
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

1200 New Jersey Ave.. SE 
'Nash~ngton, DC 20590 

Mr. John Fosse 
Vice President-Sales 
1819 W. Harry Street 
Wichita, KS 672 1 3 

Ref. No. 08-03 10 

Dear Mr. Fosse: 

This responds to your November 20,2008 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171 -1 80). Specifically, you ask if you are 
required to have separate packaging test records and separate report identification numbers 

. for combination packagings that are identical (i.e., the same inner packagings, the same outer 
packaging and the same packaging configuration) except for closure method (e.g., one is 
closed using 2-inch tape while another is closed using glue). 

The answer is no. You are required to maintain a record of each design qualification test in 
accordance with 5 178.60 l(1). The test record must include a description of the packaging 
design type, including methods of closure. You may maintain a single test record and test 
report identification number for identical packagings that differ only in method of closure, 
provided each method of closure is documented in the test report and the packaging 
successfblly passes the required tests when closed in accordance with each closure method 
identified in the test report. 

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance. 

Sincerely. 

Charles E. Betts 
Chief, Standards Development 

of Hazardous Materials Standards 



3178 .6d1@3@ 

P.O. BOX 533 . WICHITA, KS 67201 

November 20,2008 

Dear Sirs: 

I would like to request that SFB Plastics, Iilc be given an exemption to 49 CFR section 
178.60 1 (4) (ii), . . ."method of closure". Tlis rule requires that separate UN certificate 
numbers be assigned for a package with the only difference being different (outer carton) 
closure requirements. 

SFB Plastics is a manufacturer of plastic bottles. We provide these empty bottles (in bulk 
and in boxes) to wholesale packaging distributors, who in turn resale these packages to 
fillers throughout the Midwest. Our bottles are sold in a variety of packaging 
configurations, with some of them being UN certified packages. 

An example of the problem is as follows: We have a generic 4 pak box that has been UN 
certified for approximately 6 years. We sell this package to many different packaging 
distributors who in turn resale it to fillers for various applications. As you can imagine, 
the fillers don't a11 want to close this box the same way. For example, some prefer to use 
3" tape or glue instead of the standard 2" tape. Some may not even close it the same way 
every time. Accordingly, we have looked at the various closing combinations that our 
custo~ners use and performed the appropriate UN tests for each combination. Each 
combination is UN approved and has passed the drop and stack test. (All under one UN 
certificate number.) We have typically not been concerned as to what customer uses 
which method so long as they follow one of the closure instructions that have been 
provided to them for this package. 

It has come to our attention that per 49 CFR section 178.601 (4) (ii) we are required to 
have a different UN certificate number for each set of closure insh-uctions. Apparently we 
need three identical boxes with the only difference being the UN certificate number. This 
would mean that we must know which method of closure each customer wants and then 
provide bottles to them in the box with the applicable UN certificate number. For the type 
of business that we are, it is not practical. We would be required to inventory 3 boxes 
instead of one. This would triple the number of finished goods that we manufacture and 
greatly increase the likelihood that a box could go to a customer who may close it 
imnproperly, thus becoming a UN regulation violation. This problem is compounded since 
our customer is the wholesale distributor who then resells the package to the filler, 
leading to inore chances for mistakes. 

We are asking that we contii~ue to be able to use a singular certification number printed 
on the outer package with a corresponding certification report indicating each method has 
successfully passed required testing per 49 CFR 178.601. Since each of the closing 
methods passes the TJN certification tests, there is no safety hazard presented with our 
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request. We sell over 1 inillion containers in various UN packages that we manufacture. 
We would have to consider the termination of these paclcages as it would be 
administratively impractical to ensure that each customer is using the proper closing 
combination for the given box that they are using. 

Please give us an exemption to 49 CFR section 178.601 (4) (ii), . .."method of closure" 
for our UN certified packages "indefinitely" based upon our specific circumstances. 

Regards, 

John Fosse 1 
Vice President-Sales 




