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Ref. No. 08-02 1 5 

Dear Mr. Herrera: 

This responds to your August 18,2008 letter regarding the applicability of the Hazardous 
Materials Regulations (HNIR; 49 CFR Parts 171-1 80) to cargo tank motor vehicles (CTMVs) in 
other than metered delivery service. Specifically, you ask if the emergency discharge control 
requirement in 5 173.3 15(n)(2) applies to a CTMV that is loaded and unloaded using facility 
hoses equipped with "Smart Hose" technology. We apologize for the delay in responding and 
regret any inconvenience you may have encountered. 

According to your letter, your company only loads liquid propane gas at "Smart Hose" 
technology-equipped refineries in the United States and never unloads until the shipment arrives 
in Mexico at storage depots equipped with the same "Smart Hose" technology. Additionally, the 
cargo tank is loaded and unloaded by trained plant personnel. 

The answer to your question is yes. In accordance with 5 178.337-1 1(a), an MC 33 1 CTMV 
must be equipped with emergency discharge control equipment as specified by product and 
service in fj 173.3 15(n). Paragraph (n)(2) of 5 173.3 15 specifies that a CTMV used to transport 
Division 2.1 materials, such as propane, in other than metered delivery service must be equipped 
with a means to automatically shut off the flow of product without the need for human 
intervention within 20 seconds of an unintentional release caused by a complete separation of a 
liquid delivery hose (passive shut-down capability). Emergency discharge control equipment 
meeting these requirements must be installed on the CTMV even if a facility-provided hose is 
used for all loading and unloading operations. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

o at tie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 
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August 18, 2008 

Mr. Edward T. Mazz~llo 
US DOT / PHMSA (PHH-10) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 
Phone (800) 467-4922 

Dear Mr. Mazullo: 

Please let us know your interpretation of the following regulation and your advice in 
reference to the particular circumstances of our operation: 

I Section: 173.31 5(n)(2) I Date: 08/15/2008 I SourceLRef: No: 

Q. Concerning the requirement of automatic shut off devices for MC-331 tanks in other than 
metered service, does the requirement apply to a trucking operation which only loads Liquid 
Propane Gas at Smart hose technology equipped refineries in the USA and never unloads until it 
arrives in Mexico to storage depots equipped with the same Smart Hose Technology? 

Additional background information: 

MC-331 tanks never get loaded or unloaded by the driver. Tanks are only loaded in the USA at 
Smart Hose equipped refineries with trained personnel and do not deliver anywhere or get 
handled in the USA. The untouched loaded tanks cross into Mexico and then at a Smart Hose 
equipped storage depot they get unloaded by trained plant personnel. Neither the driver or 
anybody else but the refinery or plant gets involved in the loading or unloading process. 

If we are required to purchase this technology, we will never use it because the refinery will use 
their systems and ours will be just stored. 

Please feel free to contact me at the following phone number (915)590-1400. 

Thank vou. 

Jaime Herrera 
President / Flash DOT Services 




