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U.S. Department : 1200 New Jersey Avenue, SE

of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

SEP 1 0 2008

Mr. Thomas Wright
Idaho State Police
5205 South 5™ Street
Pocatello, ID 83201

Ref. No.: 08-0132
Dear Mr. Wright:

This is in response to your June 17, 2008 letter requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to radioactive materials.
Your scenario involves the use of the phrase “Exclusive Use Shipment” on shipping papers.
Your questions are¢ paraphrased and answered below.

Q1: Section 172.203(d)(9)(i) specifies, that for shipments that are required by the subchapter
to be consigned as “exclusive use”, the shipping paper description should include an
indication that the shipment is consigned as “exclusive use”. May a shipper satisfy this
provision by including the phrase “No other items to be shipped with load or on load” on the
shipping paper?

Al: No. This phrase should include the term “Exclusive Use” to comply with

§ 172.203(d)(9)(1) when included with the shipping description for the Class 7 (radioactive)
material.

Q2: Do the HMR allow for the use of the phrase “Exclusive Use” or “Sole Use” for hazmat
shipments other than radioactive materials (e.g., gasoline)?

A2: Yes. The HMR do not prohibit the use of the phrase “Exclusive Use” or “Sole Use”
when placed in the additional information portion of the shipping paper.

Q3: Do the HMR allow for the use of the phrase “Exclusive Use” or “Sole Use” for a non-
hazardous material shipment?

A3: Yes. The HMR only apply to the shipment of hazardous materials in commerce.

Q4. Is the shipper required to provide “exclusive use” shipping instructions to the carrier only
when the shipment is required to be made as such?



A4: No. Whenever a Class 7 (radioactive) material shipment is consigned as “exclusive use”,
the offeror must provide shipping instructions.

QS5: If a shipment is not required to be shipped as “exclusive use”, can the phrase “Exclusive
Use Shipment” be included on the shipping paper?

AS5: Yes. However, whenever this phrase appears on the shipping paper for a Class 7
(radioactive) material shipment, the shipment must comply with all the applicable provisions
specified for “exclusive use” shipments in Part 173, Subpart 1.

Q6: s the shipper required to provide shipping instructions only when the shipment is
required to be shipped as “exclusive use”.

A6: No. See response to question A4 above.

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to
contact this office. '

Sincerely,

o P

Charles E. Betts

Senior Transportation Regulations Specialist
ffice Hazardous Materials Standards
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From: T. Wright
5205 S0. 5™ Ave. - 08-0/3
Pocatello, ID. 83204

PP"fJ p‘pers

Thanks for your response in regards to my question on exclusive use shipments. In
sharing the response you put forth | and scveral others feel the nced for clarification on
some of the issucs with exclusive use shipments.

I would like to give some further details on the issue with respect to exclusive usc
shipments. We have a shipper in Idaho that is sending cvery single radioactive material
shipment out with the words “Exclusive Use Shipment”, Almost none of the shipments
are rcquired to be sent out as an exclusive use shipment but the company is choosing to
send each and every shipment with the statement. The company is currently making up
to scven or more shipments a week, all with the statcment “Exclusive Use Shipment™,

In my reading of the regulations the words “Exclusive Use Shipment” are not required to
ever be placcd on a shipping paper. The words may be used in somc situations [as under
172,203 (d)}(9)(1i)] as the regulations permit the use only once. However 172.203(d)X9)(1)
only requires an “some indication” the shipment is exclusive use. I can not find in the
regulations any limit on what an indication would be. T would thercfore think that if a
shippcr puts “No other items to bc shipped with load or on load,” that would mect the
indication requircments. Would this not be correct?

I also do not see anywhere in the regulation where the usc of the words “Exclusive Use
Shipment” or “Solc Use Shipment” are restrictive 10 any other hazardous or non hazards
load as well, Under the regulations a load of gasoline could be shipped out with the
statement “Exclusive use shipment”. Is this correct?

.80 I am asking for clarification on your response to the use of the words “Exclusive Use
Shipment™. I would think that the only time & shipper needs to comply with the
regulations requiring shipping instructions or having to comply with the requirements in
1723.403(b) would be for those shipments that require shipments to madt. as such, Ts this
correet?

Would it be correct to say that if a shipment is not required to be shipped as an exclusive
usc shipment there would nothing improper with putting the statement “Exclusive Use
Shipment” on a shipping paper no matter if it was a radioactive material shipment or any
other shipment?

If this is the case, would it be correct to say a shipper who places the words on a
radioactive material shipment “Exclusive Use Shipment,” would not have to provide
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exclusive use instructions unless the shipment was required to be shipped as an exclusive
use shipment?

T have included my original qucstion below.

Thank you.
S RO

Thomas Wright
5205 So. 5™.
Pocatello, 1D. 83204

What makes an “Exclusive Use Shipment” an exclusive use shipment?

Under the HLM. radioactive material regulations exclusive use shipments are referred to
in scveral places in the regulations.

Sometimes called as “sole use™ shipments, exclusive use shipments are required by parts,
of the regulations such as in 173.427 with reference to LSA/SCO shipments, 173.457
certain Fissile shipments, and 173.441(b) which dcals with radiation levels abovc those
transported in 173.441(a). 49CFR 173.441 (a) limits the radiation lcvel at 2 mSv/hr. on
external surfaces of packagcs and limits the transport index to 10.

49CFR 172.203 (d)(5) has a requirement for shipments that are required by this
subchapter to be consigned as cxclusive use to have an indication that the shipment is
consigned as exclusive use or the statement “Exclusive Use Shipment” on shipping
papers. ‘

1) If a shipment of radioactive matcrials is made that is not required to be sent out as an
exclusive use shipment, but the shipper has an indication on the shipping papers that the
shipment is an exclusive use shipment, such as thc words “no other material to be on this
load” would the shipment then become an exclusive use shipment? Would the shipper
then have to provide “exclusive use” instructions as required under 173.441(c) and follow
all exclusive use shipment regulations?

2) If the shipment of radioactive materials is made within the radiation limits 173.441(a)
and is not requircd to be sent out as an ¢xclusive use shipment and the shipper puts the
words “Exc¢lusive Use Shipment” on the shipping paper, does the load then have to
comply with all the cxclusive use regulations such as that requircd under 173.441(c)?





