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Dear Mr. Abrams: 

This is in response to your October 28, 2008 letter requesting clarification of the 
requirements for Design Certifying Engineers (DCEs) and Registered Inspectors (RIs) under 
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1 - 1 80). We provided you with 
a letter (Ref. No.: 08-0205; copy enclosed) on October 21,2008 addressing the roles 
performed by the DCE and RI during the assembly and installation of Smart-Hose Passive 
Devices. This letter provides additional clarification, as requested by your October 28,2008 
letter. Your questions are restated and answered as follows: 

Q1: Is the DCE's certification intended to be a "one-time" certification? What if the DCE 
dies or does not provide consent for the company to use the certification? 

A l :  The DCE's certification indicates that the design and construction meets the applicable 
DOT specification. This is a "one-time'' process; once the DCE approves the design and 
provides the necessary documentation there is no need for the manufacturer to have the 
design recertified. The DCE certification remains effective with or without the consent of 
the DCE and even in the event that the DCE dies. A new DCE certification is only required 
if the previously approved design is modified. As defined in 9 180.403, a "modification" 
means any change to the original design and construction of a cargo tank or cargo tank motor 
vehicle that affects its structural integrity or lading retention capability, including changes to 
equipment certified as part of an emergency discharge control system required under 
5 173.3 15(n)(2). Excluded are the replace~nent of components of similar design and of the 
same size. 

Q2: Is the RI's supervision required for the installation of a hose-based system that provides 
the required passive shut-down capability? 

A2: No. As explained in our October 2 1,2008 letter and provided in § 173.3 15(n)(2)(iii), 
RI supervision is not required for the installation of emergency discharge control equipment 
that is installed and removed as part of regular operation of the cargo tank motor vehicle 
(e.g., a hose). It is the responsibility of the DCE to certify that the emergency discharge 
control system is designed to automatically shut off product flow without the need for human 



intervention within 20 seconds of an unintentional release caused by a complete separation of 
a liquid delivery hose (tj 173.3 15(n)(2)(ii)). Given that the DCE approves the design of the 
emergency discharge control equipment and it is attached to a cargo tank motor vehicle in the 
same way as an ordinary hose, RI supervision is not necessary. 

In addition, if you are aware of an operator that is using a new or modified hose design that 
has not been approved by a DCE you may file a complaint at 
1~tt~:llww.phmsa.dot.~ov/hazrnat/enforcement or contact our enforcement office directly at 
(202) 366-4700. 

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance. 

Sincerely, 

Susan Gorsky u 

Regulations Officer 
Office of Hazardous Materials Standards 



Andrew Abrams 
761 West Sproul Road Unit 208 

Springfield, PA 19064 

Tuesday, October 28,2008 

Ms. Susan Gorsky 
Acting Chief, Standards Developmenmt 
Office of Hazardous Materials Technology 
US Department of Transportation PHMSA 
1200 New Jersey Avenue, SE Building 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Re: Letter of Interpretation - 49 CFR 173.3 1 5- Follow-Up 

Dear Ms. Gorsky 

I am writing to follow-up on your October 21 letter in connection with the above 
captioned inquiry to ask for an additional clarification of the regulations as it relates to 
the role of a DCE and Registered Inspector in the assembly and installation of certain 
passive devices. 

In your letter you indicated that (1) The DCE is only required to certify that the design 
confirms to the performance standard and that there is no requirement to review each 
component throughout the manufacturing process. 

Issue: if the regulations indicate that" All components of the discharge system that are 
integral to the design must be included in the certljcation." and these components have 
certain inconsistency such as sources of material or metallic composition, is the DCE's 
certification intended to be a "one-time" certification? 

Can there be a certification issued by a now deceased DCE? 
Does the DCE's certification need to specifically identify each of the components, 
sources of material, bills of material that they are certifying and if the 
manufacturer changes these components, a new DCE certification might be 
required? If so, what would happen if the DCE issued a generic system 
certification and then was no longer employed by the company - could the 
company continue to use the certification without hislher consent? 

Issue: In your reply you indicated that the Emergency Discharge Control Equipment 
must "be installed under the supervision of a Registered Inspector" but you identified an 
ambiguity regarding hoses. We believe that the regulations were promulgated in 
connection with systems such as RF devices that are manufactured by one company but 
ultimately both assembled and installed by the end-user (ie truck assembler) and not the 
manufacturer. Therefore, the requirement for a Registered Inspector was to assure that 
the svstem was correctlv installed and not put together by some unknowledgeable party. 



Since the Smart-Hose system (or any fully installed hose based passive device) 
has its final installation completed by its own employees and not the end-user, is 
the intent of the regulations to not require any supervision while this type of 
passive device is installed? Why would we require a Registered Inspector to 
install an RF system but require no supervision either by the manufacturer or the 
end user in the case of a hose based system? 
Do you agree that since the hose is installed merely by threading it onto the 
appropriate connection, if we define installed for hoses it would have been 
impractical to have every truck driver become a RI. If however we define 
"installed" for hose based passive device systems to be when the passive device is 
installed within the hose, would it not make sense for an RI to oversee this 
installation and therefore be consistent with the intent of the regulations? 
Was the intent of the language "under the supervision o f  a Registered Inspector" 
to require the system to Registered Inspector to look carefully at or over; view 
closely and critically or examine formally or officially the installation of the 
passive device and therefore must this function be performed contemporaneously 
with the installation of the system? More succinctly, can this function be 
performed by someone who is not present during the installation? 

Thank you for your consideration. 

Sincerely, 

- -- 

Andy Abrams 




