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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Trans%ortation NOV 14 2007 Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

Mr. Robert Savini Ref No. 07-0180
Vice President

Lixi, Inc.

11980 Oak Creek Pkwy.

Huntley, IL 60142

Dear Mr. Savini:

This is in response to your letter dated September 11, 2007 requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to excepted
packages of radioactive materials transported by aircraft. Specifically, you ask whether an
excepted package of UN 2911 “Radioactive material, excepted package — instruments or
articles” may be transported as carry on or checked baggage on board passenger-carrying
aircraft.

Section 175.75 specifies that, except as provided in the HMR, no person may carry a hazardous
material in the cabin of a passenger-carrying aircraft or on the flight deck of any aircraft, and the
hazardous material must be located in a place that is inaccessible to persons other than crew
members. However, § 173.422 excepts from the provisions of § 175.75 —among others - a
package containing a Class 7 material that is prepared for shipments under the requirements
found in §§ 173.421, 173.422, 173.424, 173.426, and 173.428. Therefore, provided these
requirements are met, there is nothing in the HMR to prohibit a package of UN 2911
“Radioactive material, excepted package — instruments or articles” from being transported as
carry on or checked baggage on board passenger-carrying aircraft.

It should be noted that the International Civil Aviation Organization’s Technical Instructions for
the Safe Transport of Dangerous Goods (ICAO TI) specifically prohibits passengers from
carrying excepted radioactive materials in the cabin or in checked baggage (see ICAO TI 8;
1.1.1). Many commercial airlines follow the International Air Transport Association’s (IATA)
Dangerous Goods Regulations which are based on the ICAO TI. Therefore, even in the US,
airlines may choose to prohibit the carriage of excepted radioactive materials in the cabin and
checked baggage based on these ICAO international regulations or IATA industry standards.



In addition, a US air operator’s ability to carry excepted radioactive materials may also be
limited by its operations specifications issued by the Federal Aviation Administration (FAA).

I trust this response satisfies your inquiry.
Sincerely,
John e /g/y

Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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September 11. 2007

Mr. Edward Mazzullo. Director

Office of Hazardous Materials Standards {DHM-10)
Research and Special Programs Administration

LS. Department of Transportation

400 Seventh St., SW

Washington, DC 20590-0001

Subject: Clarification of shipping regulations for "excepted packages” of radinactive material by
domestic commercial passenger aircraft.

Dear Mr. Mazzullo.

Our company. Lixi. Inc.. manufactures gauging and imaging equipment that uses up tol Curie of the
radioactive isotope (fadolinium- 153 in sealed source form as a pamma source. The exposure control
device. with this source, on our equipment when packaged. conform to the conditions and limitations
specified in 49 CFR 173.424 for "Radioactive material, excepted package - instruments or articles.
UN291L"

In 1984, Lixi. Inc. requested and received a letter (attached) from the U.S. Departiment of Transportation
(L'SDOT) clarifying that an "excepted package” of radivactive material may be transported on hoard
passenger carrying aircraft as carry-on or checked haggage provided it complics with the applicable
requirements under the FHazardous Materials Regulations. However. today we are faced with the problem
that personnel at various airlines see the UN2911 marking on our package and refuse to aceept it as
checked or carv-on baggage on passenger aircraft. They advise us that we must process the package as a
carygo shipment to get it on the same aircraft as the passenger.

We request a response in writing trom the USDOT that restates excepted packages containing UN 2911
radioactive malterial that comply with 49 CFR Sections 173421, 173,422, 173.424. and 173.425 may be
transported as checked or carry-on baggage on board passenger carrying aircrafi.

Reyards,

Robert Savim

Vice President

email: rsavini-g lixi.com
R47-961-6666 cxt. 223

i, Inc. 11980 Oax Creek Pkwy. Huntley, IL 60142
347 961 6666 F B47 061 6667  www.lixi.com
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US Department APR 2 8 1984 250 Seventh Stext Sw

of Transporigtion washagis 00 20590

Research and
Special Programs
Administration

AR 26 1984

Mr. Robert J. Savini

Execut ive Vice Pres1dent

Lixi, Inc.

1438 Brook Drive: '
Dawners Grove, Illinms 60515

Dear Mr., Ssvin;\:é,ﬂ '

-Thank you for - ybdt‘* letter of December. 27 1983, which describes the Lixi-
scope. devices cantalnxng a max imum of 500 mxlllcurxe of Iodlne 125.

© The requlrements for such packages are provided in 49 CFR Sections 173.422
and 173,423. The informetion in your letter indicates that the Lixiscope
‘packages can comply with these requirements, and if they are otherwise
prepared and offered for shipment as required by 49 CFR 173.421-1, the
packages are excepted from most other requirements of the Department' :

Hazardous Materlals Regulations.

A properly packaged leiscope with the notice rEquired by 49 CFR 173 4211
may be legally carried sboard a passenger carrying axrcraft as carry-on or
checked baggage (reference §173.421-1(b)). ;

I hope this information is useful to you and your customers,

Sincerely,

Richard R. Rawl

Chief, Radioactive Branch

Office of Hazardous Materials
Requlation

Materials Transportation Bureau
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