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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

JUL -3 2006

Mr. Ronnie Hamblin Ref. No.: 06-0105
Volvo Aero Services (Seattle) LLC

18516 8™ Avenue South

Kent, Washington 98032

Dear Mr. Hamblin:

This responds to your letter regarding periodic retest of compressed gas cylinders under
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).

Specifically, you ask whether a charged compressed gas cylinder (oxygen, etc.,) that is
beyond its requalification/retest interval, may be transported via any mode from its place
of origin to another facility, to a requalification/retest facility, or be stored indefinitely in
a warehouse environment without being requalified/retested.

The answer is yes. A cylinder may be requalified at any time during or before the month
and year that the requalification is due. A cylinder filled (i.e., charged) before

the requalification becomes due may remain in service until it is emptied, and a
commercial enterprise may transport those cylinders in commerce by highway, rail, air,
or vessel in compliance with the HMR (see §180.205).

I hope this information is helpful. If we can be of further assistance, please contact us.
Sincerely,
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- John A. éale e
Chief, Standards Development
( Office of Hazardous Materials Standards
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To: USDOT DHM-10 OB -0104

400 7% Street S.W.
Washington, DC
20590

Attention: Director of Hazard Material Standard, Edward Mazzull

Letter of Interpretation

I have read CFR49, 180.205, (c) and have a few questions.
The following questions are regards to the transportation on compressed gas

cylinders:

I. Can charged compressed gas cylinders (oxygen and etc) that are
beyond their requalification / retest interval be transported via any
mode from its place of origin to another facility?

2. Can charged compressed gas cylinders (oxygen and etc) that are
beyond their requalification test interval be transported via any mode
from its place of origin to a requalification/retest facility?

3. Can charged compressed gas cylinders (oxygen and etc) that are
beyond their requalification test interval be stored indefinitely in a
warehouse environment without being requalified / retested?

Beyond their requalification test interval may be as much as 10 to 15 years.

Would like either yes or no answer if possible but if the CFR specifically
answers the above questions would like the location within CFR the

information can be found.

If possible I would like a response via E-mail but if not possible I will
supply my address information if needed.

Thank you,
Ron Hamblin



