
U.S. Department 
of Transportation 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. Richard L. Furman 
DeOrchis & Partners, LLP 
61 Broadway, Suite 2600 
New York, New York 10006 

Ref. No.: 08-01 79 

Dear Mr. Furman: 

This responds to your letter dated July 10, 2008, regarding the requirements in 
§ 173.56(h) for transportation of imported small arms ammunition under the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1 - 180). Specifically, you ask if small 
arms ammunition manufactured outside of the United States must be tested, classed, and 
approved even if it would otherwise be excepted from the approval process under 
§ 173.56(h). 

A person offering a new explosive for transportation must ensure that the explosive has 
been tested, classed, and approved in accordance with § 173.56 and assigned an EX- 
number by the Associate Administrator for Hazardous Materials Safety (See 
$ 173.56(b)). A new explosive that has received approval from a competent authority of 
a foreign government under the provisions of $ 173.56(g) must receive an EX-number 
from the Associate Administrator for Hazardous Materials Safety for transportation in the 
United States. 

The requirements of § 173.56 do not apply to cartridges, small arms that are: 

- Not a forbidden explosive under $ 173.54; 
- Ammunition for rifle, pistol, or shotgun; 
- Ammunition with inert projectile or blank ammunition; and 
- Ammunition not exceeding 50 calibers for rifle or pistol cztridges or 8 gauges for 
shotgun shells. 

"Cartridges, small arms" meeting these criteria may be assigned a classification code of 
1.4s by the manufacturer (See § 173.56(h)). The exception applies to domestically or 



internationally manufactured "Cartridges, small arms" that transit the United States. 
However, this provision does not relieve a manufacturer outside of the United States from 
obtaining any necessary competent authority approvals from the country of origin, transit, 
or overflight when the ammunition is transported. 

I hope this satisfies your inquiry. If we can be of further assistance, please contact us. 

Sincerely, 

Susan Gorsky 0 
Acting Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 
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Drakeford, Carolyn <PHMSA> 
--* " - ---""--- -- -"?- ---- ----.., ------ ~--. * "* -*-"-- - -"a-" * - 

From: INFOCNTR <PHMSA> 

Sent: Thursday, July 10, 2008 8:37 AM 

To: Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

Subject: FW: Request for Official Interpretation; Our Ref. 4417-001 

From: Richard Furman [mailto:RFurman@marinelex.com] 
Sent: Wednesday, July 09, 2008 10:40 AM 
To: INFOCNTR <PHMSA> 
Subject: Request for Official Interpretation; Our Ref. 4417-001 

Completed by Adam via telephone on 7/9/2008 at 4: 15pm. 

This office filed an application for a packaging exemption pursuant to 49 C.F.R. § 173.56(h) with the DOT's 
Hazardous Materials Safety Administration, for certain imported small arms ammunition. Review of the 
application is pending. 

In the course of discussing the application with the DOT's reviewing officer, he made statements regarding the 
scope and application of the foregoing regulation as to which we have doubts regarding their accuracy. If he is 
correct, then the pending application may be moot. If not, we would like to resolve the issues so as to move the 
process of reviewing the application along. 

With the foregoing in mind, there are two (2) issues we would like to obtain definitive clarification on. 

1. It was stated by the DOT official the exemption provided for in 49 C.F.R. 9 173.56(h) is not 
applicable to imported goods and only applies to domestic goods. Notwithstanding the foregoing, 
it is our understanding and belief that this interpretation of the subject regulation is contrary to the 
current, majority view within the DOT, and that, in fact, the exemption provided for by the 
regulation also applies to imported merchandise. 

In view of the foregoing, it is respectfully requested that we be provided with a written Official 
Interpretation of 49 C.F.R. § 173.56(h) regarding whether or not the exemption provided by the 
regulation extends to both domestic and imported goods, or it is limited in its application solely to 
domestic goods. 

2. The DOT official also stated that the exemption provided for in 49. C.F.R. § 173.56(h) is only 
available to manufacturers. 

Consequently, we respectfully request an Official Interpretation of 49 C.F.R. § 173.56(h) 
regarding whether the exemption provided for by the regulation can only be applied for by 
manufacturers, or whether the exemption is available to other parties as well as manufacturers. 

Thank you in advance for your kind and prompt consideration of the foregoing. As noted above, we have a 
pending application for a packaging exemption pursuant to the subject regulation and time, therefore, is of the 
essence. 

Sincerely, 

DeOrchis & Partners, LLP 
61 Broadway, Suite 2600 
New York, New York 10006 
(P) (212) 344-4700 
(F) (2 12) 422-5299 




