
U.S. Department of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

MAR 2 5 2013 

Mr. Frits Wybenga 
Technical Director 
Dangerous Goods Advisory Council 
Suite 740 
1100 H Sreet, N.W. 
Washington, DC 20005 

Re: Ref. No. 06-0123 f2.. 

Dear Mr. Wybenga: 

1200 New Jersey Ave, S.E. 
Washington, D.C. 20590 

This is in reference to the PHMSA response to a request for interpretation regarding the 
packaging closure notification requirements under the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171-180) issued on October 10,2006 to Mr. Frits Wybenga. Based on 
the clarification discussed on pages 15315-15316 of the final rule published on March 11, 2013 
under Docket No. PHMSA-2011-0138 [78 FR 15303] (HM-218G), the contents of 
interpretation letter Reference No. 06-0123 is no longer accurate and therefore PHMSA is 
rescinding this letter from circulation. 

If you have further questions, please contact this office. 

Sincerely, 

'h~Lt?p>~· 
'rector, Standards and Rulemaking Division 



0 
u.s. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety Administration 

OCT 1 0 2006 

Mr. Frits Wybenga 
Technical Director 
Dangerous Goods Advisory Council 
Suite 740 
1100 H Street, N.W. 
Washington, DC 20005 

Dear Mr. Wybenga: 

400 Seventh Street, S. W. 
Washi1gton. D.C. 20590 

Ref. No.: 06-0123 

This is in response to your April 18, 2006 letter regarding 
closure notification requirements in§ 178.2(c} (1) of the 
Hazardous Materials Regulations (HMRi 49 CPR Parts 171-180). 
Specifically, you ask this office to reconsider the 
interpretation in our March 4, 2005 letter to Ms. Rebecca 
Cernick of Bayer MaterialScience LLC (Bayer) regarding packaging 
closure notification requirements. 

In your letter you state your view that an offeror of a 
hazardous material in a package is never required to provide 
closure notification instructions to the person to whom the 
shipment is delivered, apparently based on your understanding 
that the offeror is distributing a package rather than a 
"packaging" as referred to in§ 178.2(c) (1). Your understanding 
is incorrect. In the scenario provided, Bayer supplies a 
hazardous material to its customer in a bulk package 
{specifically, an intermediate bulk container or "IBC"} whicn is 
to be returned, containing the residue of the material, by the 
customer to Bayer. A package, as defined in 49 CFR 171.8, 
"means a packaging plus its contents". In this scenario, Bayer 
not only offers a package for transportation but also 
distributes a packaging to its customer for return shipment to 
Bayer containing its hazardous material residue and, therefore, 
is subject to the notification provisions of§ 178.2{c} (l}. If, 
in the scenario described in Ms. Cernick's letter, the IBCs were 
to be cleaned and purged prior to their return to Bayer, no 
notification would have been required. 

You suggest that, as a result of our March 4, 2005 letter, 
consignees could be faced with the dilemma of having to re-close 
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emptied packages from different suppliers in different ways. We 
agree that such complications do exist for offerors of empty 
packagings; however, these complications result from the 
offering of multiple package designs. Such complications are 
not a result of our interpretation of the unique scenario 
described in Bayer's letter. This same scenario exists for 
offerers of full packagings. 

You indicate you see no apparent safety benefit in a supplier 
such as Bayer providing notification of closure requirements to 
its customers who will return packages. We disagree. Ensuring 
that a package is closed in a manner which precludes the release 
of a hazardous material is essential to safe transportation, 
regardless of whether the package is filled or contains only a 
residue. In accordance with § 173.29, an empty packaging 
containing only the residue of a hazardous material must be 
offered for transportation and transported in the same manner as 
when it previously contained a greater quantity of that 
hazardous material. This includes properly closing the 
packaging for transportation. 

It remains oul;:' opinion that, in the scenario described in Ms. 
Cernick's letter, Bayer provides its customers with IBCs for 
return shipment containing residue and therefore must provide 
the written notification required under§ 178.2(c) (1). 
considering the apparent misunderstanding of this requiJ:ement, 
we will try to provide clarification in future rulemaking 
action. If your association has recommendations for change, 
please let us know. If you have further questions, please do 
not hesitate to contact this office. 

Sincerely, 

{~!z?t~ 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 
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April 18,2006 

Dr. Robert A. McGuire 
Associate Administrator for Hazardous Materials Safety 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
Washington, DC 20590 

Dear Dr. McGuire: 

Dfo -u /7..3 

We appreciate your responding to our letter of October 14, 2005 concernilllg the 
applicability of the 49 CFR 178.2(c) requirements to provide notification of 
information necessary to complete a packaging. However, we are concerned about 
the conclusion drawn in your response and ask that you once again reconsider your 
interpretation. 

This issue now involves several communications (a file of relevant letters is 
attached). In a letter dated March .4, 2005, .addressed to, Ms. R-ebeec.a C:ernick•of : 

. .j:i _, . _·, .. _., ;:··n.z-.;~ ~~ ,; .... · -·s; ·~·1 , • · -

Bayer Materials Sdence LLC, Ms .. MifGheU,stated Bayer Mat-tlrials Science· LLC, an 
. '····· !~·-;;j.r ·. -~---~:t···-.. :-··..tl .. ~-t.ll(.'o._, ,,. ~-

offeror; must pro:vide .. its. cu~tQ~ers.yv.ith ji,w.Q.tten n_otif!c!ltion;!!.onyeying ;.· ~ ~~··. ' 
information de~criJ?~d in§ 178.2(c)(l) .. ~n DGAC's letter of Octob.er,_l,4,•2005, we 
pointed. out that the ~9tificatio~ requirement in§ 178.2(c)(l) applies-to ' 
manufacturers and subsequent distributors of a packaging. We noted that based on 
the definitions of packaging and receptacle provided in § 171.8, packagings are 
unfilled and contain no hazardous materials. A filled receptacle is a package. A 
hazardous material offeror is not a distributor of a packaging and is therefore not 
required to provide customers with the information in§ 178.2(c)(l). In PHMSA's 
response of November 30,2005, Ms. Mitchell expressed the view that a pat:kaging 
could contain a hazardous material but acknowledged that an offeror need not in all 
circumstances forward closure information. She also stated that since Bayer was 
instructing its customer to return the emptied package to Bayer, it was transferring 
a packaging to the consignee and was subject to the notification requirement in 
178.2(c)(l). 

On !~t'l)~,~~s,?~.~s: l\;:1itc~~.u:v:om~~.q_ts, w.e conc_Iu.~~}h~t po:r·believes there are 
~~~~c~~~~!~n'i~t'r~~~.~~.Pf!,ef~f·~~f ~ ~~~~ ~~~-t,J;tg) ~~~ Pr.\lvtde.~r~f ~tt-;a·. o, 

l?_ac~~gt.l ~~<Vi p~~~.~gwg .. J;fi•~ ~~!~IVJ"rea~Q~~l?Je:p~~!~If}JJ.;IQ;our,vwJY,,:and one not 
conJ~?iJ?~~t~?; h 't ,;~:.c;q,upt~~·f?( j~,,t~~ ;H~Jl.;r ~Q:ur~ P.~it~Qn ~' th~t a~ iJfferp~ Qf a 
h~f~F~~U,~ m~t~rt'J ,!f! ;f::l?l.\fltA~W}~, '!e\i,er ,~eq~~r~d to pr(l~tde plo;;;ure.-]q~tructlons to 
an emptier. . . . . "! : ./.;' '·' ;. \ ; i .• ;.; ~--~_1;~·: >~~-·· .,,· ,·1_. ·1-~-~·~:,;..~ o,;.t;} t~).:::q {.-tj<~-~)~~~·- •. :·:t''_,.-_ ':: ~.n:· ·: 

-1 ~ ... ·- : :.: . 

. -tr~ . . ~-~'.: :~ -~ _,. _ ~~~ ,._ .. _,... -.,~ .. ·:., ~i1~~~ ,., Hi~d .:.~.i:~ ( .,_:_-·: };-;"-:;·::;~'~ :. -~ ;~":·!:qfa .. J,n~:t. 

• DGAC is a leadir:Jg~htethafional membership organizatfoh representing &i1 asptkf;; ~~ th~haz~Jrlou~ m~le~i~l~d~~;~~~ ~;~~ f;~~SPortation industry. • 
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In addition, the DOT interpretation creates practical problems for consignees. A 
single company receiving hazardous material packages of identical design type from 
two different offerors could be faced with the dilemma of having to reclos'~ the 
emptied packages differently if one offeror instructed the company to transfer the 
empty packages and the other did not. Requiring certain empty packages to be 
closed in accordance with closure instructions and others not complicates the 

· management of the process for sending packages for recycling or reuse. 

·There is no apparent safety benefit for the PHMSA interpretation. The vatst 
majority of empty packages offered for transportation (e.g., those sent for 
reconditioning) are not subject to a proviso instructing the consignee to return the 
empty packages to the offeror or to ship them to another specified location. These 
packages are tightly closed but not necessarily in strict accordance with the original 
closure instructions. This practice has been followed for many years and has proven 
to be safe. Further, most empty packages contain small amounts of materials that 
are permitted to be transported as limited quantities, to which closure instructions 
are not applicable. There is no apparent safety benefit gained in closing empty 
packages in accordance with the original closure instructions which, in any event, 
are intended to ensure new or reconditioned packages are properly closed after 
initially being filled . 

. ·We therefore ask that you reconsider your previous interpretation. 

Sincerely, 

$JJ. 
FritsWy&­
Technical Director 

Cc: Bob Richard 


