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Mr. Wade A. Winters Ref No. (05-0227
President

Regulatory Resources, Inc.

240 Joshua Road

Kennewick, WA 99338

Dear Mr. Winters:

This is in response to your September 19, 2005 letter requesting clarification of the
design requirements for Class 7 packages under the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask if §§ 173.410(h) or 173.412(a)
apply to a 0.5-1 inch diameter plugged drain that is recessed flush and located on the
bottom of a package. You indicate that the drain is used for cleaning the package and
that removal of the threaded drain plug requires the use of a tool.

Section 173.410(h) requires valves through which the package contents could escape to
be protected against unauthorized operation. As used in this section, the term valve refers
to a mechanical device that can be used to start, stop, or regulate product flow. Though a
drain plug performs a similar function, it is not a mechanical device and; therefore, not a
valve. As aresult, the plugged drain that you describe is not subject to § 173.410(h).

Section 173.412(a) requires the outside package to incorporate a feature, such as a seal,
that is not readily breakable, that serves as evidence that the package has not been
opened. Given the limited accessibility of the plugged drain (bottom of the package) and
the need for a tool to remove the drain plug, it is our opinion that the plugged drain that
you describe is not subject to this requirement.

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance.

oA Gale
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards

i

050227

i 1754



09/18/2005 10:04 FAX 509 628 0872 Regulatory Resuurces Inc 4 002/005

’ “ § '73 E I 0 Ch) 240 Joshua Road
D Regulatory 5173. 412(@) et e e
%& Resources Inc. K 4 M wade@regulgalztryfgs?égfgégig

. |
“The Source You Bsck To" ) i; b - O 22 7 Mmbreguatoryresomces.ne!
L ]

September 19, 2005

Ms. Susan Gorsky

Office of Hazardous Materlals Standards

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
U.S. Department of Transportation

PHH-10

400 Seventh Street, SW

Washington, DC 20590

Dear Ms. Gorsky,

Regulatory Resources, Inc. (RRI) is ¢ consulfing and training company senving clients subject to the
Department of Transportation (DOT] Hazardous Materials Regulations (HMRs] and the Environmental
Protecticn Agency (EPA) solid and hazardous waste management regulation. One of our specialty areas
covers the regulations for the safe transport of radioactive materlals. Various Class 7 packaging questions
have been ralsed In recent training classes and 'm seeking PHMSA's clarification on these. I've opted to
submit each topical question(s} as a separate correspondence rather than placing all the questions in a
single request, This particular request for clarfication concerns 49 CFR 173.410(h) and §173.412(a) with
regard to a drain plug.

The requirement In 49 CFR 173.410(h) states that all valves through which the package contents could
escape will be protected against unauthorized operation. Some large (e.g.. bulk packagings) Industrial
and Type A packaging design types authorized only for Class 7 radioactive materials solid contents are
fabricated with a threaded draln hole (0.6 - 1" diameter) located on the bottom of the packaging. sealed
Closed with a drain plug. These drains are to aid in future cleaning of the packaging. The dicin and plug
are recessed to be flush with the outer package suriface. The drain fecture 1s not the designed closure of
the packaging where contfent is added and removed: this is accomplished by removeal of the lid (e.g.,
entire top) of the packaging. A focl, different fre:m that used to close/open the packasgye, is needed fo
remove the drain plug.

A valve is a device used 1o stop and start, or control flow rate. It s usually equipped with a means to
opeirate the value without the use of tools. The IAEA TG-1-1, 1614.1 states:

“Locks are probably one of the best methods of preventing unauthorized operation of valves; they can
be used directly to lock the valve closed or can be used on a lid or cover which prevents access to the
valve. Whilst seals can be used to indicate that the valve has not been used, they cznnot be relied
upon to prevent unauthorized operation.”

The Intent of §173.410(h) is to prevent, without the used of tools, the Inadvertent or ill-interitioned operation
of the vailue whereby contents can escape from the package. Clearly, & draln plug as explaned above
Is not for this purpose; and hence, not a valve as refered to In 173.410(h). Furthermore, the IAEA states in
T5-G-1.1 paragraph 723 regarding packagings that *...even thick walled designs may tave weak points
such as closures of drain holes, vaives, efc.” It is evident the IAEA recognizes that a drain hole is separate
and distinct from a valve. For regulatory clatlty, PRI asks PHMSA's for confirmation of this opinion,
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RRI's second question concems 49 CFR 173.412, Type A Pockage Requirements, paragraph (a) which
states that the outside of the packaging must incorporate a feature, such as a seal, thet is not reodily
breakable, and that, while intact, is evidence that the package has not been opened.

The flling and removing of content from the packaging design in guestion s accomplished only by
removing the top, or lid, of the packaging. The lid Is held in place by a series of bolts with appropriate
washers and nuts or specialized locking clips. The tamper Indicating design feature(s) is/are Incorporated
info the lid/closure. The drain and draln plug are located on the boftom of the packaging and can be
accessed only by mechanically lifing the packaging and then employing a speclal drain plug tool that
s different than that required for the packaging closure, Given: (1) the location of this drain plug limits its
access to only when the entire packaging is mechanically lifted; (2) the need for a diffarent tool than thart
used to open/close the packaging: (3] the fact that the drain feature Is not part of the manufacturers
closure instructions for use of the packaging: and (4) the improbakility of adding or removing authorized
content from this small opening, RRI believes it is not within the scope of the Intended tamper indicating
device requirement as stated In §173.412(a), and hence, not required to be designed with such a feature.

RRI seeks PHMSA's concurrence with this opinion.

Thank you for your time in these matters. Please contact me if | can answer any questions.

For Regulatory Resources, In¢C.,
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Wade A, Winters, CET, CHMM
President
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