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Dear Mr. Leech: 

This responds to your letter dated August 10,2007, regarding the acceptability under the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR 171 -1 80), specifically $5 172.304 and 
172.406, of various methods used to affix markings and labels to packages. 

You enclosed a number of FedEx shipping pouches intended to be affixed to the surface of 
a package, and one shipping pouch attached to a tag which would be affixed to luggage or a 
canying case. Your questions are paraphrased and answered as follows: 

1. May a documentation pouch with an adhesive backing be used to affix a marking or 
label contained therein to a package? 

As specified in $ 172.304, markings must be durable, in English, and printed on or 
affixed to the surface of a package or on a label, tag, or sign. The marking must be 
displayed on a sharply contrasting background, unobscured by labels or 
attachments, and located away from any other marking that could substantially 
reduce its effectiveness. These requirements are basically performance standards. 
Use of a pouch attached by adhesive to a package, or to a tag which is then attached 
to the package, is an acceptable means of displaying and affixing the markings, 
assuming the aforementioned performance standards are met. 

For labels, $ 172.406 requires, in part, that the label be printed on or affixed to a 
surface of the package, be clearly visible, and not be obscured by markings or 
attachments. In the same manner as for markings, a pouch may be used to affix the 
label to a package. In addition, under the provisions of 5 172.407, labels must meet 
specific durability, weather resistance and color requirements. 



2. May a packing list, containing a marking or label printed on a sheet of paper, be 
used to affix the marking or label to a package? 

Markings and labels may be displayed along with other information such as that 
contained on a packing list, if the other information does not reduce the 
effectiveness of the required information and other performance standards for 
displaying and affixing the markings and labels are met. With regard to labels 
printed on paper, it may be difficult to meet the durability and color requirements of 
!j 172.407. 

3. May markings and labels typed or printed on a sheet of paper be affixed to a 
package with clear tape? 

You did not provide an example of how the tape would be used to attach the sheet 
of paper to the package, nor indicate the quality of the paper. Considering the lack 
of tear and moisture resistance of unprotected ordinary paper, a piece of paper may 
not be sufficiently durable, depending on the conditions of transport. As indicated 
above, with regard to labels printed on paper it may be difficult to meet the 
durability and color requirements of 9 172.407. 

With regard to the examples of pouches and markings you provided, the backing of 
each pouch is fully covered with adhesive, suggesting it would be firmly affixed to 
the surface of the package. Most of the pouches had sealable flaps for inserting 
their contents; flaps should be sealed to prevent the required information fiom 
falling out during transport, in which case we would find these examples of pouches 
and markings acceptable. 

I hope this information is helpful. If we can be of further assistance, please contact us. 

Sincerely, 

6 ' 7 " ~ #  Edward T. Mazzullo 

Director, Office of Hazardous Materials Standards 



Corporate Safety Telephone 901.434.9556 
3670 Hacks Cross Road Fax 901.434.9769 
Bu~ldlng C. 2nd Floor 

Express 

August 10,2007 

Mr. John Gale, Chief 
Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. DOTIPHMSA (PHH-10) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Bldg, 2" Floor 
Washington, D.C. 20590 

Subject: Marking and Labeling Requirements under 49 CFR 172.304 and 172.407 

FedEx Express would like your interpretation of the marking and labeling requirements under 49 
CFR 172.304 and 172.407. We would like a detailed explanation of what is considered durable 
markindlabeling and what types of materials would be considered suitable to meet the "affixed 
to the surface of a package" provisions. Here are a few scenarios for your consideration: 

Can a documentation pouch with an adhesive peel off backing containing an approved 
marking/label printed on a sheet of paper inside the pouch be used to affix the 
markindlabel on a package? I am enclosing FedEx shipping pouches with example 
markings and labels inside them for your review. 

Can a packing list containing an approved markindlabel printed on a sheet of paper 
inside the pouch be used to affix the markindlabel? 

Can markings and labels typed or printed on a sheet of paper be affixed to the package 
with clear tape? 

Nothing in the regulations indicates that the markings and labels must be permanently affixed to 
the package. It is possible that a pouch or packing list could be snagged and tom off during 
transit. Do you have any examples of what materials used to affix markings and labels that 
would be prohibited or approved? 

Thanks in advance for your guidance related to this issue. Please contact me at 901-434-9846 if 
you have any questions related to this inquiry. 

Sincerely, 

Thomas J. Leech, I11 
Sr. Safety Specialist 
Dangerous Goods Administration 
FedEx Express 

Enclosures 



Shipper's Declaration not Required 

Part B is Required 

Note 2.2 Ibs. = 1 kg. A 

3875 Airways Blvd 
memphis, TN 381 16 

L Air wavbills must have the followinp: - 
1. "Dangerous goods - 

Shipper's Declaration 
Dry ice amount must be in not required". 
kilograms 2. Dry lce;S;UN1845 

3. 1 x 10 Kg Ill 
(Number pkgs) (wt) 

SHIPPER'S NAME & ADDRESS 
Frederick Falls 

V CONSIGNEE~S NAME ADDRESS 
Wendy K. McNamara 
30 FedEx Parkway 
Collierville, TN 38017 



Biological Substance, Category B 



To: Jeff McElroy 
72 South Fork drive 
Dallas, TX 761 1 1 

Consunler Commodity 

I ORM-D-AIR 1 



DO NOT PUP AS DG M1W95 REV 51D5 MW1 

This package MUST be inspected by the 
origin location Dangerous Goods Specialist. 

..................................................................................................................................................................................... . 
APPLY LABELTO SMALL PACKAGES BY WRAPPING AROUND CORNER OF PACKAGE ONTHE DOTTED LINE 

PRIMARY LITHIUM BATTERIES -- 
FORBIDDEN FOR TRANSPORT 



A DANGEROUS GOODS IN EXCEPTED QUANTITIES 1 

I This package contains dangerous goods in excepted small quantities 
and is in all respects in compliance with the applicable international 
and national government regulations and the IATA Dangerous Goods i 

I Regulations. 

Signature of Shipper 

I Title Date 

I i 
Name and Address of Shipper 

I 
I 

I This package contains substance(s) in Class(es) I 
I 

(Check appropriate boxes) I 
I I 
I 
I Class 2 3 4 5 6 8 9 I 

I 



This pouch is resealable: 
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