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Ms. Julie Whitted Ref No.: 07-0090
Sr. EHS Specialist

Boston Scientific Corporation

5905 Nathan Lane

Plymouth, MN 55442

Dear Ms. Whitted:

This is in response to your April 27, 2007 letter regarding the use of the materials of trade
(MOTs) exception under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-
180). According to your letter, your company transports hazardous materials between
company owned facilities in a company owned vehicle operated by a company employee
for the purpose of storage, research and development, or production-related activities.
You further state that the principal business of your company is not transportation by
motor vehicle. You ask if transportation of hazardous materials in this manner satisfies
the definition of “material of trade” in § 171.8, thereby making the shipment of these
materials eligible for the MOTs exception specified in § 173.6.

The definition of “material of trade” in § 171.8 is a hazardous material, other than a
hazardous waste, that is carried on a motor vehicle: (1) for the purpose of protecting the
health and safety of the motor vehicle operator or passengers; (2) for the purpose of
supporting the operation or maintenance of a motor vehicle (including its auxiliary
equipment); or (3) by a private motor carrier (including vehicles operated by a rail
carrier) in direct support of a principal business that is other than transportation by motor
vehicle.

The transportation you describe meets criteria (3) in the definition of “material of trade,”
provided the hazardous material is not a hazardous waste. Therefore, your company may
use the exception in § 173.6 provided the hazardous materials are prepared and offered
for transportation in accordance with the requirements specified in § 173.6.

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to
contact this office.
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Tale
’ / Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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April 27, 2007

U.S. Department of Transportation

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
Office of Hazardous Materials Safety

400 7th St., SW.

Washington, DC 20590

Re: Materials of Trade
Dear Sir/Madame:

The Boston Scientific Cardiovascular Minnesota division (BSC) is formally
requesting an interpretation to the Materials of Trade exemption as published in
Title 49 CFR Section 171.8. BSC has 3 facilities located within 10 miles of each
other operating as individual plants with operations that support business activity
at each location. There are several occasions where hazardous materials need
to be transferred from one facility to another for the purpose of storage, research
and development (R&D), or production related activity.

The principle business of BSC is not transportation and a company owned and
operated truck (private motor carrier) as defined in 171.8(3) along with a full time
BSC employee is utilized for all business related transportation of material
between BSC locations.

We are requesting an interpretation to determine if the materials that will be
transported between BSC facilities meets the definition of Materials of Trade as
listed in 49 CFR Section 171.8 — specifically paragraph (3) where the definition
states that “By a private motor carrier in direct support of a principal business
that is other than transportation by motor vehicle.” The transfer of hazardous
material between facilities is for reasons stated above and limited to the support
of research and development functions or to supply material to a facility in
support of production demands.

It is our belief that the hazardous material being transported between BSC
facilities meets the definition of a Material of Trade based on the information
provided in the statements above. Note that all hazardous materials currently
being offered for transportation between BSC facilities is being transported in
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accordance with all of the Hazardous Materials Transportation rules and BSC will
continue to do so until the interpretation response is received and is in
agreement with our interpretation of the rule. We look forward to your response
and interpretation to this rule.

Sincerely,
. / ~ /.
Kristi A. Ross

Sr. EHS Specialist
Boston Scientific Corporation

dilie Whitted
Sr. EHS Specialist
Boston Scientific Corporation




