
U.S. Department of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

1200 New Jersey Ave. S.E. 
Washington, D.C. 20590 

APR 3 0 2009 

Mr. Andrew Romach 
Regulatory Compliance Manager 
URS Corporation 
1600 Perimeter Park Drive 
Morrisville, NC 27560 

Ref. No.: 09-0066 

Dear Mr. Romach: 

This is in response to your February 20,2009 letter requesting clarification of requirements 
in the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1 - 1 80) applicable to design- 
type testing of lithium ion batteries. The specific requirements you address are contained in 
Section 38.3 of the United Nations Manual of Tests and Criteria and are implemented 
through the provisions of fj 1 73.1 85 of the HMR. Specifically, you ask if your configuration 
constitutes a single lithium ion battery pack or separate lithium ion battery packs. 

With your letter, you enclose a drawing and describe the configuration of a piece of 
equipment containing two 9-cell lithium ion battery packs. Each battery pack contains 6.4 
grams equivalent lithium content, and each battery pack is equipped with its own safety 
devices designed to control voltage and current. The battery packs are connected in parallel 
through a printed circuit board located in a plastic tray. Based on the diagram and 
information provided, this instrument appears to contain two separate battery packs. You 
should be aware that effective October 1,2009, the lithium ion batteries described in your 
letter must be of a type proven to meet the applicable requirements in the UN Manual of 
Tests and Criteria (see HM-224C, HM-224E, published August 9,2007 
(72 FR 44929)). 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

ief, Standards Development 
Hazardous Materials Standards 



February 20,2009 

Mr. Ed Mazzullo, Director 
Office of Hazardous Material Standards 
Research and Special Programs Administration 
U.S. Department of Transportation 
400 7th Street, SW 
Washington, DC 20590-0001 
FAX: (202) 366-3012 

Dear Mr. Mazzullo: 

I am writing to you to request written clarification about a lithium ion battery 
configuration. (See schematic attached on following page.) In discussions with Kevin 
Leary of your staff who reviewed the configuration with the DOT Engineering group, he 
concluded that the configuration is two separate batteries. I am writing to you for your 
written confirmation that this lithium ion battery configuration would be considered two 
separate batteries. 

As shown in the attached schematic, each independent battery pack contains nine 
lithium-ion cells wired in a 3S3P configuration. Each pack contains its own "safety 
board" to prevent over and under voltage and overcurrent. The equivalent lithium 
content of each pack is 6.4 grams (9 cells x 2.4 Ahr x 0.3). The packs are then connected 
to a pc board located in a plastic battery tray. Traces on the pc board will connect the two 
packs in parallel before they are connected to the instrument. 

Please confirm that the above-described lithium-ion battery configuration as 
illustrated in the attached schematic would be considered two separate batteries. 

I appreciate your written clarification of this regulatory question. 

Sincerely, 

Andrew N. Romach 
Regulatory Manager 
URS Corporation 
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Figure 1. Lithium-ion battery Schematic 




