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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation MAR 7 2008 Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

Mr. Kevin Reposa Ref. No. 07-0142
Hazardous Cargo Manager

CMA CGM (America) Inc.

5701 Lake Wright Drive

Norfolk, VA. 23502-1868

Dear Mr. Reposa:

This is in response to your e-mail requesting clarification of the emergency response
telephone number requirements under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR
Parts 171-180). Specifically, you ask whether an emergency response telephone number that
is provided on a shipping paper by the consignee and not the offeror of a hazardous material is
in violation of § 172.604. You also ask whether a consignee meets the definition of an
offeror.

The function of providing an emergency response telephone number may be performed by
any person. The definition in § 171.8 of "a person who offers or an offeror” includes any
person who performs, or is responsible for performing, any pre-transportation

function required under this subchapter for transportation of the hazardous material in
commerce.” Therefore, as a consignee, if you perform the function of providing the
emergency response telephone number on a shipping paper, you are responsible for assuring
that the function is performed in accordance with the HMR. No violation of the HMR has
taken place by doing so.

For your information, a recent notice of proposed rulemaking (NPRM), HM-206F

(72 FR 35961), "Revision of Requirements for Emergency Response Telephone
Numbers,” was published on July 2, 2007. The NPRM further discusses the definition of
“offeror,” responsibility for providing a valid emergency response telephone number, and
other proposed clarifications and revisions to the emergency response telephone number
requirements.

I hope this information is helpful. Please contact this office if you have additional questions.

Sincerely,

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Drakeford, Carolyn <PHMSA> D ’7 O /# Z

From: INFOCNTR <PHMSA>

Sent:  Tuesday, July 17, 2007 1:11 PM

To: Drakeford, Carolyn <PHMSA>

Subject: FW: Request for Letter of Intrepretation for 49 CFR 172.604

From: SDS Dept REPOSA Kevin [mailto:usa.kreposa@cma-cgm.com]
Sent: Monday, July 16, 2007 4:57 PM

To: INFOCNTR <PHMSA>

Subject: Request for Letter of Intrepretation for 49 CFR 172.604

Can you please accept this e-mail as formal request for a letter of Interpretation on the following subject?
Subject 49 CFR 172.604

The above mentioned cite makes reference that the person who offers for transportation must provide an

emergency response telephone number, including the area code or internationial access code and the telephone
number must be the number of the person offering the hazardous material for transportation or the number of an
agency or organization capable of, and accepting responsibility. | ask the DOT to answer the following scenario:

A hazardous material is being imported into the USA and the emergency contact telephone number on the
shipping paper is provided by the consignee as either their own number meeting the regulation 49 CFR 172.604
(a) or one of an agency meeting the regulation of 49 CFR 172.604(a). Would an enforcement officer of the
Department of Transportation issue a discrepancy and possible fine because the emergency contact number was
provided by the consignee and not the offeror of the hazardous material?

I understand the definition of offeror functions to be found in 49 CFR 171.1(b). Does a consignee meet this
definition?

Does the Department of Transportation have any restriction as to who provides the emergency contact phone
number or as long as it is listed and meeting the requirements of 49 CFR 172.604(a).

Best Regards

Kevin Reposa

Hazardous Cargo Manager
CMA CGM (America) Inc.
5701 Lake Wright Drive
Norfolk, VA. 23502-1868
Tel: 757-961-2408

Cell: 757-575-8522
usa.kreposa@cma-cgm.com
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Email Disclaimer Notice:

This email message may contain privileged and confidential information intended for
If you are not an intended recipient, you are hereby notified that any dissemination

If you have received this email in error, please notify us at 757-961-2100 and immed

Although CMA CGM (America) Inc. has taken reasonable precautions to ensure no viruse
Be advised that no employee or agent is authorized to conclude any binding agreement

7/17/2007
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g Thank you.

7/17/2007




