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Dear Mr. Ashworth: 

This responds to your January 9,2007 letter and, in further reference to our February 28, 
2003 response, regarding the applicability of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 
49 CFR Parts 171 - 1 80) to security force personnel contracted by the Department of Energy 
(DOE) for the protection of Federal assets under DOE control. Your letter suggests two 
transportation scenarios: (1) transportation of weapons in ready-to-fire mode on public 
highways in accordance with an approved DOE contingency plan and to assist, if requested, 
local, state and federal law enforcement agencies; and (2) transportation of unloaded 
weapons and explosives in bulk on public highways to be used for training purposes at an 
offsite location. Your questions are summarized and answered as follows: 

Q1. What are the applicable requirements, if any, when our contracted officers are carrying 
their loaded firearms while on duty, which includes security patrols in a vehicle on private 
property and public property, including highways? 

A1 . It is our understanding that Section 16 1 .k of the Atomic Energy Act of 1954, as 
amended, authorizes DOE employees, contractors and subcontractors (at any tier) to carry 
firearms and to make arrests without warrants while in the discharge of their official duties. 
The HMR apply to the commercial transportation of hazardous materials (see 171.1). 
Transportation of a weapon by a dully authorized security officer is not commercial 
transportation when the officer is performing authorized duties. Thus, transportation of a 
loaded firearm by a security officer in a DOE or personal vehicle during routine patrols of 
plant facilities, including patrols on public roads around the facility, is not subject to HMR 
requirements. 

42. What are the applicable requirements, if any, when our contracted employees transport 
these unloaded firearms and explosives in bulk to a range for qualification, which includes 
traveling in a vehicle on private property and public property, including highways? 

A2. When transported as cargo by motor vehicle over public roads, such as delivery from a 
DOE facility to a range for qualification, the bulk explosives are subject to all requirements 



of the HMR applicable to such transportation. We note that the DOE Explosives Safety 
Manual (DOE M 440.1 - 1 A, dated 01 -09-06) provided with your letter reflects that policy for 
DOE security contractor forces. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

- 
Susan Gorsky 
Regulations officer 
Office of Hazardous Materials Standards 



Department of Energy 
Washington, DC 20585 

'JAN 0 9 2007 
Mr. Edward T. Mazzullo, PHH- 10 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
Attention: DHM- 10 
400 7th Street SW, 
Washington, D.C. 20590-0001 

Dear Mr. Mazzullo: 

The purpose of this letter is to request an interpretation of the applicability of 
Subchapter C- Department of Transportation (DOT) Hazardous Materials 
Regulations (HMR) to off site hazardous material (HAZMAT) transportation 
activities performed under the Department of Energy (DOE) approved 
contingency plan, by the security forces contracted by DOE for the protection of 
its facilities and laboratories within the United States of America. 

Background 

On February 28,2003, in response to the request from our Richland Operations 
Office (see attachment 1) with regard to the applicability of HMR (49 CFR Parts 
171 -180) to the security related offsite HAZMAT transportation activities of the 
security forces contracted by DOE, you opined that the transport of weapons and 
munitions by the contract security personnel must comply with HMR. You stated 
in your letter that contractor security force personnel would be subject to the 
HMR while transporting weapons and munitions while in the performance of their 
duties and in a ready response mode when required to travel on a "public 
highway." 

Current Situation 

The DOE contracted security personnel are responsible for the protection of DOE 
sites, facilities and other installations in accordance with sites' Safeguards and 
Security programs, DOE directives, and federal, state, and local govenunent 
regulations. The DOE approach to the management of the safeguards and 
security program is described in the policy, DOE P 470.1, Integrated Safeguards 
and Security Management Policy and two manuals DOE M 470.4- 1, Safeguards 
and Security Program Planning and Management dated 08-26-2005 and DOE M 
470.4-3, Protective Force, dated 08-26-2005. 
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DOE sites have cooperative agreements with local, state and federal law 
enforcement agencies (LEAS) to assist with site law enforcement functions. In 
applicable LEA routine andlor response support during contingency may require 
site security personnel to respond using public roads within or outside the site 
area while transporting weapons and munitions in the government owned patrol 
vehicles. 

Need for Clear Interpretation of HMR Applicability 

The DOE Explosives Safety Manual (DOE M 440.1- 1 A, dated 01-09-06) requires 
that all DOE activities be conducted in a manner that protects the safety of the 
public and provides a safe and healthful workplace for employees. The DOE 
considers bulk transportation of munitions by security contractor forces, e.g. cases 
of grenades to a range for training purposes, to be "in commerce" and subject to 
the HMR (placarding, packaging, etc). However, the DOE maintains that 
transport of weapons and munitions by contractor security force personnel, in 
accordance with the 10 CFR 85 1 rule and Section 161K of the Atomic Energy Act 
of 1954 as amended, as prescribed in an approved contingency plan, should not be 
subject to the HMR. 

In our opinion, placarding a patrol vehicle when used in support of LEA a n d  or in 
accordance with approved contingency plan, to indicate the types of explosives in 
the vehicle is considered to be security vulnerability. Packaging in accordance 
with HMR requirements would be extremely difficult and would adversely affect 
the response posture, e.g. the tactical vest with a munitions load. In performance 
of security duties under the approved contingency plans, security patrols are often 
required to travel on "public highways" that abut or cross DOE installations. 

We request that you revisit this issue and we provide you the following additional 
information for your consideration: 

1. 10 CFR 85 1, Department of Energy Worker Safety and Health Program, 
states that "contractors must comply with the policy and requirements 
specified in the DOE Explosives Safety Manual 440.1 - 1 A, Contractor 
Requirements Document (See attachment 2), January 9,2006." 

2. The DOE Explosives Safety Manual, Section 16.0, Transportation, 16.1, 
Equipment and Operations, subsection d, states that "Section 161K of the 
Atomic Energy Act of 1954, as amended and Title 18 USC, Chapter 40, 
Section 845 governs security and emergency vehicles carrying explosives 
in support of approved contingency plans." 

3. 10 CFR 85 1, Firearms Safety, states that "contractors must ensure that the 
transportation, handling, placarding, and storage of munitions conform to 
the applicable DOE requirements." The requirements are delineated in the 
DOE Explosives Safety Manual. 



The carrying of weapons and munitions while on a security patrol, in a ready 
response mode in accordance with an approved contingency plan, is analogous to 
a federal or municipal law enforcement agency effort. Although DOE security 
contract personnel are not normally deputized by a local law enforcement agency, 
they do have powers of detention, arrest and use of deadly force as prescribed in 
Section 16 1K of the Atomic Energy Act o f  1954 as amended. 

We therefore ask that you reconsider your previous interpretation. If you need 
additional information, please contact me at (202) 586-8548, or Mr. Ashok 
Kapoor at (202) 586-8307, (e-mail: ashok.kapoor@hq.doe.gov). 

Sincerely, 

Dennis Ashworth 
Director 
Office of Transportation 
Office of Environnemental Management 

Enclosures 
Attachment 1 : Correspondence between DOE and DOT in 2002-2003 
Attachment 2: Excerpts from DOE Explosive Safety Manual 

cc: Dae Chung, EM-63 
Ashok Kapoor, EM-63 
Allan Herrbach, NNSAISC 
Dennis Claussen, DOE/RL 
M. Daugherty, EM 3.1 


