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Ref. No.: 07-0201 

Dear Mr. Faucheux: 

This responds to your letter dated October 15,2007, regarding the term "obliterated" as it 
applies to placard displays on freight containers and transport vehicles under the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1- 180). You enclosed photographs of partial 
and painted over placard displays for our review. 

According to your letter, your company's coffee processing plant receives 20-foot shipping 
containers from all over the world. At times containers arrive at your company's drop lots 
with placards, partial placards, painted over placards, and sometimes just the placard 
backing. Your questions are paraphrased and answered as follows: 

Q1. Is it true that placards must be removed from a freight container and transport vehicle 
when it does not contain a hazardous material or after the containers have been 
cleaned? 

Al. Your understanding is correct. Generally, no person may, by marking or otherwise 
(e.g., placarding), represent that a hazardous material is present in a package, 
container, motor vehicle, rail car, aircraft or vessel if the hazardous material is not 
present ($ 1 7 1.2(k)). 

Specifically, no person may affix or display on a packaging, freight container, unit 
load device, motor vehicle or rail car a hazard warning placard unless the material 
being offered or transported is a hazardous material, the placard represents the hazard 
of the material, and the placard conforms to the requirements of the HMR (9 
172.502(a)(l)). 

Placards on an empty packaging sufficiently cleaned of residue and purged of vapors 
to remove any potential hazard must be removed, obliterated, or securely covered in 
transportation ($ $ 173.29(b)(l) and (2) and 172.5 14(b)(l)). 



42. As the term "obliterated" is used under the HMR, at what point is a container 
considered not placarded? 

A2. The term "obliterated", although not specifically defined under the HMR, is intended 
to mean destroy or eradicate (e.g., by painting over) so as to represent that the 
container holds a hazardous material in transportation; at which point, a container is 
not considered placarded. 

43. Is it permissible to paint over a placard, or partially remove it? 

A3. Painting over the placard, if it completely covers it, would be acceptable; however, a 
partially removed placard display does not conform to the requirements of the HMR 
and is prohibited under 9 172.502(a)(2)). 

44. Isit permissible to have the glue or backing of a placard left on a container? 

A4. The glue or backing of a placard left on a container is not a violation of the HMR. 

The HMR do not prescribe methods for cleaning the outside of a freight container or a 
transport vehicle. 

I hope this satisfies your inquiry. If we can be of further assistance, please contact us. 

Office of Hazardous ~a ie r i a l s  



From: INFOCNTR <PHMSA> 
Sent: Monday, October 15,2007 3:28 PM 
To: Drakeford, Carolyn <PHMSA> 
Subject: FW: Remnants of Placards in Drop Lot 

Attachments: Ray Faucheux.vcf; Placard-01 .JPG; Placard-02.JPG; Placard-03.JPG; Placard-04.JPG; 
Placard-O5.JPG; Placard-06. JPG; Placard-07. JPG 
Carolyn, 

Could you process this as an interp letter? The picture attachments need to be included too if possible, 
preferably in color so that whoever is writing the response can see what he is getting at. Thanks buddy! 

Erin 

From: Ray Faucheux [mailto:R.Faucheux@silocaf.com] 
Sent: Monday, October 15, 2007 3:05 PM 
To: Ray Faucheux; INFOCNTR <PHMSA> 
Subject: RE: Remnants of Placards in Drop Lot 

Please see attached pictures. 

I would like a definition of obliterated. 

Thank you, 

Ray L. Faucheux Jr. 
From: Ray Faucheux 
Sent: Monday, October 15,2007 10:53 AM 
To: 'infocntr@dot.govl 
Subject: Remnants of Placards in Drop Lot 
Importance: High 

DOT Help, 

Can you please clarify the regulations concerning placarded containers? We are a coffee processing plant, and 
receive 20 foot shipping containers from all over the world. At times containers arrive at our drop lots with 
placards, partial placards, painted over placards, and sometimes just the placard backing. The way I read the 
regulations, the placards must be removed after the containers have been cleaned. It is also against the 
regulations for a container to be placarded when it does not contain hazardous materials. 

My questions are at what point is a container considered not placarded? Is it ok to have the placard painted 
over? Is it ok to have partially removed placards? Is it ok to have the glue or backing of a placard left on a 
container? I would like clarification to ensure that we maintain compliance with all regulations. 
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Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

From: INFOCNTR <PHMSA> 

Sent: Monda.y, October 15, 2007 3:28 PM 

To: Drakeford, Carolyn <PHIVISA> 

Subject: FW: Remnants of Placards in Drop Lot 

Attachments: Ray Faucheux.vcf; Placard-01 .JPG; Placard-02.JPG; Placard-03.JPG; Placard-04.JPG; 
Placard-O5.JPG; Placard-O6.JPG; Placard-07.JPG 

Ray L. Faucheux Jr. 
Q.A./Safety/Security Manager 
5240 Coffee Dr. 
New Orleans, LA 70 1 15 
Phone: (504) 896-7800 ext. 120 
Fax: (504) 896-4352 
Cell: (504) 343-3052 
R.Faucheuxi~silocaf.com 

CONF IDENTlALlTY NOTICE: 7-his e-mail rrtessage, incli~cling any attach!nents. is for the sole use of'tl-~e 
intended recipient(s) arlcl may contain confidential or proprietary information. Afry ~~~la i~ t l?or ized revmv: 
use, disclosure or distr~bution is prohibited If you are not the htended recipiei7t, immediately contact tl?e 
sender by reply e-mail and destroy all copies of the origiiial message. 



4 9CFR17 1.2 (k) No person may, by marking or otherwise, represent that a hazardous material is 
present in a package, container, motor vehicle, rail car, aircraft, or vessel if the hazardous material 
is not present. 

(I) No person may alter, remove, deface, destroy, or otherwise unlawfully tamper with any 
marking, label, placard, or description on a document required by Federal hazardous material 
transportation law or the regulations issued under Federal hazardous material transportation law. 
No person may alter, deface, destroy, or otherwise unlawfully tamper with a package, container, 
motor vehicle, rail car, aircraft, or vessel used for the transportation of hazardous materials. 

49CFR171.l(g). Each person who knowingly 
violates a requirement of the Federal hazardous material transportation law, 
an order issued under Federal hazardous material transportation law, 
subchapter A of this chapter, or a special permit or approval issued under 
subchapter A or C of this chapter is liable for a civil penalty of not more 
than $50,000 and not less than $250 for each violation, except the maximum 
civil penalty is $100,000 if the violation results in death, serious illness 
or severe injury to any person or substantial destruction of property, and a 
minimum $450 civil penalty applies to a violation relating to training. When 
a violation is a continuing one and involves transporting of hazardous 
material or causing them to be transported, each day of the violation is a 
separate offense. Each person who knowingly violates §171.2(1) or willfully 
or recklessly violates a provision of the Federal hazardous material 
transportation law, an order issued under Federal hazardous material 
transportation law, subchapter A of this chapter, or a special permit or 
approval issued under subchapter A or C of this chapter, shall be fined 
under title 18, United States Code, or imprisoned for not more than 5 years, 
or both, except the maximum amount of imprisonment shall be 10 years in any 
case in which a violation involves the release of a hazardous material which 
results in death or bodily injury to any person. 

173.9 Transport vehicles or freiqht containers containinq ladins which has been 
fumiaated. (b) No person may offer for transportation or transport a rail car, freight container, 
truck body, or trailer in which the lading has been fumigated or treated with any material, or is 
undergoing fumigation, unless the FUMIGANT marking specified in paragraph (e) of this section is 
prominently displayed so that it can be seen by any person attempting to enter the interior of the 
transport vehicle or freight container. 
(e)( l)  The FUMIGANT marking must consist of red or black letters on a white background that is at 
least 30 cm (11.8 inches) wide and at least 25 cm (9.8 inches) high. 
(e)(2) The "*" shall be replaced with the technical name of the fumigant. 
(g) For international shipments, transport documents should indicate the date of fumigation, type 
and amount of fumigant used, and instructions for disposal of any residual fumigant, including 
fumigation devices. 
(h) Any person subject to the requirements of this section, solely due to the fumigated lading, 
must be informed of the requirements of this section and the safety precautions necessary to 
protect themselves and others in the event of an incident or accident involving the fumigated 
lading. 
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The Hazardous Materials Regulations (HMR) require most vehicles 
h~rling hazardous materials to be placarded - and stioulate the 
 emo oval of olacards from any vehicle not car1 Yin~ hazardous 
materials. 
49CFRl72.502(a)Prolibifed pIucatQi~~g No person may affix or 
display 011 a pacbgmg, fireight container, unit load device, motor 
vehcle or rad car- 

* (aK1) Any placard described iu this subpart unless 
(a)(l)(i) The material being offered or transported is a h m d o u s  
inaterial . 
49CFR172.514 Btslkpocka~~gs 
@) Each bulk packaging tlmr is required to be placerded when it 
contains a hazardous mterial, must remain placarded when it is 
emptied, unless it- 

* (Wt) Is s~fficieatly clemed of residue and purged of vapors to 
I remove any potential hazard 
I 

Contalllers contahlg placards, or remnants of placards \vil1 be rejected (Glue or outline will be 
accepted) 
Sec~u-ity will notify appropriate pasotll~ei when placarded coirtainer are rejected, and when container is 
accepted after placard or remmits have been removed. 
The container will be placed on HOLD uutil a Certificate of Cleanliness is received for that container. 
Container can OhZY be haken after receipt of C d c a t e  of Clembess. 


