
U.S. Department of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

1200 New Jersey Ave, S.E. 
Washington, D.C. 20590 

Ms. Shelley Espinoza 
Compliance Officer - Dangerous Goods 
Titan Specialties LTD 
143 HCR 4361 
Milford, TX 76670 

Ref. No.: 09-0026 

Dear Ms. Espinoza: 

This responds to your letter concerning marking requirements prescribed in the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1 - 180) for packages containing Class 1 
materials. Specifically, you ask if a package may be marked with more than one EX 
number if it contains only one of the Class 1 materials assigned an EX number in 
accordance with $172.320. You provide the following scenario: 

A company has numerous similar Class 1 materials approved by DOT; each 
is assigned a specific EX number that has the same classification (i.e., UN 
number, proper shipping name and division compatibility group). Each will 
always be the only Class 1 material in the packaging, but all are packaged in 
the same manner, utilizing the same inner and outer packagings. For 
economies of scale, it is preferable to stock one outer packaging that is pre- 
printed with all of the EX numbers of the products that could be contained in 
the packaging, as well as the other required markings and labeling. 

The answer is no. In accordance with $ 172.320, no person may offer a package for 
transportation that is marked to indicate that the material contained in the package is 
hazardous unless the package contains the identified material or its residue. Thus, each 
package containing a Class 1 material must be marked with the EX number for each 
substance, article, or device contained in the package. The package may not be marked 
with EX numbers for materials that it does not actually contain. 

If your company is using a package that is pre-printed with several EX numbers, the EX 
numbers that do not apply to the Class 1 material in the package must be covered or 
obliterated prior to shipment. However, when more than five different Class 1 materials are 
packed in the same package, the package may be marked with only five of the EX-numbers, 
national stock numbers, product codes, or combination thereof. 



If the shipping paper shows the EX number, product code or national stock number of each 
explosive item described under a proper shipping description in association with the 
shipping description as required by 172.202(a), the EX-number is not required to be 
marked on the package (see 8 172.320(d)). This exception applies to all explosives. 

I hope this satisfies your inquiry. If we can be of further assistance, please contact us. 

Sincerely, 

Charles E. Betts 
Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 



January 8,2009 

Mr. Edward Mauullo 
Office of Hazardous Materials Standards, PHH-10 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Avenue, SE 
East Building 
Washington, DC 20590-0001 

Dear Mr. Mauullo, 

This is a darification request concerning the provision in 49 CFR 172.320(a) that each package 
containing a Class 1 material must be marked with the EX-number for each substance, article or 
device contained therein. 

Is it allowable for the package to marked with numerous EX-numbers of Class 1 materials when the 
product covered by only one of the EX-numbers is in the packaging? 

For example, a company has numerous similar Class 1 materials approved by DOT, each assigned a 
specific EX-number, that have the same classification (i.e., UN number, proper shipping name and 
divisionlcompatibility group). Each will always be the only Class 1 material in the packaging, but all 
are packaged in the same manner, utilizing the same inner and outer packagings. For economy of 
scale, it is preferable to stock one outer packaging that is pre-printed with all of the EX-numbers of the 
products that could be contained in the packaging, as well as the other required marks and labels. 

Your response to this question is appreciated; please advise if additional information is necessary. 

Regards, 

Shelley Espinoza 
Compliance Officer - Dangerous Goods 

143 HCR 4361 Milford, Texas 76670 Tel817.205.1183 Fax 806.661.3819 




