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Ref. No.: 07-0 192 

Dear Mr. Tobin: 

This responds to your September 26,2007 letter requesting clarification of the requirements 
in the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171 -1 80) applicable to the 
transportation of batteries by aircraft as company material (COMAT). Specifically, you ask 
whether shipments of COMAT batteries are subject to the quantity limitations and 
accessibility requirements specified in § 175.75 of the HMR. 

As noted in your letter, the requirements applicable to the transportation of operator 
equipment and items of replacement were revised and placed in new 5 175.8 in a final rule 
published on March 22, 2006, under Docket HM-228. Section 175.8(a)(3)(ii) specifies that 
aircraft batteries are not subject to quantity limitations. This section provides two section 
references as examples of quantity limitations that do not apply to the transportation of 
aircraft batteries. One of the section references, to §175.75(a), is incorrect; the correct 
reference is 175.75(c). This error has now been corrected in a final rule under Docket HM- 
244, entitled "Minor Editorial Corrections and Clarifications" published on October 1,2007 
(72 FR 55678). Note, however, that the inclusion of the section references is not intended to 
limit the exception fiom quantity limitation authorized in 5 175.8(a)(3)(ii). Aircraft batteries 
are excepted fiom any quantity limitations, including the limits on the quantity of hazardous 
materials that may be loaded in an inaccessible manner specified in §175.75(c). 

Thank you for bringing this error to our attention. I hope this answers your inquiry. 

Chief, Standards Development 
Ofice of Hazardous Materials Standards 



September 26, 2007 via email 

Ms. Deborah Boothe 
Office of Hazardous Materials Standards - PHH- 1 1 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Avenue, 
SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Re: changing 49CFRl75,8(a)(3)(ii) tu point to § 175.75(c) instead of 
9 175.75(a) 

Dear Ms.  Boothe, 

Erin of the Hamnat Info Center just called to relay the answer to my 
question about COMAT aircraft batteries: PHMSA's view is that they are 
subject to the accessibility requirements when over 25 Kg. This question 
was posed by me in an email (included at the end of this letter) whereby I 
point out a problem exists post HM-228. Previously, quantity limits and 
accessibility were exempt for COMAT aircraft batteries, and I believe the 
reference just wasn't updated during the creation of 55175.8 and 
modification of 175.75. 

Now I am told that the rule stands as  published. 

Very few aircraft in service allow airlines to load COMAT aircraft batteries 
in an accessible manner and thus comply with 3 175.75tc): u ~ o r  each package 
containing a hazardous material acceptable for carriage aboard passenger-carrying air&, no more than 
25 kg (55 pounds) net weight of hazardous material may be loaded in an inaccessible manner " 

The consequences of this are that most airlines can no longer transport 
within the United States their aircraft batteries! The economic and 
operational impact to the airline industry will be enormously detrimental. 
I can think of no safety issue that prompts this change, and therefore 
respectfully request the reasoning and justification behind it. 

At Alaska Airlines, our typical UN2785 Batteries, wet, filled with alkali, 
class 8 package is 50 kilograms each, and we have many shipments 
every day. 



Because 9 175.75(b) forbids us to transport hazmat in the passenger 
cabin or flight deck, we are limited to loading in the lower cargo holds on 
passenger aircraft, which are inaccessible. We are thus restricted to 
transporting COMAT aircraft batteries on our cargo only aircraft, which 
do not serve all our stations. Very few U.S. airlines have this ability a t  all. 

I see three possible remedies, in order of desirability: 

1) PHMSA changes §175.8(a)(3)(ii) to point to 9175.75(c) instead of 
$1 75.75(a); 

2) PHMSA issues a written interpretation that "such as" is not limited 
to just the 2 citations in 175.8(a)(3)(ii) "Aircraft batteries are not subject 
to quantity limitations szrch as those provided in Q 172.101 or 5 175.75(a) of this 
subchapter." And therefore the actual quantity limitations which now 
are located in §175.75(c) are included in the exclusion; 

3) PHMSA grant a Special Permit request for operators which 
exempts the accessibility requirement. I expect almost every 
certificated Part 12 1, 129 and I35 air carrier to seek Party Status, 
and thus this approach seems at odds with PHMSA's regulatory 
reform effort - seen most recently in HM-233A whereby PHMSA 
sought to incorporate widely-used special permits with proven 
safety records into the Hazardous Materials Regulations. I know of 
no safety issues with COMAT aircraft batteries prior to HM-228. 

Thank you for your consideration and assistance. If you have any 
questions please feel free to contact me. 

Sincerely, 

f~d@. r----- 
Mike Tobin. CHMM 
Manager Dangerous Goods 
Alaska Airlines, Inc. SEADG 
P.O. Box 68900 
Seattle, WA 98 168 
(206) 392-9848 
fax (206) 392-9862 
email: mike. tobinb)alaskaair.com 


