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U.S. Department
of Transportation

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

400 Sieventh Street, S.W.
Washington, D.C. 20590

JUL 11 2006

Mr. Doug Lumry Ref. No. 06-0114
Manager of Rail Logistics

Musket Corporation

P.O. Box 26210

Oklahoma City, OK 73126

Dear Mr. Lumry:

This responds to your letter of May 9, 2006, requesting clarification of requiremerits for
unloading hazardous materials from rail tank cars under the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR parts 171-180). Specifically, you ask about requirements for opening manhole
covers in accordance with § 174.67 of the HMR.

Rail tank car unloading operations conducted by consignee personnel after the tank car has been
delivered to the consignee generally are not subject to regulation under the HMR because such
operations occur after transportation has been completed. Thus, the requirements in § 174.67 do
not apply to rail tank car unloading operations performed by consignee personnel after delivery
of the tank car. The requirements in § 174.67 apply to transloading operations only.
Transloading is the transfer of a hazardous material from one bulk packaging to another bulk
packaging, from a bulk packaging to a non-bulk packaging, or from a non-bulk packaging to a
bulk packaging for the purpose of continuing the movement of the hazardous material in
commerce (see § 171.8).

1 hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance.

Sincerely,

Office of Hazardous Materials Standards
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Doug Lumry 405-302-6785 FAX 405-749-9110

Tuesday, May 09, 2006

Mr. Edward T. Mazzullo

Director, Office of Hazardous Materials Standards
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
U.S. Department of Transportation

PHH-10

400 7th St., SW.

Washington, DC 20590-0001

Re: Interpretation of 49 CFR 174.67

Dear Mr. Mazzullo,

We request your help in clarifying the requirement for removing the manhole cover, as stated in 49 CFR
174.67, for unloading hazardous materials from tank cars. The language in (b) and (c) of this regulation
appears to require manhole covers to be opened for the unloading process. As you must know, this
requirement conflicts with many unloading processes conducted by receivers of tank cars. For example,
pneumatic unloading of tank cars cannot be accomplished with the manhole cover open. Additionally,
operations required to contain or control vapors cannot be conducted properly with the manhole cover open.
There are also operations that vent through vapor valves instead of through the manhole opening. Moreover,
the language requiring manhole covers to be opened during this process also conflicts with regulations from
other regulatory bodies, such as the EPA.

As you can imagine, this language has an impact on a large number of receivers of tank cars. For this reason,
we request that you please clarify the intent and application of sections (b) and (c¢) of 49 CFF. 174.67 in
relation to the apparent requirement that manhole covers be opened for the commodity unloading process.

Please feel free to contact me should you have any questions. Thank you for your assistance and we eagerly

await you response on this issue.

Best regards,

Do By
Doug Lumry
Manager of Rail Logistics



