400 Seventh Street, S.W.

U.S. Department _
of Tronsponoﬁon JAN 5 2006 Washington, D.C. 20550

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

Mr. Terry Campbell Ref. No. 05-0297

Director of Transportation

U.S Battery Manufacturing Company
1675 Sampson Avenue

Corona, CA 92879-1889

Dear Mr. Campbell:

This responds to your letter of November 14, 2005, and subsequent telephone conversation with
a member of my staff requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49
CFR Parts 171-180) applicable to electric storage batteries and storage incidental to
transportation. According to your letter, your company transports batteries containing corrosive
battery fluid from one shipping point without addition products loaded on your trucks. You state
these shipments are excepted from subchapter C of the HMR as provided by § 173.159(e). Your
questions are paraphrased and answered as follows:

Q1: Ifall requirements in §173.159(e) of the HMR are met, are placarding or driver
hazardous materials endorsements required?

Al: No. Under § 173.159(e), electric storage batteries must: (1) be the only hazardous
material on the vehicle; and (2) be loaded or braced so as to prevent damage and short
circuits. In addition, any other material loaded in the vehicle must be blocked and braced
to prevent contact with or damage to the batteries and the vehicle may not carry material
shipped by any person other than the shipper of the batteries. Electric storage batteries
meeting the criteria specified in § 173.159(e) are not subject to the HMR. The HMR
include, but are not limited to, shipping paper, marking, labeling, and placarding
requirements. If the shipper chooses to provide a hazardous materials shipping paper, the
shipper must do so in accordance with all the requirements in Part 172, Subpart C;
however, the vehicle need not be placarded. In addition, you may require the drivers of
the motor vehicles transporting the excepted shipment to have a commercial drivers
license with a hazardous materials endorsement as a matter of company policy.

Q2:  Are shipping papers required for shipments positioned in a staging area wéiting for
transportation? .

A2:  No. In accordance with § 171.8 of the HMR, storage incidental to movement means any
temporary storage that may occur between the time a hazardous material is offered for
transportation to a carrier until it reaches its intended destination and is accepted by the
consignee. This would include temporary storage of a shipment during this time period
at a carrier's terminal, consolidation or storage facility, or on a dock area waiting for
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loading. Hazardous Materials stored at a shipper facility prior to pick-up by a carrier are
not stored incidental to movement.

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance

Sincerely,

Chief, Standards Development .
Office of Hazardous Materials Standards
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14-November-2005

Mr. Edward T. Mazzullo

Director, Office of Hazardous Materials Standards
U.S. DOT/PHMSA (PHH-10)

400 7th Street S.W.

Washington, D.C. 20590-0001

Dear Mr. Mazzullo,

Recently, during a FMCSA compliance review, two issues came up that we would respectfully request
clarification on.

The first comes about from the exception afforded battery transporters in CFR 49 sec. 173.159 (e)'.l It is our
understanding that if all of the criteria are met, neither placarding or drivers hazardous materials
endorsements are required. The Special Agent in charge of our review stated that this was not true. It was
his position that because a driver is responsible for the safe loading of the materials on his vehicle, it would
be necessary for him to hold a hazardous materials endorsement to ensure the safe loading of the hazardous
materials. Obviously this is not our understanding. As a company policy, we require a hazardous materials
endorsement for our drivers, but we do not believe it would be mandatory per the regulations. Are our
assumptions incorrect?

Secondly, as we understand the regulation in CFR 49 sec. 172.200 (a), shipping papers are not required
until the shipment is “offered”. There is some confusion on just what the definition of “offered” is. Or
understanding is that the shipment is not “offered” until the shipment is completed and just before the
transport vehicle arrives. The inspecting Agent stated that “offered” can be defined as any time a shipment
is “staged” for shipping, regardless of the level of completion or date of that shipment. He went on to say
that once a shipment is placed in a shipping or staging area, shinping papers would now need to be
generated. In our estimation, this would not be reasonable or prudent, due to the fact the particular logistics
and disposition of various shipments can change. Are we once again incorrect?

We appreciate any assistance your office can provide us in interpreting the regulations.

Yours tm,l:)% e e
T 15 r
Terry Camfbell

Diregtor of Transportation
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