
U.S. Department 
of Transportation 

1200 New Jersey Ave., SE 
Washington. DC 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

Mr. Patrick Oppenheimer 
Senior Manager, Safety Programs 
Safety Health and Fire Prevention 
FedEx Express 
3670 Hacks Cross, Building G 
Memphis, TN 38 125 

Ref. No. 09-0008 

Dear Mr. Oppenheimer: 

This responds to your January 13,2009 email requesting clarification of the ICAO Technical 
Instructions (ICAO TI) with regard to their use as authorized by the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1 - 180). Specifically, you ask for clarification of the 
requirements referenced in variation US 2 of the ICAO TI relative to the prohibition of 
primary (non-rechargeable) lithium metal batteries transported aboard passenger aircraft. 

Variation US 2 (in Table A-1 of Attachment 3) of the ICAO TI currently contains outdated 
references to provisions of the HMR. In a final rule under Dockets HM-224C and HM-224E 
(72 FR 44930; August 9,2007), we combined Special Provision A1 01 for primary lithium 
metal batteries packed with equipment and Special Provision A102 for primary lithium metal 
batteries contained in equipment into Special Provision A1 01 and removed Special Provision 
A102. In addition, we moved exceptions for lithium batteries in § 173.185 paragraphs (b) 
and (c) to § 172.102(c) Special Provisions 188 and 189, respectively. We anticipate 
correcting these editorial inconsistencies in variation US 2 in the near fbture. 

The intent of variation US 2 regarding the transport of primary (non-rechargeable) lithium 
metal batteries and cells to, from or within the United States remains the same. Primary 
(non-rechargeable) lithium metal batteries and cells (UN3090) are forbidden for 
transportation aboard passenger-carrying aircraft. Such batteries transported in accordance 
with Section I of Packing Instruction 968 must be labeled with the CARGO AIRCRAFT 
ONLY label. Such batteries transported in accordance with Section I1 of Packing Instruction 
968 must be marked "PRIMARY LITHIUM BATTERIES - FORBIDDEN FOR 
TRANSPORT ABOARD PASSENGER AIRCRAFT" or "LITHIUM METAI, BATTERIES 
- FORBIDDEN FOR TRANSPORT ABOARD PASSENGER AIRCRAFT." 



Primary (non-rechargeable) lithium metal batteries and cells contained in or packed with 
equipment (UN3091) are forbidden for transportation aboard passenger-carrying aircraft 
unless: 

(1) The equipment and the batteries and cells are transported in accordance with Packing 
Instruction 969 or 970, as appropriate; 

(2) The package contains no more than the number of lithium metal batteries or cells 
necessary to power the intended piece of equipment; 

(3) The lithium content of each cell, when fully charged, is not more than 5 grams; 

(4) The aggregate lithium content of the anode of each battery, when fully charged, is not 
more than 25 grams; and 

(5) The net weight of lithium batteries does not exceed 5 kg (1 1 pounds). 

Primary (non-rechargeable) lithium metal batteries and cells contained in or packed with 
equipment (UN3091) and transported in accordance with Section I of Packaging Instr~ctioii 
969 or 970 that do not conform to the above provisions are forbidden for transportation 
aboard passenger carrying aircraft and must be labeled with the CARGO AIRCRAFT ONLY 
label. 

Primary (non-rechargeable) lithium metal batteries and cells contained in or packed with 
equipment (UN3091) and transported in accordance with Section I1 of Packaging Instruction 
969 or 970 that do not conform to the above provisions are forbidden for transportation 
aboard passenger carrying aircraft and must be marked "PRIMARY LITHIUM BATTERIES 
- FORBIDDEN FOR TRANSPORT ABOARD PASSENGER AIRCRAFT" or "LITHIUM 
METAL BATTERIES - FORBIDDEN FOR TRANSPORT ABOARD PASSENGER 
AIRCRAFT." 

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance. 

Sincerely, 

Materials Standards 



Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

From: 
Sent: 
To: 
Cc: 
Subject: 

Leary, Kevin <PHMSA> 
Tuesday, January 13,2009 3:02 PM 
Drakeford, Carolyn <PHMSA> 
Betts, Charles <PHMSA> 
New lnterp Letter Request 

----- Original Message ----- 
From: Pat Oppenheimer <pat.oppenheimer@fedex.com> 
To: Pfund, Duane <PHMSA> 
Sent: Tue Jan 13 11:01:30 2009 
Subject: RE: USG 02 

FedEx Express 
Safety Health and Fire Prevention 
3670 Hacks Cross 
Building G 
Memphis, TN 38125 

Patrick Oppenheimer Sr Manager Safety Programs FedEx Express 
901-434-9563 
pat.oppenheimer@fedex.com 

From: Duane.Pfund@dot.gov [mailto:Duane.Pfund@dot.gov] 
Sent: Tuesday, January 13, 2009 9:52 AM 
To: Pat Oppenheimer 
Subject: RE: USG 02 

Thank you. For my ease, can you send me your mailing address? 

From: Pat Oppenheimer [mailto:pat.oppenheimer@fedex.com] 
Sent: Tuesday, January 13, 2009 10:22 AM 
To: Pfund, Duane <PHMSA> 
Subject: USG 02 

Duane, per our earlier discussions, many in the industry are not clear about USG 02. Of 
specific concern are the new references to UN 3091 when meeting the exceptions and whether 
they are forbidden on passenger aircraft when meeting the exceptions. Please provide a 
letter of interpretation on USG 02. 

Thank you for your help in this matter. 

Regards 

Pat 




