
U.S. Department 
of Transportation 
Pipeline and Hazardous 
Materials Safety Administration 

1200 New Jersey Avenue, S.E. 
Washington, D.C. 20590 

Mr. Joseph J. Krowitz 
Department of the Navy 
Naval Air Systems Command 
Building 2272, Room 350 NAS 
471 23 Buse Road 
Patuxent River, MD 20670- 1537 

Ref. No.: 07-0202 

Dear Mr. Krowitz: 

This is in response to your October 15, 2007 letter regarding the transportation of primary 
lithium batteries contained in equipment under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 
CFR Parts 171 -1 80). According to your letter, your equipment containing one or two primary 
lithium batteries is authorized for transport via passenger aircraft because it meets the exception 
specified in Special Provision AlOl, in fj 172.102 of the HMR. You ask if the equipment 
described in your letter must be shipped as a Class 9 material. 

The answer is no. A piece of equipment containing a lithium battery must be transported as a 
Class 9 material if the battery contained therein is subject to the HMR as a Class 9 material. 
Based on the description in your letter, your batteries are excepted fiom the HMR; therefore, the 
equipment is not required to be shipped as a Class 9 material. 

I hope this information is helpfbl. If you have hrther questions, please do not hesitate to contact 
this office. 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 
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Sent: Monday, October 15,2007 10:14 AM 

To : Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

Cc: Gale, John <PHMSA> 

Subject: FW: Lithium Battery Determination of Classification for Shipment 

Attachments: 72fr-44929.pdf; Spec Sheet LSH-14.pdf; Spec Sheet LS-26500.pdf 

From: Relerford, Darral <PHMSA> 
Sent: Monday, October 15, 2007 9:44 AIY 
To: Pollack, Arthur < PHMSA> 
Subject: FW: Lithium Battery Determination of Classification for Shipment 

Arthur, I think that this needs to be handled as a letter of interp. 

a d J v  
U.S. 905 4 Speciae 9mtib and U p p d  9 M - 3 0  
1200 ~ V e u  +ey aclenue, S.&. 53+, J%hm &23-418 
wa6@wt, a.e. 20590 
5d: 202-366-0260 
$a: 202-366-3308 

From: Krowitz, Joseph 3. CIV 6.6.4.5 [mailto:Joseph.J.Krowitz@navy.mil] 
Sent: Monday, October 15, 2007 7:49 AM 
To: Relerford, Darral <PHMSA> 
Subject: Lithium Battery Determination of Classification for Shipment 

Mr. Relerford, 
Per our phonecon o f  10 October 2007, I have reviewed the Recently Published Final 

Rulings from the HAZMAT.DOT.GOV website f o r  49 CFR Parts 171,172,173, and 175. 
The following are my conclusions: 

Part 171.12 North American Shipments 
(a)(6) Primary Lithium Batteries and Cells. The last sentence of this paragraph states, 
"The provisions o f  this paragraph do not apply t o  packages that contain 5kg (11 pounds) 
net weight o r  less o f  primary lithium batteries cells that are contained in o r  packaged 
with equipment." 

Comment: Our equipment contains one o r  two batteries, each weighing no more than 1.8 
oz. Maximum total battery weight is 3.4 oz. The batteries are installed in the 
equipment. Therefore we meet the requirements o f  this paragraph. 
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Part 171.24 Additional requirements for the use of the ICAO technical instructions 
(d)(l)(ii) Primary Lithium Batteries and Cells. The second sentence of this paragraph 
states, "Equipment containing or packed with primary lithium batteries or cells are 
forbidden for transport aboard passenger carrying aircraft  except as provided in 
172.102, Special Provisions A101 of  this subchapter." 

Part 172.102 Special Provisions A101 states, "A primary lithium battery or cell packed 
with or contained in equipment is forbidden for transport aboard a passenger carrying 
aircraft  unless the equipment and the battery conform to  the following provisions and 
the package contains no more than the number of lithium batteries or cells necessary to  
power the intended piece of  equipment:" 

Comment: Our equipment only carries the number of batteries required t o  power the 
equipment, as determined by the manufacturer. 

"(1) The lithium content of each cell, when fully charged, is not more than 5 grams." 
Comment: Our batteries contain no more than 2.0 grams per battery. 

"(2) The aggregate lithium content of the anode of each battery, when fully charged, is 
no more than 25 grams." 
Comment: Once again, our batteries contain no more than 2.0 grams per battery. 

"(3) The net weight of lithium batteries does not exceed 5kg (11 pounds)." 
Comment: The maximum total weight of batteries for either unit is no more than 3.4 oz. 

Based on the  findings described above, it is my understanding that  shipment of our 
equipment with the lithium batteries installed does not constitute a hazard for transport 
aboard passenger carrying aircraft  and are not required t o  be marked "PRIMARY 
LITHIUM BATTERIES - FORBIDDEN FOR TRANSPORT ABOARD PASSENGER 
AIRCRAFT." I would also like t o  know, if this is correct, does this also exempt the 
equipment from being classified as Class 9 material or is stil l Class 9 because it does 
contain lithium batteries regardless of  the amount o f  lithium. 

As competent authority f o r  the requirements of  lithium battery shipment, we 
request you provide a final determination on the requirements f o r  shipment of our 
equipment with the lithium batteries installed. 

<<72fr-44929.pdf>> <<Spec Sheet LSH-14.pdf>> <<Spec Sheet LS-26500.pdf>> 
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Joe Krowitz 
PMA-209 
Nav Systems DAPML 
(301) 757-6724 
DSN: 757-6724 
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Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

Full Name: 
Last Name: 
First Name: 

Business Address: 

Business: 
Mobile: 

E-mail: 
E-mail Display As: 

Ray Faucheux 
Faucheux 
Ray 

5240 Coffee Drive 
New Orleans, La. 701 15 
UNITED STATES 

896-7800 ext. 120 
(504)382-4161 


