
U.S. Department 
of Transportation 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

FEB 2 5 2C23 

Mr. Mike Stem 
Controller 
REZ- 1 Inc. (Boston) 
395 Elliot Street 
Newton, MA 02464 

Ref. No. 07-0 126 

Dear Mr. Stem: 

This responds to your letter requesting applicability -of the training requirements under the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 1 7 1-1 80). Specifically, you ask 
whether under the following scenario a person is considered a hazmat employee and subject 
to training in accordance with the HMR: 

Your company receives rail routing information, to include required hazardous materials 
descriptions, from a shipper via an online message or fax. Your company resends the 
information electronically to the railroad without any alteration in a billing format. Your 
company then sends the same unaltered information to the railroad via fax. You ask if these 
company employees are considered "hazmat employees" under the HMR and are required to 
be trained. 

The company employees you describe in your letter would not be considered "hazmat 
employees" under the HMR and, therefore, would not be required to be trained. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 



Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

From: INFOCNTR cPHMSA> 

Sent: Friday, June 22,2007 2:29 PM 

To: Drakeford, Carolyn cPHMSA> 

Subject: FW: Hazmat Train~ng Requirements 

Request for Written Interp. 
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From: Mike Stern [mailto:mstern@rezl.com] 
Sent: Friday, June 22, 2007 1:12 PM 
To: INFOCNTR <PHMSA> 
Subject: Hazmat Training Requirements 

To Whom It May Concern: 

Our company would like further information as to whether or not REZ-1 would need to take on the additional 
expense of training employees as "Hazmat" employees, as defined in the U.S. Hazmat regulations. 

Background 
Our company is working with several major Steamship Lines. Our service consists of providing an electronic 
interface that allows large shipping companies to see the Steamship Lines intermodal units and reserve them for 
use in domestic shipments. 

After reserving the unit and picking it up from the Steamship Line facility, these shipping companies would have 
full control of these units. They would have full responsibility for packing, labeling, creating the Rail Billing, etc. in 
compliance with HMR standards. These companies are also fully responsible for managing and dispatching the 
drayage for the intermodal units. 

Because these shipping companies are using intermodal units owned by international Steamship Lines and 
offered through the REZ-1 system, instead of submitting Rail Billing directly to the Railroads the shipping 
companies would submit the Rail Billing to REZ-1. REZ-1 would then forward that information to the Railroads in 
one of two methods, based on how it was received from the shipping company: 

Method 1 - Receive Hazmat Rail Billing from Shippers Electronically 
REZ-1 would receive an ED1 message or an online submission from the shipping company, including 
routing information and Railroad required HAZMAT information. REZ-1 would forward the Rail Billing to 
the Railroads via EDI. None of the HAZMAT information would be altered; the interchange of the 
HAZMAT information would be a direct pass-through. REZ-1 would then send a fax to the Railroad with 
the HAZMAT form exactly as received from the shipping company (as a pass-through). 

Method 2 - Receive Hazmat Rail Billing from Shippers via Fax 
REZ-1 would receive a fax message from the shipping company, including routing information and 
Railroad required HAZMAT information. REZ-1 would enter the routing information and Railroad required 
HAZMAT information into the Railroad's Rail Billing website. REZ-1 would then send a fax to the Railroad 
with the HAZMAT form exactly as received from the shipping company (as a pass-through). 

Based on the information described above, would REZ-1 need to take on the additional expense of training 
employees as "Hazmat" employees as defined in the U.S. Hazmat regulations? 

I would like to receive a written confirmation that we are or are not required to comply 
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with any additional HAZMAT requirements due to our role in submittinu rail billinu on 
HAZMAT shipments 

Thank you for your attention to this matter! 

Mike Stern 
Controller 
REZ-1 Inc. (Boston) 
P: 617.928.5000 ext. 246 
F: 61 7.928.5033 
E: mstern@rezl corn 

Visit us online at: mw.REZl  .corn 


