
U.S. Department of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

1200 New Jersey Ave, S.E. 
Washington, D.C. 20590 

MAR 0 9 2009 

Ms. Erin N. Jarman 
Environmental Scientist 
URS Corporation 
1600 Perimeter Park Drive 
Morrisville, NC 27560 

Ref. No. 08-0308 

Dear Ms. Jarman: 

This responds to your December 15,2008 letter and subsequent conversation with a member 
of my staff regarding the applicability of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 
CFR Parts 171-180) to the transportation of a non-compartmentalized cargo tank containing 
multiple materials. Specifically, you state that a cargo tank is loaded with both a corrosive 
liquid and a combustible liquid with a flash point ranging between 160 - 200" F; however, 
after loading, the two hazardous materials "separate" into two distinct layers inside the tank. 
You ask whether you should select a proper shipping name for each unique material contained 
in the tank or select a proper shipping name based solely on the hazard posed by the corrosive 
material. 

Under 5 173.22, it is the shipper's responsibility to properly class a hazardous material. This 
Office does not perform that function. For purposes of classification and assignment of a 
proper shipping name, the two materials in the cargo tank should be treated in the manner it is 
being transported; that is, as a single material. Thus, you should select a proper shipping 
name that most appropriately describes the material and the hazards it presents in 
transportation (see 5 172.101(c)(l2)(ii)). 

Based on the limited information provided in your letter and supplementary correspondence, 
it is the opinion of this Office that one of the corrosive liquid n.0.s. descriptions listed in the 
Hazardous Materials Table could suffice as the proper shipping name that most appropriately 
describes the material, depending on the characteristics of the final single material present in 
the cargo tank. Also, it should be noted that the technical name(s) of the hazardous material 
must be entered in parenthesis in accordance with 5 172.101(b)(4) for these entries. By 



definition, a combustible liquid is a material with a flashpoint between 60' C (140' F) and 93' 
C (200' F) that does not meet the definition of any other hazard class. As you indicated, your 
final material meets the definition for a corrosive liquid, and therefore it would not be 
appropriate to classify the final material as "Combustible liquid, n.o.s., NA1993." 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 



December 15,2008 

Mr. Edward T. Mazzullo 
Director, Ofice of Hazardous Materials Standards 
U.S. DOTIPHMSA (PHH- 10) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Mazzullo: 

1 am writing to you with regards to a clarification of the requirements for shipping 
non-compartmentalized cargo tanks containing more than one hazardous material. On 
December'9,2008, we received a verbal clarification on this issue fiom Ms. Susan Gorsky of your 
office. While we appreciated Ms. Gorsky's response and found it to be very reasonable, we would 
like to request a formal written confirmation of her recommendation(s) for our records. The scenario 
presented to her is as follows: 

A non-compartmentalized cargo tank is transporting a corrosive liquid as well as another liquid 
which has been reclassed as a combustible liquid. The two materials separate into two distinct layers 
inside the tank and do not mix. Therefore, it is our determination that the materials do not meet the 
definition of a "mixture" which is provided in 49 CFR 5171.8. When selecting a proper shipping 
name (PSN), should we select a PSN for each of the unique materials contained in the cargo tank or 
select a PSN based solely on the hazard posed by the corrosive material? 

Per our conversation with Ms. Gorsky, we were instructed that it would be acceptable to use either 
of the following methods when describing our material: 

1) Select a PSN which is appropriate for the corrosive hazard only and disregard the combustible 
hazard, or 

2) Select a PSN which is appropriate for the corrosive hazard and put "Combustible Liquid" in 
parentheses as if it were a subsidiary hazard. 

Please confirm that either of the above scenarios would be acceptable for shipping these cargo tanks. 
Thank you in advance for your assistance. I look forward to your response. 

Sincerely, 

Erin N. Jarman 
Environmental Scientist 

URS Corporation 
1600 Perimeter Park Drive 
Suite 400 
Morrisville, NC 27560 
Tel: 919-461-1478 
Fax: 919-461-1371 
Erin-Jarman@urscorp.com 




