
U.S. Department 
of Transportation 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington. D.C. 20590 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. Mark. M. Baron 
6158 Willow Creek Drive 
Canton, MI 48 187 

Ref. No. 08-0 123 

Dear Mr. Baron: 

This is in response to your request for clarification of the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 17 1 - 180) with respect to determining the correct shipping description 
for polychlorinated biphenyl (PCB) contaminated soil that will be transported by highway and 
rail. You ask whether the words "waste" and "mixture" must be included in the shipping 
description "RQ Polychlorinated biphenyls, solid, UN3432, 9 PG 11." 

As specified in 5 17 1.8, a hazardous waste is any material that is subject to the hazardous 
waste manifest requirements of the U.S. Environmental Protection Agency (EPA) as 
specified in 40 CFR Part 262. If a hazardous waste manifest is required under EPA 
regulations for the material, 5 172.10 1 (c)(9) of the HMR specifies that if the word "waste" 
is not included in the hazardous material description, the proper shipping name for a 
hazardous waste must include the word "waste" preceding the proper shipping name via 
highway and rail. 

With respect to the use of the word "mixture," 5 172.10 l(c)(10) specifies that a mixture or 
solution not identified specifically by name, comprised of a hazardous material identified in 
the tj 172.101 Hazardous Materials Table (HMT) by technical name (such as PCBs) and a 
non-hazardous material (such as soil), must be described using the proper shipping name of 
the hazardous material and the qualifying word "mixture" or "solution," as appropriate, unless 



any of the provisions in 9 172.10 1 (c)(l O)(A) through (F) apply. Therefore, if none of the 
provisions apply, the word "mixture" must be included in the shipping description. 

Also, note that Special Provision 140 allows Packing Group I1 to be modified to read "111" 
when the material is offered for transportation or transported by highway or rail. 

I hope this information is helpful. Please contact this office if you have additional questions. 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 



Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

From: INFOCNTR <PHMSA> 
Sent: Thursday, May 01, 2008 10:34 AM 
To: Drakeford, Carolyn <PHMSA> 
Cc: 'mmbaron62@yahoo.com' 
Subject: FW: Information Center Comments/Questions 

Carolyn, 
This gentleman would like a written letter of interpretation on the issue addressed below 
Thanks, 
Rob 

----- Original Message----- 
From: mmbaron62@yahoo.com [mailto:mmbaron62@yahoo.com] 
Sent: Thursday, May 01, 2008 10:38 AM 
To: INFOCNTR <PHMSA> 
Subject: Information Center Comments/Questions 

Below is the result of your feedback form. It was submitted by Mark M. Baron (mmbaron62 
@yahoo.com) on Thursday, May 1, 2008 at 10:37:33. 

Name: Mark M. Baron 

Category: Other questions? 

Street: 6158 Willow Creek Drive 

City: Canton 

State: Michigan 

Zip Code: 48187 

Phone: 7169013410 

Fax: 7346673870 

Comments: Mr. Edward T. Mazzullo 
Director, Office of Hazardous Materials Standards U.S. DOT/PHMSA (PHH-10) 1200 New Jersey 
Avenue, SE East Building, 2nd Floor Washington, DC 20590 

Dear Mr. Mazzullo, 

I am working on a USEPA Project were my company has been contracted to transport and 
dispose of PCB contaminated Soils. They are been sent be Truck and Rail to a licensed 
TSCA Landfill. One of the Rail Carriers has questioned the shipping name being used. I 
called your hotline number and the representative answered my question. He agreed with 
the rail carrier. 

Since this is a USEPA site I am requesting a written response. 

The question is for PCB contaminated Soils is: 

"RQ, Polychlorinated Biphenyls, Soild, UN3432, 9, PG 11" 

an expectable shipping name 

The rail carrier feels that since the PCB contaminated Soil needs to be shipped on a 
Uniform Hazardous Waste Manifest the words Waste and Mixture should be in the shipping 

1 



"RQ, Waste Polychlorinated Biphenyls, Soild, Mixture, UN3432, 9, PG 11" 

The other argument is that since PCB (TSCA) Materials are not a hazardous waste in the 
Federal Regulations, then the words Waste and Mixture should not be used. 

Please feel free to call me at (716) 901-3410 or email me at mmbaron62@yahoo.com with any 
questions or comments. 

Sincerely, 

Mark M. Baron 




