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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety Administration

AUG 22 2006

Mr. Brion Munsey Ref. No. 06-0079
Western Regional Sales Manager

House of Batteries

10910 Talbert Avenue

Fountain Valley, CA 92708

Dear Mr. Munsey:

This is in response to your letter and subsequent conversation with Mr. Darral Relerford
concerning the requirements in the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts
171-180) for excepted shipments of primary lithium cells and batteries. Specifically, you ask
whether your primary lithium cells assembled into three-cell stacks, which you refer to as
“CR2032 primary lithium coin cells” with a lithium content of 0.062g of lithium metal, are
subject to the requirements in the UN Manual of Tests and Criteria for lithium batteries.
According to your letter the cells, which individually conform to the UN testing requirements,
are stacked one on top of the other and held together by PVC heat shrink tubing and the cells are

not permanently connected together.

Based on the diagram and information provided, it appears that the “three cell stack
configuration” of your “CR2032 primary lithium coin cells” containing 0.062g of lithium metal
that are in direct contact with one another meets the definition for a “battery” as described by the
UN and applicable to the lithium battery provisions in § 173.185 of the HMR. In the United
Nation's Recommendations on the Transport of Dangerous Goods, Manual of Tests and Criteria,
Fourth Revised Edition the word “battery” means one or more cells that are electrically
connected together by a “permanent means,” including case, terminals, and markings.

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to contact

this office.

Sincerely,
Y
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John A.'Gale "
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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March 30, 2005

Mr. Edward Mazzullo

Director of Hazardous Materials Standards

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
U.S. Department of Transportation

400 7" Street, SW

Washington, DC 20590

Re: UN Testing Requirement for Lithium Batteries

Dear Mr. Mazzullo:

I am writing to confirm our understanding of the UN lithium battery testing requirements as they
apply to one of our products.

House of Batteries is a small business, less than 100 employees, and we assemble a varizty of single
and multi-cell lithium, lithium ion, and lithium polymer battery packs. One of our custcmers has
requested that we provide them with a three-cell stacked configuration of CR2032 lithium primary
coin cells. The CR2032 cell used in this configuration is compliant with the UN testing
requirements, and each cell has only 0.062g of lithium metal. CR2032 cells also have a solid cathode

not liquid.

The cells will be stacked one on top of the other and held together by PVC heat shrink tubing. The
cells are not permanently welded together. The cells in this configuration will be shipped
domestically as well as internationally.

Uivlum Botferios



MAR-38-2806 13:52 HOUSECFBATTERIES 7149627644 P.82

House
Ouse 10910 Talbert Avenue, Fountain Valley, CA 92708

Of / 714-962-7600 1-800-432-3385

-B . FAX: 714-962-7644
atteriese
~/

www.houseofbatteries.com

Batteries and Assemblies for Every Electronic Application

Our understanding of the lithium battery testing requirements for lithium cells and batteries leads us
to believe that this cell configuration does not require UN testing. The three-cell configuration does
not meet the definition of a “battery” (“one or more cells which are electrically connected together
by permanent means, including case, terminals, and markings ') because the cells are rot
permanently connected together but simply placed inside a PVC sleeve to facilitate shipping and ease
of installation. The final user has the option of utilizing the cells individually in various applications.

Therefore, based on the information we have provided, please confirm that the three-cell
configuration is not subject to the UN testing requirements for lithium batteries.

Thank you for your assistance.

Regards,

Bl -

Brion Munsey
Western Regional Sales Manager
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