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Dear Mr. Burdette: 

This responds to your e-mail request for clarification of the requirements for IM and UN 
portable tanks under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171- 
180). I apologize for the delay in responding and any inconvenience it may have caused. 
Your questions are paraphrased and answered as follows: 

Q1. A portable tank currently authorized for use (IM 1011102) that does not meet the 
definition of a "container" in 49 CFR 450.3(a)(2)(iv) is in need of welded repair to a 
portion of its framework. The portable tank's owner prefers to weld the immediate area 
of the framework needing repair while the designated approval agency recommends the 
damaged frame member be replaced. Is it permissible to repair (weld) the immediate 
damaged frame area or must the frame member surrounding the damaged frame be 
replaced? 

Al .  In accordance with § 180.605 (j), repairs to portable tanks must be made in 
accordance with requirements in the specification for the tank's original design and 
construction. Thus, all repairs must employ materials and workmanship at least equal in 
quality to the original construction while maintaining all elements of the original design. 
The HMR permit the owner of a portable tank the discretion to determine the type of 
repair that is most appropriate given the condition of the portable tank, subject to the 
approval of a Designated Approval Agency where indicated. 

If an aggrieved owner disagrees with the decision of a Designated Approval Agency and 
chooses to go to another Agency, he should provide the new Agency with a written 
statement including the name of the previous Agency that rejected the repair and the 
reason for the rejection. Alternatively, the aggrieved owner may petition this Office in 
accordance with the procedures specified in 8 178.273(d). 

Q2. Is it permissible to rebuild, with modifications, the framework of a portable tank 
that is no longer authorized for construction to its original specification (e.g., IM 
101/102)? All of the portable tank supports, frameworks, lifting and tie-down 
attachments would be replaced. The purchaser of the portable tank would not have 



access to the original drawings or documentation supporting .the original construction, but 
would generate documentation to support its "new" construction under the original 
specification. It is the understanding of the original designated approval agency that such 
modification to a portable tank could only be made if it were certified to a UN portable 
tank specification and not a former specification no longer authorized for construction. 

A2. It is not permissible to rebuild the framework of a portable tank that is no longer 
authorized for construction. Under the scenario you describe, the portable tanks are 
considered to be newly constructed. Thus, they must be constructed in conformance with 
authorized UN portable tank specifications and certified by a Designated Approval 
Agency as specified in $178.273. It is the responsibility of the Designated Approval 
Agency to determine if sufficient drawings and documentation exists to approve the 
portable tanks; however, the Agency may take issue if the original welding procedures 
and material test certificates (MTRs) are not available. 

43 .  If an IM 101 or IM 102 portable tank were constructed with adequate thickness to 
contain a higher maximum allowable working pressure (MAW)  capability than was 
originally marked on the specification plate, is it permissible to re-mark the specification 
plate with a higher pressure? Is this action considered a modification of the portable 
tank? 

A3. An increase in a tank's M A W  is considered a modification and requires the 
approval of a Designated Approval Agency in accordance with 3 178.273(e). We caution 
any party contemplating such a modification that shellhead thickness alone does not 
determine a tank's M A W .  You must consider all aspects of the portable tank's design, 
including nozzle thickness and reinforcement, openings and their fittings or closures, 
piping, and the like. The Designated Approval Agency is responsible for reviewing all 
elements of the design that are affected by an increase in M A W  and corresponding 
increase in test pressure. In addition, a supplemental metal identification plate and new 
approval and test certificate, indicating modifications made to the tank, must be prepared 
as specified in $ 178.273(e)(iv). 

44.  Most UN portable tanks have a minimum design temperature of -40 "C (-40 O F ) ,  

which requires the use of normalized steel for the tank's shell. What temperature 
standards apply to portable tank supports, frameworks, lifting and tie-down attachments? 
Are there any charpy impact requirements for joules or foot-pounds at a specific 
temperature? Must they be constructed to the same integrity standards as the portable 
tank shell? 

A4. The design and material properties of an attachment or support of a portable tank 
must be constructed to withstand at a minimum the loadings and temperatures specified 
in $178.274(b) and (h). The integrity of a portable tank and its supports, frameworks, 
and lifting (lugs) or tie down attachments must be such as not to compromise the lading 
retention capability of its shell. The manufacturer and designer, as appropriate, are 
expected to give due consideration to this design capability while in consultation with the 
Designated Approval Agency. The service in which the portable tank will be utilized 



(i.e. Offshore, Arctic, or both Offshore and Arctic), must also be considered in its 
approval. While an attachment or support is technically outside the scope of the pressure 
boundary and the pressure vessel code applied to it, it would be prudent to follow the 
requirements of UG-20(0 of Section VIII, Division 1, of the ASME Code. If all the 
conditions of UG-20(0 are met, material impact criteria required by UG-84 is not 
required. Impact testing is normally required for a material when the combination of its 
thickness and minimum design metal temperature is below the appropriate curve in 
Figure UCS-66 of the ASME Code. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

d U 7  
Edward T. Mazzullo 
Director, Office of Hazardous 

Materials Standards 
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From: Mitchell, Hattie <PHMSA> 

Sent: Wednesday, May 14,2008 11 :51 AM 

To: Mike Burdette 

Cc: Staniszewski, Stanley <PHMSA>; Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

Subject: RE: Portable tank questions 

From: Mike Burdette [mailto:msbpe@bellsouth.net] 
Sent: Wednesday, May 14,2008 10:07 AM 
To: Mitchell, Hattie <PHMSA> 
Cc: Staniszewski, Stanley <PHMSA> 
Subject: Portable tank questions 

Dear Ms. Mitchell, 

Thank you for taking time to talk to me about my questions regarding portable tank damage, repair, 
rebuildirlg, modification and temperature. My questions have to do with: 

1) Acceptable repairs on damaged IM 101 1 102 tanks and framework. 

Repairs and modifications to the "pressure boundry" of a portable tank are governed by Codes. What are the 
specific guidelines for repairs to damaged framework components? 178.605(j) references repairs in accordance 
with requirements based on original design and construction. A specific example is a crack in a tank frame 
member in the junction which forms what would be called a " K  joint. A tank owner would perfer to repair the 
crack with a weld bead, no members are replaced and the original design and construction are not changed. An 
Approval Agency recommends that the broken frame member be replaced. Should a welded repair over the 
broken area be considered acceptable? These are non-pressure parts. 

2) Rebuilding deteriorated I scrapped IM 101 portable tanks. 

Equipment that has not been properly maintained is eventually scrapped. Is it acceptable for a third party to 
purchase this equipment and rebuild a portable tank, with modifications? I had contacted the original Approval 
Agency of the tank concerning this situation and was informed that if the tank were rebuilt it would be required to 
meet the standards of the UN Portable Tanks. Could the tank be rebuilt to the original IM 101 standards, like a 
new IM 101 tank? The purchaser would not possess the original drawings or any documentation regarding this 
equipment, but would intend to replace the pressure containment boundry and framework members as needed 
with identical components as originally used. If the original Approval Agency would not or could not provide a 
copy of the original approved drawing, an "as built" drawing of the tank in question would be generated and 
offered for approval of any modifications. The original metal identification plates or a new copy would be used and 
none of the information on these plates would be changed. Would new standards be required or is this idea not 
in the spirit of the regulations? What about the documentation that seems like should change hands between the 
seller and purchaser? 

3) Modifications to existing IM 101 tanks. 

I interprete the requirements for modification to these tanks to be that as long as the guidelines in 178.273(e) are 
followed, modifications could be done. An example would be an owner of portable tanks wishes to upgrade his 
fleet with total framework replacement and modifications to the service equipment. If all qualifications are met, 
this should be an acceptable modification. No changes are made to any information on'the metal identification 
plate. What if a tank was built with adequate thickness to contain a higher pressure than the original MAWP? Is 
this also considered a modification? What are the guidelines concerning modifications that would require 
changes to the identification plate, almost a "recertification" of IM 101 1102 tanks since these tanks are no longer 
authorized for manufacture and certification? 

4) Design Temperature 
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T:!e minimum design temperature for the shell of most UN portable tanks is -40°C or F which requires normalized 
steel to meet these requirements. There is no reference to the lifting lugs or other structural steel regarding 
temperature. Are there any charpy impact requirements for joules or foot-pounds at a specific temperature that 
must be considered? The'material used for the structural components of most portable tanks is A-36 and A-500 
Grade B and no cold temperature impact certifications are usually considered. This type of material has always 
been acceptable in the Gulf of Mexico region, but what if an owner wants to use these tanks in a very cold 
temperature environment in the future? The data plate states the minimum design temperature of -40" but that 
only considers the shell, not the structure. This could be a confusing point to the owner of a tank, almost like "the 
tank's good for cold temperature but not the frame or lifteyes". What is the definition of "good" for the structural 
materials with regard to temperature? An example of the confusion would be a fleet of rental tanks based in the 
Gulf of Mexico, built in 2008, that is offered a big contract in Alaska in 2012. No one would have known the 
opportunity would arise, but the owner would look at the data plate and see -40°C and think all requirements are 
met. Compared to the charpy impact / temperature requirements of DNV 2.7-1, one would question the impact 
properties of the structural steel being used. 

Thank you for your consideration 
Sincerely, 

Michael "Mike" Burdette, P.E. 




