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Ref. No.: 08-0300 

Dear Mr. Furman: 

This responds to your letter dated December 5,2008, regarding our response to a previous 
interpretation (Ref. No. 08-01 79) concerning requirements in the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171 -1 80) applicable to small arms ammunition. 
Specifically, you ask if the exception in § 173.5601) applies solely to manufacturers, or 
whether it also applies to others, such as wholesalers, importers, or dealers in small arms 
ammunition. 

The requirements in 5 173.56 address the process of producing and approving a new 
explosive. A "new" explosive means an explosive produced by a person who: (1) has not 
previously produced that explosive; or (2) has previously produced that explosive but has 
made a change in the formulation, design, or process so as to alter any of the properties of the 
explosive (see 3 173.56(a)). Paragraph (b) of this section authorizes qualified individuals to 
examine and assign a recommended shipping name, division, and compatibility group for 
new explosives. An explosive will not be considered a new explosive if an agency listed in 
paragraph (b) of this section has determined and confirmed in writing to the Associate 
Administrator that there are no significant differences in hazard characteristics from the 
explosive previously approved. 

As stated in the previous interpretation, Ref. No. 08-01 79, the "requirements of 5 173.56 do 
not apply to cartridges, small anns" when shipped in accordance with pzragraph (h) of this 
section. In other words, the approval process prescribed in 51 73.56 does not apply to small 
arms ammunition; thus, producers or manufacturers, or wholesalers, importers, or dealers in 
small arms ammunition may take advantage of the exception. As previously stated in Ref. 
No. 08-01 79, the exception does not relieve "manufacturers" outside of the United States 



from obtaining any necessary competent authority approval from the country of origin, 
transit, or over flight when the ammunition is transported. 

I hope this information is helpful. If we can be of further assistance, please contact us. 
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Richard L. Furrnan 
rfurrnan@cmk.com 

Via Mail and Email: infocntr@dot.gov 
Ms. Susan Gorsky 
Acting Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

Re: Century International Arms 
Request for Definitive Clarification 
Your Reference No.: 08-01 79 
Our File: 972-1 

Dear Ms. Gorsky: 

We are writing in response to your reply of November 6, 2008, to our email request, 
dated July 9, 2008, for a definitive clarification regarding the requirements of 49 C.F.R. 5 
173.56(h) of the Regulations of the United States Department of Transportation (the 
"Regulations"). 

We apologize for the delay ir, responding, bgt the undersigned recently relocated to a new 
firm and we trust you can imagine how distracting and disruptive such a move can prove. Thank 
you for your understanding in this regard. 

Thank you for your response to our inquiry. We appreciate the effort made to clarify and 
explain the application of the subject regulation. However, in one respect the letter may not have 
fully responded to our inquiry. 

More specifically, we had posed two questions in our request of July 9. The first, 
regarding whether the exception in the regulation as to small arms cartridges applies to both 
domestically and internationally manufactured cartridges. Your response to this query is fully 
and clearly set forth in your reply letter. 
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We also asked whether the exemption applies solely to manufacturers or whether it is 
available to others, such as, for example, wholesalers, importers or dealers in small arms 
ammunition. If this inquiry was addressed in your letter, we respectfully submit it was not as 
clearly set forth as the reply to the first question referenced above. 

Therefore, we would very much appreciate your briefly revisiting this matter and 
clarifying whether the exemption for small arms cartridges provided for under 49 C.F.R. $ 
173.56(h) applies equally to manufacturers as well as others engaged in dealing with and 
transporting small arms cartridges. In the interest of full, good faith disclosure, it is our opinion 
that the regulation should apply across the board and not be limited solely to manufacturers. 

Thank you in advance for your prompt reply to the forgoing. 

Kindest regards. 
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