(A

U.S. Department
of Transportation

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration JUL 11 2008

400 Seventh Street, S.W.
Washington, D.C. 20590

Ms. Kristen Taddonio Ref. No.: 06-0097
2450 Virginia Avenue, N. W.

Apartment E-111

Washington, D. C. 20037

Dear Ms. Taddronio:

This responds to your letter dated April 13, 2006, regarding clarification of the:
requirements in the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) as
they apply to the shipment of an air conditioning system accumulator installed in a motor
vehicle. In a subsequent phone conversation with a member of my staff, you said the air
conditioning system contained a refrigerant gas accumulator built into the mechanics of
an automobile. Your questions are paraphrased and answered as follows:

Q1.  Under §173.306(f)(1), accumulators installed in motor vehicles and fabricated
with a burst pressure of not less than five (5) times their charged pressure at
70°F., when shipped, are not subject to the HMR. What requirements apply to an
air conditioning system accumulator installed in a motor vehicle if it is only
fabricated to withstand 4.5 times the charged pressure at 70°F?

Al.  Inaccordance with §173.306(f)(5), accumulators not conforming to the provisions
of paragraphs (f)(1) through (f)(4) of this section, (e.g., an accumulator installed
in a motor vehicle and fabricated to withstand only 4.5 times the charged
pressure) may be shipped only under the terms of an approval issued by the
Associate Administrator of the Office of Hazardous Materials Safety.

Section 173.220(e) of the HMR specifies that items of equipment containing a
hazardous material, such as a compressed gas accumulator, that is an integral
component of a motor vehicle and necessary for the operation of the vehicle and
securely installed in the motor vehicle, are not subject to the HMR. Based on the
information you provided, the air conditioning system containing a refrigerant gas
accumulator built into the mechanics of the motor vehicle is not subject to the
HMR.

'3.300 ¢ )(5>
I et

060097



Q2. How does one apply for an approval?

A2.  You may apply for an approval in accordance with the requirements specified in
§107.705.

I hope this information is helpful. If we can be of further assistance, please contact us.
Smc ely, —
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U.S. Department of Transportation

Research and Special Programs Administration
Office of Hazardous Materials Safety

400 7th St., S.W.

Washington, DC 20590

To whom it may concern:

I am writing to request clarification regarding 49 CFR 173.306 (f) (1). This regulation
states that “Accumulators installed in motor vehicles...fabricated with a burst pressure of
not less than five times their charged pressure at 70 degrees F, when shipped, are not

" subject to the requirements of this subchapter.” My questions are as follows:

1. What requirements apply to the air conditioning system’s accumulator if it is only
fabricated to withstand :/(S times the charged pressure at 70 degrees?
2. How can one apply for #n exemption or exception?
Your timely response is appreciated.
Thank you,

Kristen Taddonio



