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Pipeline and Hazardous
Materials Safety Administration

AIG 24 2006

Mr. Lon D. Santis Reference No.: 06-0117
Manager of Technical Services

Institute of Makers of Explosives

1120 Nineteenth Street, NW

Suite 310

Washington, DC 20036-3605

Dear Mr. Santis:

This responds to your May 18, 2006 letter regarding the description of Class 1 materials on
a shipping paper in accordance with the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR
parts 171-180). Your questions relate to the requirement for the shipping paper to include
the net explosive mass (NEM) of the article being transported. Your questions are
paraphrased and answered below.

Q1. The HMR appear to require shipping papers to list the NEM as a whole number.
For an article containing less than one kilogram total NEM, may the NEM be
expressed as “less than one kg” rather than the actual NEM?

Al. No. Asprovided in § 172.202(a)(5)(i), for an explosive article, the quantity shown
on a shipping paper may be expressed in terms of the net mass of the article or the
net mass of the explosive substance in the article. The HMR do not require the
quantity to be expressed in whole numbers; indeed, the NEM should be &s accurate
as possible. Thus, for an article containing less than one kilogram NEM, the NEM
indicated on the shipping paper must be either the net mass of the article itself or
the net mass of the explosive material in the article.

Q2. The Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms, and Explosives (ATF) uses a general
standard of 0.7 grams of explosive material per detonator to calculate the quantity
distance requirements for explosives storage (27 CFR 555.218, Note (3)).
Consistent with the ATF regulations, may the NEM for a detonator containing not
more than two grams NEM be expressed as “1 gram” rather than the actual NEM?

A2. No. Transportation of hazardous materials poses certain risks that are not present
when materials are stored. Your suggested approach has the potential to
underestimate the actual hazard of the article because an estimate rather than a
known quantity is used to express NEM. Such errors may be more critical in
transportation where exposure to hazards is greater, which increases the risk to the
public, transportation workers, and emergency response personnel. For tais reason,
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we do not agree that standards applicable to the storage of explosives outside of
transportation should be applied in a transportation scenario. For a detonator, the
NEM must be either the net mass of the detonator itself or the net mass of the
explosive material in the detonator.

We believe the option provided in the HMR allowing a shipper to express the NEM on a
shipping paper in terms of the net mass of the article or the net mass of the explosive
material contained in the article provides flexibility for the regulated community and has
worked well for transportation. It allows a conservative estimate of explosive mass unless
the more precise NEM of the explosive substance in the article, which is available from the
explosives approval process, is provided. Changing this requirement in the way requested
would require a regulatory change or a special permit rather than an interpretation.

I hope this information is helpful. Please contact this Office if you have questions or need
additional information.

Sincerely,

§75
e
Edward T. Mazzullo
/~  Director, Office of Hazardous

Materials Standards
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May 18, 2006

Dr. Rohert McGuire

Associate Administrator

Office of Hazardous Materials Safety

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
US Department of Transportation

400 Seventh St., SW

Washington, DC 20590

RE: Regulatory Interpretation
Dear Dr. McGuire:

1 am writing on behalf of the Institute of Makers of Explosives (IME) regarding interpretation of
49 CFR 172.202(a)(5)(i), which requires net explosive mass (NEM) on shipping papers for Class
1 materials.

The IME is the safety and security association of the commercial explosives industry. Our
mission is to promote safety, security and the protection of employees, users, the public and the
environment; and to encourage the adoption of uniform rules and regulations in the manufacture,
transportation, storage, handling, use and disposal of explosive materials used in blasting and
other essential operations. Commercial explosives are transported and used in every state.
Additionally, our products are distributed worldwide. The ability to transport and distribute these
products safely and securely is critical to this industry.

Last August, we met with PHMSA to explain compliance difficulties and questions with the
above referenced regnlation.. The regulation does not specify what level of accuracy PHMSA
expects to enforce regarding the listing of NEM on shipping papers. IME members ship a wide
variety of articles with different NEMz and need guidance in this area. IME believes that
PHMSA expects shipping papers to list the NEM in whole number kilograms, When a product
listed on the shipping paper contains less than onc kilogram total NEM (including all the articles
covered by that entry), IME believes that the shipping paper should list the NEM as “less than |
KG” for that entry.

IME also requests that PHMSA allow the use of one gram per detonator when calcu ating NEM
for UN numbers 0360, 0361, 0500, 0030, 0255, 0456, 0029, 0267, and 0455 so long as the
detonator contains no more than two grams NEM. The Department of Justice’s Burcau of
Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives uses a general standard of 0.7 grams of 2xplosive
material per detonator to calculate quantity-distance requirements for explosives storage at 27
CFR 555.218, Note(3). For NEM on shipping papers, a general standard of one gram per
detonator will greatly aid in compliance without sacrificing safety.

1120 Ninetesnth Street, N.W. » Suite 310 « Washington, D.C. 20036-3605 + Tel: (202) 428-9280 « Fax (202) 293-2420



WAY-18-06 06:26  From: T-803 P.02/02 Job-938

Thank you for your attention to this matter, IME membership will beneflt from a formal letter of
interpretation clarifying its position on these issues. Please contact me at 202-266-4333 if you
have any questions

Sincerely,

Lon D. Santis,
Manager of Technical Services



