
U.S. Department 
of Transportation 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. Gary Flaherty 
LPS Industries 
10 Caesar Place 
Moonachie, NJ 07074 

Ref. No. 08-0104 

Dear Mr. Flaherty: 

This is in response to your request for clarification of the Hazardous Materials Regulations 
(49 CFR; HMR Parts 171 -1 80) regarding the marking of non-bulk packagings. You state 
that your packaging vendor manufactured 4G fiberboard boxes with print errors in the UN 
markings. You ask whether the markings can be corrected by covering the erroneous 
markings with a label displaying the correct markings. You also ask whether the HMR 
specifies requirements for the size and color of the labels displaying the markings. 

Use of labels to cover erroneous markings on fiberboard boxes is authorized under the HMR 
provided the labels conform to the required marking specifications. Section 178.3(a)(3) 
specifies that the markings must be stamped, embossed, burned, printed or otherwise marked 
on the packaging to provide adequate accessibility, permanency, contrast, and legibility so 
as to be readily apparent and understood, and 8 178.3 (a)(4) specifies the size of the letters 
and numerals for specification and UN standard packagings. To meet the permanency 
requirement, the labels displaying the correct markings must not peel, fade or in any manner 
become compromised during transportation and the incorrect markings must be completely 
and securely covered or obliterated. With respect to the size and color of the label, the label 
must be of adequate proportions to contain the required size specifications for letters and 
numerals, and of sufficient contrast to the background of the packaging for the marking to 
be readily visible. 

I hope this information is helpful. Please contact this office if you have additional questions. 

Sincerelv. 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 
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Drakeford, Carolyn <PHMSA> 4 17 f -5 0.3 -- -"----kw-v - .---,---- - 

From: INFOCNTR <PHMSA> 

Sent: Monday, April 14,2008 1 1 :50 AM J 
To: Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

Cc: 'gary@lpsind.com' 
as-or elf, 

Subject: FW: Letter of Interpretation for LPS Industries 

From: Gary Flaherty [mailto:gary@lpsind.com] 
Sent: Monday, April 14, 2008 11:37 AM 
To: INFOCNTR <PHIY SA> 
Subject: Letter of Interpretation for LPS Industries 

To Ed Mazullo, From Gary Flaherty, LPS lndustries (SP-8249) 
Re: Relabeling 4GV Boxes 

I am seeking a written confirmation of a conversation I had, on Thur. April loth, with Rob (at the help desk) and 
also with Ann Mazullo. I asked them about relabeling 4G & 4GV boxes that have print errors in the UN markings. 
Both Rob and Ann said there was nothing in the regulations to prevent using a label for that purpose. However, 
we have an urgent issue to address and I would appreciate a written response so action can be taken. Here is a 
review of the problem we want to resolve. 

Our box vendor produced 2 different outer cartons with print errors; 
1. 4G; Boxes made in 2008 are marked 07 in error. 
2. 4GV; The + (plus) sign was omitted from the 2nd line of the LIN markings. 

Instead of destroying the boxes, our supplier would like (if possible) to fix their error so they can deliver 
usable outer cartons to LPS. Is it acceptable to repair these boxes by fully covering the print errors with a label 
that has the correct markings? If yes, are there any requirements or limitations on label size, color etc? 

As I'm sure you can understand, we would like to resolve this problem as soon as possible. I would appreciate a 
response at your earliest convenience. 

Thank you very much in advance for your help with this matter. 

Regards, 

Gary Flaherty 
LPS Industries 
201-438-3515 ext 312 
s~!ahe-W@!~si.r!!~cem. 




