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Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

1200 New Jersey Ave, S.E. 
Washington, D.C. 20590 

Mr. Edward A. Zdunek 
Bard Brachytherapy, Inc. 
295 E. Lies Road 
Carol Stream, IL 601 88 

Ref. No. 09-0063 

Dear Mr. Zdunek: 

This responds to your March 20,2009 letter requesting clarification of the shipping paper 
requirements for limited quantities of radioactive materials under the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171 -1 80). Your questions are paraphrased and answered 
below. 

Q 1 : In accordance with 8 8 173.42 1 and 173.422, when offering for transportation "UN29 10, 
RQ, Radioactive material, excepted package-limited quantity of material," are shipping 
papers required? 

A1 : The answer is yes. In accordance with 8 173.422, "Additional requirements for excepted 
packages containing Class 7 (radioactive) materials," a Class 7 (radioactive) material that 
meets the definition of a hazardous substance or a hazardous waste must comply with the 
shipping paper requirements of subpart C of Part 172. However, in accordance with 

173.42 1 (b), a limited quantity of Class 7 (radioactive) material that is also a hazardous 
substance or hazardous waste is not subject to the provisions in 4 172.203(d) or 
8 172.204(~)(4). 

42: If 8 172.203(d) is not required when preparing a shipping paper, would we be required to 
comply with the quantity requirements in 5 172.202(a)(6)? 

A2: The answer is yes. Irrespective of the requirements in 8 172.203(d), for transportation by 
aircraft, when preparing a shipping paper for a Class 7 (radioactive) material, the quantity of 
radioactive material must be shown by activity. 

43: Does the shipping description of "UN2910, RQ, Radioactive material, excepted package- 
limited quantity of material, Class 7, I- 125 Metal, Solid, Packages X 1" meet the shipping 
paper activity requirement in 8 1 72.202(a)(6)? 



A3: The answer is no. For transportation by aircraft, the quantity of radioactive material must be 
shown by activity (i.e., the activity of the radioactive per unit mass of the nuclide). 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Ofice of Hazardous Materials Standards 



Radioactive Material License: IL-02062-01 

Device Registry: IL-1074-S-101-S 

Mr. Michael Stevens 
US DOT 

Dear Mr. Stevens, 

I am requesting a letter of interpretation concerning the limited shipping paper requirement for 
the shipments of Iodine-1 25 (1-1 25) limited quantity, RQ that are made from the Bard 
Brachytherapy Inc. (BBI) facility, Carol Stream, IL. The interpretation I am requesting involves 
why BBI is exempted from the additional shipping paper requirements of 172.203(d), which are 
very detailed, but not exempt from the immediately preceding regulation 172.202(a)(6) a 
nonspecific regulation. I also request the USDOT to review the interpretation that by virtue of 
the shipping description used the total activity is described. 

Background 

We ship the 1-125 limited quantity, RQ with a limited shipping paper. This limited shipping paper 
includes "UN2910, RQ, Radioactive material, Excepted Package-Limited Quantity of Material, 
Class 7, 1-125 Metal, Solid, Packages X 1" on the document. 

Included with this letter are copies of inspections by two agencies of the DOT that occurred four 
years ago within a month of each other. The same shipping paper was reviewed in detail at that 
time and a copy of the limited shipping paper was given to the inspector, also included. There 
were no compliance issues with the document at that time. I have reviewed the changes in the 
regulations since that time and have not been able to find any changes to the regulations that 
would affect the document in question. 

In November 2008 during an inspection by Orde Duplessis, Hazardous Material Specialist with 
the Federal Aviation Administration (FAA), an issue concerning regulation 173.421(a)(6) and (b) 
was identified. 

- The subpart 173.421 (a)(6) refers to 173.422, which identifies further requirements 
specifically to comply with subpart C of 172 for shipping papers. 

- 173.421 (b) specifically exempts this shipping paper from 172.203(d) and 172.204(~)(4). 
- 172.203(d) is the section that calls out the requirement to identify the radioactive 

material in specific units. 

Interpretation 

I have interpreted the 173.421 (b) exemption to state that there is no requirement to list the 
activity on the shipping paper. This is a conflict with the less specific requirement in 172.202 
(a)(6). Mr. Duplessis indicated that this does not exempt us from 172.202 (a)(6) which requires 
that we list the activity on the shipping paper, but does not specifically call out the units required. 



If my interpretation above is inaccurate, I would also like to contend that we meet the 
requirements of 172.202 (a)(6). BBI 's limited shipping paper lists "UN2910, RQ, Radioactive 
material, Excepted Package-Limited Quantity of Material, Class 7, 1-1 25 Metal, Solid, Packages 
X ?"as the proper shipping description. I contend that the information present in this shipping 
description is a description of activity in the package. Because the radionuclide is listed as I- 
125 the regulations specifically indicate the limited quantity for this radionuclide as 3000 MBq 
(81 mCi) and the RQ value as 370 MBq (10 mCi). The shipping description is an indication of 
activity within the package. All packages that have this description would have an activity 
between 3000 MBq (81 mCi) and the RQ value as 370 MBq (10 mCi) at the time of shipment. 

If there are any questions about this letter please contact me at (630) 933-7618. 

RSO 




