
U.S. Department 
of Transportation 

1200 New Jersey Ave., SE 
Washington. DC 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

Mr. Kyle Pitsor 
National Electrical Manufacturers Association 
1300 North 1 7th street, Suite 1752 
Rosslyn, VA 22209 

Ref. No.: 08-0267 

Dear Mr. Pitsor: 

This is in response to your October 24,2008 letter concerning the marking and labeling 
requirements for lithium metal batteries offered for transportation by aircraft under the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1 - 1 80) and International Civil 
Aviation Organization Technical Instructions for the Safe Transport of Dangerous Goods by 
Air (ICAO Technical Instructions). You ask if you may incorporate the language shown 
below into a "lithium battery" handling label while maintaining compliance with the HMR 
and ICAO Technical Instructions. 

The ICAO Technical Instructions (2009-20 10) edition require certain packages containing 
lithium cells or batteries to bear a "lithium battery" handling label. At the same time, the 
HMR require the outside of each package containing primary (non-rechargeable) lithium 
batteries or cells to be marked "PRIMARY LITHIUM BATTERIES-FORBIDDEN FOR 
TRANSPORT ABOARD PASSENGER AIRCRAFT" or "LITHIUM METAL 
BATTERIES-FORBIDDEN FOR TRANSPORT ABOARD PASSENGER AIRCRAFT" 
on a background of contrasting color, in letters: 

(i) At least 12 mm (0.5 inch) in height on packages having a gross mass of more than 30 kg 
(66 pounds); or 

(ii) At least 6 mm (0.25 inch) on packages having a gross mass of 30 kg (66 pounds) or less. 

Provided the package is marked as described above, the language required by the HMR may 
appear on a "lithium battery" handling label. The ICAO Technical Instructions are silent on 



modifications to handling labels, but for other labels, minor variations that do not affect the 
obvious meaning of the label are acceptable. 

I hope this answers your inquiry. 

~;~~~~ 
Charles E. Betts 

Standards Development 
of Hazardous Materials Standards 



Setting Standards for Excellence 

KYLE PITSOR 
Vice President. G o v e ~ n n l e n t  Relatiolr3 

October 24, 2008 

Mr. Charles E. Betts 
Senior Transportation Regulations Specialist 
Office of Hazardous Materials Standards 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Betts, 

I am writing on behalf of the Dry Battery Section of the National Electrical Manufacturers 
Association (NEMA) to request an official interpretation of the labeling requirements for lithium 
metal batteries to be carried by aircraft. 

As you are aware, the 2009-20 10 edition of the ICAO Technical Instructions (TIs) includes a new 
"lithium battery handling label." The TIs also allow lithium metal batteries to be transported via 
passenger aircraft in excepted quantities of 2.5 kilograms per package or as fully regulated Class 
dangerous goods in packages limited to 35 kilograms. 

At the same time, DOTPHMSA maintains the requirement that no lithium metal batteries may be 
carried as cargo on passenger aircraft within the U.S. and that each package must be marked 
"LITHIUM METAL BATTERIES - FORBIDDEN FOR TRANSPORT ABOARD PASSENGER 
AIRCRAFT". 

On the attached page we offer a suggestion for a combined label for your review and interpretation as 
to its consistency with ICAO Technical Instructions and DOT Hazardous Materials Relations. 

Thank you in advance for your consideration and response. Should you have questions or need more 
information about this request, please contact Craig Updyke of my staff at (703) 841-3294 or 
cra updvkeCi?nema.org. 

Sincerely, 

attachment 

National Electrical 
Manufacturers Association 

1300 North 17th Street. Suite 1752 
Rosslyn. VA 22209 
(703) 84 1 - 3274 
FAX (703) 841 -3374 
kyl-pitsor@nema.org 



CAUTION! 

IF DaUQGED 

LITHIUM METAL BAlTERIES - 
FORBIDDEN FOR TRANSPORT ABOARD PASSENGER AIRCRAFT (USA ONLY) 
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1-800-424-9300 (North America) 
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Dimensions: 120 x 110 mm (4.75 inches x 4.35 inches) 
Border color: Red on a contrasting background 
Pictogram colors: Glass, batteries, and flame can be black 




