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Ref. No. 08-0076 

Dear Mr. Romach: 

This responds to your March 19, 2008 -letter requesting clarification concerning the 
applicability of security plan requirements to certain shipments of hazardous materials under 
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1 - 180). Specifically, you ask if 
the security plan requirements apply to low volume shipments that do not pose a security 
risk. 

Currently, the security plans requirements in Subpart I of Part 172 of the HMR apply to 
persons who offer for transportation or transport: 

(1) A highway-route controlled quantity of a Class 7 (radioactive) material; 
(2) More than 25 kg (55 lbs.) of a Division 1.1, 1.2, or 1.3 (explosive) material; 
(3) More than 1 L (1 -06 qt.) per package of a material poisonous by inhalation in Hazard 

Zone A; 
(4) A shipment in a bulk packaging with a capacity equal to or greater than 13,248 L 

(3,500 gallons) for liquids or gases greater than 13.24 cubic meters (468 cubic feet) 
for solids; 

(5) A shipment in other than a bulk packaging of 2,268 kg (5,000 lbs.) gross weight or 
more of one class of hazardous materials for which placarding is required; 

(6) A select agent or toxin regulated by the Centers for Disease Control and Prevention 
under 42 CFR Part 73 and, by April 1, 2007, a select agent or toxin regulated by the 
U.S. Department of Agriculture under 9 CFR Part 12 1 ; or 

(7) A shipment that requires placarding under Subpart F of Part 172 of the HMR. 

Note that for shipments that do not require a placard under the HMR, a security plan is not 
required even if the shipment must be placarded under international regulations. For 
example, a shipment that requires a Class 9 placard for international transportation is not 
subject to the security plan requirements if the shipment is excepted from placarding in 



accordance with 9 172.504(0(9). Similarly, a person who offers for transportation or 
transports a shipment that is subject to placarding under the International Maritime 
Dangerous Goods Code is not required to have a security plan if that shipment is not also 
subject to placarding under the HMR. 

We are currently developing a notice of proposed rulemaking under Docket No. HM-232F, 
which is proposing to revise the list of materials for which hazardous materials transportation 
security plans are required. The rule will be published in the near future. 

I hope this information is helpful and answers your inquiry. 

Sincerely, 

f d d ~  Edward T. Mazzullo 7qTfld 
Director 
Office of Hazardous Materials Standards 
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Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

From: Gorsky, Susan <PHMSA> 

Sent: Wednesday, March 19,2008 12.43 PM 

To: Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

Subject: FW: Security Plan Applicability 

Attachments: 0201 32.pdf 

From: Andy-Romach@LIRSCorp.com [mailto:Andy~Romach@URSCorp.com] 
Sent: Wednesday, March 19, 2008 12:39 PIY 
To: Gorsky, Susan <PHMSA> 
Cc: Carolyn-Norris@URSCorp.com 
Subject: Security Plan Applicability 

(See attachedJile : 0201 32.pdJ 

In a DOT interpretation letter dated August 20,2002 (Ref. No. 0200 132, attached above), DOT clarified that DOT 
registration is required for a shipper of low volumes of hazardous materials by vessel, such as a few boxes of paint (that do 
not meet the limited quantity criteria) placed in a cargo transport unit filled with nonhazardous equipment. Because the 
criteria for DOT registration and DOT security plans are identical, it appears that the shipper also would be required to 
develop a DOT security plan for shipping these low volumes of hazardous materials. Is it DOT'S intent to require a security 
plan when shipping such low volumes of hazardous materials that would not pose a security threat? 

Thanks' 

Andy Romach 
Phone- 91 9-46 1 - 1220 
Cell-9 19-949-5232 
FAX-9 19-46 1 - 137 1 

Ihls ?-mail and any :t~r~~chments are cc>nfidrntial ITyou receive th15 message 111 zrror or a ~ - r  not tile inlrndcd rccipien~. you 5hnuld i n ( ~ (  i.rtaiii. ilis11-1b~ll6, 
disclose ol- I I S ~  :my of tlnis infonnatir~in anti ~ C I I  slir~uld dcsti-try the e-mail and any attach~ncnts or coptcs. 



u.s. Department 
of Transportution 

AUG 2 0 2002 

Mr. Andrew N. Romach 
Regulatory Manager 
URS Corporation 
1600 Perimeter Park Drive 
Morrisville, NC 27560 

400 Seventh SL. S.W, 
Washington. D.C. 20590 

Ref No.: 02-01 32 

Dear Mr. Romach: 

This is in response to your May 7,2002 letter requesting clarification of the registration requirements 
under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you asked if 
DOT registration is required for a shipper of low volumes of dangerous goods by vessel, such as a few 
boxes of paint placed in a cargo transport unit filled with nonhazardous equipment. Your questions are 
paraphrased and answered as follows: 

Q: If a shipper packs a cargo transport unit for shipment by vessel that contains a low volume 
hazardous material shipment that exceeds the allowed Iirnited quantity amount but is well below 
1,001 pounds, would DOT registration be required? 

A: Yes. As specified in §107.601(a)(6), a person who offers or transports a hazardous material 
for which placarding is required must register. Any amount of hazardous material and 
transportation of Class 9 materials by vessel require registration for both the offeror and the 
carrier of the material. Section 172.504(c) allows certain non-bulk shipments an exception 
from placarding; however, the exception does not apply to transportation by vessel. Thus, 
regardless of package size (bulk vs. non-bulk) or hazard class, the offering or transporting in 
commerce by vessel of hazardous materials would require registration. 

Q: I f  a shipper offers a non-bulk package (such as a fiberboard box containing a gallon of packing 
group II paint) by ground and then once it reaches the port, a consolidator packs the shipment 
into a cargo transport unit at which time the consolidator prepares the shipping paper and 
affixes placards to the cargo transport unit, would DOT registration be required? 

A: Yes. The fieight consolidator is performing a function of an offeror and would be required to 
register. The functions of an offeror include, but are not limited to the following: selection of the 
packing for a hazardous material, physical transfer of hazardous material to a carrier classifying 
hazardous materials, preparing shipping papers, reviewing shipping papers to verify compliance 



B: with the Hazardous Materials Regulations (Xm, 49 C F R ' P ~ ~ ~ S  171-1 80) or international 
equivalents, signing hazardous materials certifications on shipping papers, placing hazardous 
material markings or placards on vehicles or packages, and providkg placards to a c d e r .  

In addition, camer is defined in 5 171.8 to mean a person engaged in the transportation of passengers 
or property by: land or water, as a common, contract or private carrier; or civil aircraft. 

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance. 

Sincerely, 

Delmer F. Billings V 
Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Matkrials Standards 



FROM! U R S  C O R P O R R T I O N  
, . 

F R X  NO.: 9194611371 

May 7,2002 

Mr. Ed M a ~ ~ l o ,  Director 
Office of Hazardous Material Standards 
Research and Special Programs Administration 
U.S. Department of Transportation 
400 7th Street, SW 
Washington. DC 20590-0001 
FAX. (202) 366-3012 

bear Mr. Mazzullo: 

I am wiring lo you ro requcst a writtcn regulatory interpretation concerning whether DClT regismtion is 
required if s shipper is offering low volumes of dangerous goods for marine shipment, suoh as a few boxes of 
paint placed in a cargo transport unit primarily filled with nonhazardous equipment. 

In 49 CFR 107.601 (a)(6), DOT registration is requircd for: I 
Any person who offers-for transportation, or tansports, in foreign, interstate, or intrastate 
commerce ... a quantity of hazardous material that iequires plaoarding, under provisions of 
subpart F of 172 of this chapter. 

In 49 CFR 172.504Ia): 
Except as otherwise provided in this subchapter, each bulk packaging, fieight container, unit 
load device, transport vehicle or rail car containing any quantily of a hazardous material 
must be placarded on cach side and each end .... 

Thc  exception from placarding provided in 49 CFR 172.504(c) fox 1,001 pounds of less orhazardous 
materials is limited to highway or rail. No similar exception exists for a marine shipment. 

Thc particular shipment in question is being prepared in accordance with Chapfer 5.3 of the International 
Maritime Dangerous Goods (IMDG) Code, which requires placading of any cargo transport unit containing 
dangerous goods (unless the shipment qualifies as a limited quantity). (Limited quantities of dangerous 
goods arc allowed to mark a container with "Limited Quanlitics" and obtain relief from placarding as 
allowed in 5.3.2.4.) 

Question 1: If a shipper packs a cargo transport unit for marine shipment that contains a low volume 
hazardous material shipment that exceeds the allowed limited quantity amount but is wcll below 
1.00 1 pounds, would DOT rcgishtion be required? 

URS Carpomtion 
1600 Perimeter Park Drivtl 
Morrisville, NC 27580 
Tel: 019,481.1 220 
Fax:s19.461.1371 
andy-romach@ursaorp.mm 
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Mr: E: Mazzulio 
U.S. DOTlRSPA 
May 7,2002 
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Question 2: If a shipper offers by marine a non-bulk packagc (such as a fiberboard box containing a gallon 
of pooking group 11 paint) that is transported by gound and then once it reaches the porf the consolidator 
packs the shipment into a cargo tTansport unit at which time the consolidator affixes placards to the cargo 
transport unit, would DOT registration be required? 

I appreciate your consideratio i s  matter. ZP 

/ ~egulator~ Manager 
UR5 Corporation 




