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Dear Mr. Youngs: 

This responds to your letter requesting clarification of shipping paper requirements for 
explosives under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). 
Specifically, you ask whether the quantity of a package containing "Cord, detonating, 1.4D, 
UN0289" is to be indicated on a shipping paper as the gross mass of the package or the net 
explosive mass of the detonating cord under the packaging exceptions for explosive articles in 
$ 173.63(a). 

The exception found in 173.63(a) applies to "Cord, detonating, 1 .ID, UN0065." Provided 
the conditions in 5 173.63(a) are met, as applicable, such material may be offered and 
transported domestically as "Cord, detonating, 1.4D, UN0289." One applicable condition 
requires that the aggregate gross weight of all packages containing the reclassed detonating 
cord not exceed 45 kg (99 pounds) per conveyance specified. Although this value is not 
required to be indicated on a shipping paper, the package gross mass must be determined and 
not exceeded in order to utilize the exceptions for detonating cord under 5 173.63(a). 

As specified in $ 172.202(a)(5)(i) for Class 1 materials, the quantity entered on a shipping 
paper for an explosive material that is also an article may be expressed in terms of the net 
mass of either the article or the explosive materials contained in the article. You state in your 
letter the net explosive mass of the article (detonating cord) is known and is marked on the 
exterior of the package by the manufacturer. You also state in your letter the net explosive 
mass of a partial roll of detonating cord can be determined by measuring its length. 



Additionally, prior to using the exceptions for detonating cord in 5 173.63(a), it must be 
determined that the detonating cord contains no more than 6.5 grams of explosive per 30 
centimeter length. Thus, it is this calculated value that should be the quantity of material 
indicated on the shipping paper under 5 172.202(a)(5)(i). 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 



Office of Hazardous Materials Standards, PHMSA 
Attn: PHH-10, U.S. Dept. of Transportation-East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590-000 1 

To Whom It May Concern: 

We are looking for an interpretation of what value in weight we should place on our bill 
of lading (shipping paper) when transporting cord, detonating (UN 0289),1.4D. 
We are utilizing the packaging exception (173.63) where the product gross weight is a 
critical criteria of meeting the conditions of this exception. There is no marking (label) 
on the package indicating the gross weight of the product as it received from the 
manufacturer. This is true with at least two (2) manufactures. The package label does 
indicate NEQ (net explosives quantity) or NEW (net explosives weight) which does not 
meet the condition of the exception. 

The questions are: 
What weight should we utilize on our Bill Of Lading? The NEQ or a guessed 
gross weight? The requirement of providing the gross weight, including all 
packaging by the 173.63 package exception appears to be difficult to provide 
accurately. 

What weight should we utilize when partial rolls of cord, detonating (UN 0289), 
1.4D are transported in a package that is labeled with an NEQ, and a package of 
unknown weight? 

The weight of the cord, detonating could be determined by proportioning the NEQ 
based on the labeled length in feet of each roll in the package. 

We are in a dilemma, if we utilize the NEQ we are not in compliance, and if we guess (no 
reliable field measuring device) the gross weight we are not in compliance with the 
exception. 

If further information is required to answer this question please contact myself. 

Director 07 Compliance 
NorthAmerican Services Group 

Corporate Office 
1240 Saratoga Road Ballston Spa, New York 12020 

518-885-1820 
FAX: 518-885-7638 
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