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U.S. Department
of Transportation

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

400 $eventh Street, S.W.
Washington, D.C. 205390

SEP 29 b
Mr. Stan Hodges Ref. No. 06-0189

Senior Project Manager

Nukem Corporation

3800 Fernandina Road Suite 200
Columbia, SC 29210

Dear Mr. Hodges:

This is in response to your August 15, 2006 letter requesting clarification regarding the
applicability of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to
HEPA vents. Your question pertains to § 173.412(f) which requires the containment
system to retain its radioactive contents under the reduction of ambient pressure to 25 kPa
(3.6 psi). Specifically, you ask if a passive HEPA vent may be installed in a Type A
package to meet the pressure requirement in § 173.412(f) as long as the resultant
containment system would not release any radioactivity to the environment.

The HMR do not prohibit the use of vents in Type A packagings containing Class 7
(radioactive) materials. However, the packaging must be an authorized packaging for the
Class 7 (radioactive) material under the HMR, meet the HMR design specification (if
applicable), and comply with the general packaging requirements in Part 173, Subpart B.
The Type A packaging, with the vent, must meet the design and construction requirements
in § 178.350, which also requires compliance with §§ 173.403, 173.410, 173.412,
173.415, 173.465 and 173.466.

I hope this information is helpful.

Sincerely, »
AL = M

Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards

PRI 173-412(F)
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From: Williams, James <PHMSA> Oé’ -0 g‘ Tﬁ
Sent: Tuesday, August 15, 2006 3:11 PM
To: Drakeford, Carolyn <PHMSA>
Subject: FW: 49 CFR 173.412 (f)

Attachments: 49 CFR 173.412(f).xlIs

Second Interpretation Request

Jim Williams

From: Stan Hodges [mailto:shodges@nukem.com]
Sent: Tuesday, August 15, 2006 8:08 AM

To: Williams, James <PHMSA>

Cc: Richard Byars; Nate Patterson

Subject: FW: 49 CFR 173.412 (f)

Did you ever get a response to the question that | have underlined below? | suppose the quesion is - "Can
passive HEPA vents be installed in Type A packages as long as the resultant package would not release any
radioactivity to the environment. This passive HEPA vent would certainly help to resolve any issue associated
with meeting 173.412(g) since the passive vent would allow the pressure both inside and outside of the package
to equalize.

Stan Hodges

Sr Project Manager
(O) 803-214-5848
(M) 803-318-7493
(F) 803-214-5804

From: Stan Hodges
Sent: Tuesday, July 25, 2006 6:21 PM
To: 'James.Williams@dot.goV'
Subject: RE: 49 CFR 173.412 (f)

After taking another look at it, | believe you are correct. | put together a spreadsheet comparing atmospheric
pressures with various elevations and comparing these efevations with both DOT's regulation (49 CFR 173.412(f)
and IAEA paragraph 643). My recommendation is to adopt the reduction in atmospheric pressuie to 60 kPa (vs. a
reduction to 25 kPa) has a sounder technical argument. Take a look and see what you think from my argument on
the attached spreadsheet.

Also, as another quick question - Is there anything in the regulations that allows you to utifize passive vents (i.e.
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HEPA vents) in packages (i.e. Type A or IP-2 packages)? | did a quick search and could not find where this topic
was addressed. As you know, freight containers can be utilized as IP-2 packages if they meet certain conditions

delineated in 173.411 and they typically have two vents installed on the package. We actual y typically go a step
further and apply HEPA vents in place of these open vent pathways.

Stan Hodges

Sr Project Manager

(O) 803-214-5848

(M) 803-318-7493 (Note - New Number)
(F) 803-214-5804

From: James.Williams@dot.gov [mailto:James.Williams@dot.gov]
Sent: Tuesday, July 25, 2006 2:24 PM

To: Stan Hodges

Subject: RE: 49 CFR 173.412 (f)

I read this as they agree with me - an ambient pressure drop from 14.7 to 3.6, which would result in an
internal pressure of 11.1 psi.

Jim Williams

Radioactive Materials Branch, PHH-23

Office of Hazardous Materials Technology, Room 8430
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
U.S. Department of Transportation

400 Seventh Street, S.W.

Washington, D.C. 20590

James.Williams @dot.gov

(202) 366-6177

Website http://hazmat.dot.gov/

From: Stan Hodges [mailto:shodges@rwe.nukem.com]
Sent: Tuesday, July 25, 2006 2:08 PM

To: Williams, James <PHMSA>

Subject: FW: 49 CFR 173.412 (f)

Jim:
I have highlighted the document in the below e-mail message relative to where | found t1e notation from
ORNL relative to an internal pressure of 3.6 psi. Please note that | only skimmed the letier from ORNL to

the USNRC. 1 will take a look at the document link that you sent to me and get back to you. | left a
message for Fred to call me back.

Stan Hodges

8/17/2006
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Sr Project Manager

(O) 803-214-5848

(M) 803-318-7493 (Note - New Number)
(F) 803-214-5804

From: Stan Hodges

Sent: Tuesday, July 25, 2006 12:13 PM
To: Richard Byars

Subject: 49 CFR 173.412 (f)

Richard:

In a text (Document No. ORNL/NRC/LTR - 02/12 -
http://www.ornl.gov/~webworks/cppr/y2001/rpt/113628.pdf) prepared by ORNL for the USNRC, they
address the design condition delineated in the subject regulatory section. They note in the text: "The most
significant of the design conditions are the reduction of ambient pressure to 3.6 psi (i.e., internal pressure
of 11.1 psi) and a 1-ft drop of the package onto a flat horizontal surface."

Based on this statement, | believe they are essentially saying that the container cannot release any
radioactivity in a vacuum condition of 3.6 psi (equivalent to 7.33 inHg).

| have a call into Jim Williams with the DOT (Rick Boyle is out this week) and will talk to him about this
issue and whether or not a HEPA vent would be acceptable in a Type A package. | also want to talk to him
about the Type B () cask shipping scenarios.

Pls note that the drop test height is dependent on the weight of the package with contents and is
delineated in a separate subsection of the regulation.

Stan Hodges

Sr Project Manager

(O) 803-214-5848

(M) 803-318-7493 (Note - New Number)
(F) 803-214-5804
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