
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

Mr. Bruce Bernstein 
Parcels Plus 
2637 E Atlantic Boulevard 
Pompano Beach, FL 33062 

Ref. No.: 08-0180 

Dear Mr. Bernstein: 

This is in response to your July 10,2008 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) regarding training. Your scenario is 
based on a Mail and Parcel Center (MPC) that neither accepts nor offers hazardous material 
shipments for transportation in commerce. Your questions are paraphrased and answered 
below. 

Q1. Are employees of the MPC described above required to be trained in accordance with 
Subpart H of Part 172? 

A1 . No. The hazardous materials training requirements in Subpart H of Part 172 of the HMR 
establish training requirements for hazardous materials employees (hazmat employees). A 
hazmat employee is a person who, in the course of his employment, directly affects hazardous 
materials transportation safety (see 5 17 1.8). 

Q2. If training is not required for the employees of the MPC, how would DOT view the 
MPC, as a shipper, if the employees receive training in accordance with Subpart H of Part 
172? 

A2. As long as the MPC does not transport or offer hazardous materials for transportation in 
commerce, the DOT would view the MPC as a shipper of non-regulated materials who is not 
subject to the provisions of the HMR. 

Although the HMR do not require your employees to be trained, you may wish to consider 
providing your employees with guidance or training to assist them to identify a package that 
may contain hazardous materials so that they do not inadvertently accept such a package for 
transportation. 

You should also be aware that the Federal Aviation Administration has issued regulations 
governing air carriers that do not accept or transport hazardous materials, and these 
regulations may apply to some aspects of an MPC's operation. You may wish to contact 



Mr. Christopher Bonanti, Director, Office of Hazardous Materials, ADG-1, 
Federal Aviation Administration, 800 Independence Ave, SW, Room 300 East, 
Washington, DC 20591,202-267-9864, for additional information. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 

Office of Hazardous Materials Standards 
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From: INFOCNTR <PHMSA> 

Sent: Thursday, July 10, 2008 1:53 PM 

To: Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

Subject: FW: Letter of Interpretation 

From: Bruce Bernstein [mailto:bbernstl06@aol.com] 
Sent: Thursday, July 10, 2008 12:52 PM 
To: INFOCNTR <PHMSA> 
Subject: Letter of Interpretation 

Dear SirsIMadam: 

I am requesting an official interpretation from the DOT on a question of Hazardous Material 
Awareness training. 

For background, I am the owner of a Mail and Parcel Center (MPC) in Pompano Beach, FL 
and a Director of a non-profit trade association of mail and parcel centers (National Alliance of 
Retail Ship Centers-NARSC) . 

As a MPC owner, I am specifically prohibited from shipping Hazmat under my authorized 
retailer contracts with UPS, DHL and FedEx. (copies of these agreements are available upon 
request. We cannot tender for shipment any Hazmat, including ORM-D. Consequently, we 
are not Hazmat shippers-either by definition or in practice. As a part of our carrier contracts, 
we are also required to accept packages charged to other account holders which are dropped- 
off at our locations. These "drop-off" packages are pre-sealed by the account holder and 
"ready for shipping". 

As a Director of NARSC, our members are asking me to provide an answer to the following 
question; If we do not accept these items, do not intend to accept these items, and refuse to 
accept them as drop-off packqges (either charged to our store accounts or charged to other 
accounts), are we required to take the Hazmat Awareness Training? 

As a follow up to that question, does the completion of the Hazmat Awareness Training class 
change the way DOT would look at us as a shipper? We would still act as stated above. We 
would not pack, ship or accept as a drop-off any shipment that would be considered Hazmat. 

I look forward to your response. 

Respectfully, 

Bruce Bernstein 
Parcels Plus 
2637 E Atlantic Blvd. 
Pompano Beach, FL 33062 
(954) 782-9836 
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(954) 782-9723 Fax 
BBernstl06@aol.com 
NARSC President 
NARSC South Florida Chapter Treasurer 
A DHL Preferred Provider 
PackFreig ht Member 

This e-mail contains confidential information and may be confidential. If 
you are not the intended recipient of this e-mail, you are hereby notified 
that any dissemination, distribution or copying of this message is 
strictly prohibited. If you received this message in error, please delete 
it immediately. 




