
U.S. Department 
of Transportation 
Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

1200 New Jersey Ave.. S.E. 
Wash~ngton. DC 20590 

APR 7 6 2008 

Mr. Morgan Campbell 
Environmental Manager/Plant Engineer 
Carolina Filters, Inc. 
P.O. Box 716 
Sumter, SC 291 5 1 

Ref. No.: 08-0048 

Dear Mr. Campbell: 

This responds to your February 26,2008, letter regarding the security plan requirements 
under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-1 80). Specifically, 
you ask if the security plan requirements apply to hazardous waste in Class 3 (flammable 
liquid) offered in quantities of over 1,000 pounds, and to other hazardous materials received 
and used in a process at the facility. 

In accordance with $1 72.800(b), each person who offers for transportation or transports in 
commerce one of the listed hazardous materials must develop and implement a security plan. 
Therefore, hazardous waste in Class 3 (flammable liquid) offered in quantities of over 1,000 
pounds requiring placarding is subject to the security plan provisions under the HMR. 
However, since you are not offering for transportation or transporting the hazardous 
materials your company only receives and uses at its facility, you are not required to develop 
and implement a security plan to include such materials. 

I hope this information is helpful. If we can be of fbrther assistance, please contact us. 

Sincerely, eP 
khief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 



February 26,2008 

To: Infocntr@dot.gov - 

To Whom It May Concern: 

I work for a small company that happens to be a large quantity generator of hazardous 
waste (flammable, and thus placarded). Currently, our company utilizes a third party to 
transport this waste at less than 1000 pounds per shipment. In addition, our company 
receives and stores several hazardous materials; however all of these materials are used in 
our process and are not shipped. 

I am currently in the process of writing a security plan which will allow for shipment of 
this hazardous waste at intervals greater than 1000 pounds. My interpretation of 172.800 
is that only the hazardous materials offered for shipment (i.e. our hazardous waste) needs 
to be covered by this security plan. All other hazardous materials which we receive (and 
use in process), need not be covered. Is this a correct interpretation? 

A formal interpretation would be appreciated. 

Regards, 

Morgan Campbell 
Environmental ManagerIPlant Engineer 
Carolina Filters, Inc 
P.O. Box 716 
Sumter, SC 29 1 5 1 
Cell: 803-968-071 1 

PO. Box 716 
109 E. Newberry Ave. 
Surnter, SC 29151 

OFFICE: 803-773-6842 
FAX: 803-775-61 90 




