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Mr. Lawrence Bierlein 
1101 3oth Street, NW, Suite 500 
Washington, DC 20007 

Ref. No. 08-0232 

Dear Mr. Bierlein: 

This responds to your September 24,2008 email requesting clarification of the applicability 
of 5 174.304 of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1 - 1 80). 
Specifically, you ask whether this provision rules out the operation of a transloading facility 
on the property of a rail carrier where lading is transloaded to other packaging (e.g., a cargo 
tank motor vehicle) for further transportation to its final destination. 

The answer is no. It is the opinion of this Office that 5 174.304 does not apply to the 
operation of a transloading facility as describe. Section 174.304 prohibits the 
transportation of a rail tank car containing a Class 3 (flammable liquid) material unless it is 
originally consigned or subsequently consigned to a party meeting the conditions established 
in the section. This section is intended to apply to unloading operations at the facility that is 
the final destination for the material. The conditions established in § 174.304 are not 
applicable to operations of a transloading facility on the property of a rail carrier where the 
material is transferred to other packaging for further transportation to the final destination. 

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance. 

Sincerely, 

Acting Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 



Drakeford, Carolyn <PHMSA> 
-, . ..". 

From: Gorsky, Susan <PHMSA> 

Sent: Wednesday, September 24, 2008 3:42 PlVl 
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To: Drakeford, Carolyn < PHMSA> 

Subject: FW: 174.304 

From: Lawrence W. Bierlein [mailto:larry@hazmat-lawyer.com] 
Sent: Wednesday, September 24, 2008 3:42 PM 
To: Gorsky, Susan <PHMSA> 
Subject: 174.304 

Sec. 174.304 in the rail carrier hazmat regulations indicates that a Class 3 tank car may not 
be transported unless consigned or subsequently reconsigned to a party having a private 
track on which it is to be unloaded or delivered. I believe this regulation does not preclude 
the operation of a transloading facility on the property of a rail carrier, where lading from 
Class 3 tank cars is off-loaded into other packaging for further transportation, including 
cargo tank motor vehicles destined to another location. Could you please confirm whether 
my understanding is correct? Thank you. 




