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Mr. Zach Krapfl 
Cannondale Sports Group 
World Headquarters 
4902 Hammersley Road 
Madison, WI 537 1 1 

Ref. No.: 08-0173 

Dear Mr. Krapfl: 

This is in response to your July 8,2008 letter concerning the appropriate classification of an 
electric bicycle powered by a.lithium-ion battery under the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 17 1-1 80). You state that the battery used to power the bicycle contains 
20.79 grams of equivalent lithium content. Further, you state that the battery is in the process 
of being tested pursuant to the requirements of the UN Manual of Tests and Criteria, Fourth 
Revised Edition. Specifically, you ask if your electric bicycle equipped with a lithium-ion 
battery may be classed and described as "Battery powered vehicle" or "Battery powered 
equipment" (UN3 17 1 ) under the HMR. 

The answer is yes. An electric bicycle powered by a lithium-ion battery is most . 
appropriately described as a "Battery-powered vehicle" under the HMR. A vehicle powered 
by a lithium battery must satisfj the requirements of 5 173.220(d), which requires the battery 
to be of a type that has successfully passed each test in the UN Manual of Tests and Criteria 
as specified in 5 173.185, unless approved by the Associate Administrator. 

I hope this information is helpful. 

Sincerely, 

Susan Gorsky d 
Acting Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 



July 8,2008 

DELIVERED VIA EMAIL 

Mr. Edward Mazzullo 
Director of Hazardous Materials Standards 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Mazzullo: 

1 am writing to request confirmation from your office that our electric bicycle powered by 
a lithium ion battery can be classified and shipped as a Battery powered vehicle or Battery 
powered equipment (UN3171). Exhibit A on the following page contains a picture of the 
bicycle. 

The lithium ion battery that will be used to power the electric bicycle contains 20.79 
grams of equivalent lithium content (ELC). The battery is in the process of being tested pursuant 
to the requirements in the LrN Manual of Tests and Criteria, Fourth Revised Edition. 

Our electric bicycle is similar in many respects to a Segway in that it is a mobility device. 
In 2005, your office issued a letter stating that a Segway powered by a lithium ion battery may 
be classified and shipped as a Battery powered vehicle pursuant to 49 CFR 173.220 of the U.S. 
hazardous materials regulations. (See Ref. No. 05-0076.) Therefore, we are of the opinion that 
the correct classification for the electric bicycle with a lithium ion battery installed is Battery 
powered vehicle or Battery powered equipment (UN3 17 1 ). This would be consistent with the 
language contained in Special Provision 134 that states "Examples of such items are electrically- 
powered cars, lawn mowers, wheelchairs, and other mobility aids." (Emphasis added.) This 
classification also is consistent with how these types of bicycles are being packaged and offered 
for transport in Europe where these products are widely used. 

Therefore, please confirm in writing that our electric bicycle shipped with a lithium ion 
battery installed may be classified and shipped as a Battery powered vehicle or Battery powered 
equipment (UN3 17 1 ). 
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Thank you for your assistance on this matter. If you have any questions regarding our 
electric bicycle or lithium ion battery, I can be reached at 303.65 1.6255. 

Sincerely, 

WXW 

Zach Krapfl 

EXHIBIT A 
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