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Riidiger Peil 
Lieutenant Colonel 
DtLwKdo USNCAN S4 
P.O. Box 60-1366 
Ft. Bliss, TX 799 16-7709 

Ref. No.: 08-0226 

Dear Lt. Colonel Peil: 

This responds to your letter dated September 9, 2008, requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 1 7 1 - 1 80). Specifically, you ask if the 
HMR apply to transportation of hazardous materials in the United States using German 
military aircraft, German military motor vehicles or German military vessels operated by 
German military personnel for non-commercial purposes. 

The HMR apply to the transportation of hazardous materials in commerce. The 
transportation of hazardous materials for non-commercial purposes, in foreign military 
transport vehicles (i.e., aircraft, vessel, or motor vehicle) operated by foreign military 
personnel, is not subject to the HMR. 

1 hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance. 

Sincerely, 

Acting chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 
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From: 

Sent: 
To: 
Subject: 

u 
Riidiger Peil [RuedigerPeil@bundeswehr.org] on behalf of DtLwKdo USA CAN S4 
[DtLwKdoUSCAS4@bundeswehr.org] 
Tuesday, September 09,2008 5:38 PM 
Betts, Charles <PHMSA> 
Clarification on the Hazardous Material Regulations (HNIR; 49 CFR), Ref.-No 08-01 36 

Ref.: US DOT from 07/25/2008 

Dear Mr Betts, 

I am the Senior Logistics Officer and HazMat-Supervisor of the German Air Force Command 
in USA/CAN, El Paso, TX. Refering to former requests of Mastersergeant Weyel I please you 
to support our needs one more time. 

With the letter dated July 25, 2008, it was confirmed, that the transportation of 
hazardous materials for non-commercial purpose is not subject to the HMR, if this 
transport will be executed by military personal in military aircrafts. Unfortunatly this 
statement refers only to transportation in military aircrafts. 

Could you clarify, that every mean of transportation (rail, street, ship, 
air) is not subject to the HMR, if a military transport (non-commercial 
purpose) will be executed by foreign military personal in any kind of military vehicle 
(car, ship, train, aircraft)? 

Such a confirmation would enable the German Forces to transport special spare parts (e.g. 
Emergency Oxygen Bottles, Lithium Batteries, wich are not certified as required by 49 
CFR) to support excercises and deployments within the US. At the moment this is only 
possible, if there are german military airlift capabilities available. This requires a 
long-time planing and causes high costs. 

Additional to this clarification I please you to give some advise concerning declaration 
and documentation: 
Is there any special declaration / documentation for the non-commercial military transport 
required? 
How can be ensured, that police, sheriff or Highway patrol don't require the fullfillment 
of HMR in case of controll? 
Is it enough to fullfill the international as well as special german military regulations 
in executing such a transport? 

It would be kind to provide us with an additional statement. 

Yours sincerely 

Rudiger Peil 
Lieutenant Colonel 

DtLwKdo USA/CAN 
S 4 
P.O. Box 60-1366 
Ft. Bliss, TX 79916- 7709 
Tel.: (915) 568 8985 / 8916 / 6559 / 6812 
Fax: (915) 568 0271 




