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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Trgngponqﬁon OCT 13 2005 Washington, D.C. 20590
Pipeline and

Hazardous Materials Safety

Administration

Mr. Les Musselman, P.E. Reference No.: 05-0179

Manager of Product Technology
Taylor-Wharton

P. O. Box 2365

Harrisburg, PA 17105-2385

Dear Mr. Musselman:

This responds to your letter requesting clarification of the requirements for visual inspection
of steel cylinders under § 180.205(f) of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR
Parts 171-180). Specifically, you ask what level of paint constitutes “inhibiting visual
inspections.”

Section 180.205(f) requires the visual inspection of a steel cylinder to be performed. in
accordance with CGA Pamphlet C-6. The HMR and CGA Pamphlet C-6 are silent on the
level of paint that would inhibit visual inspection of a cylinder. It is our opinion that
excessively caked paint or evidence of exfoliation, such as peeling, blistering or scaling paint,
warrants the removal of the paint in the affected area to detect abnormalities that indicate a
potential or actual weakness that could make the cylinder unsafe for transportation.

Sincerely

I hope this satisfies your inquiry.
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Hattie L. Mitchell

Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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July 27, 2005

Office of Hazardous Material Standards
PHH-10

400 7™ Street SW

Washington DC

20590

Ms. Gorsky,

In 49 CFR 180.205 (f) (1) the statement is made that a visual inspection of steel
cylinders must be performed in accordance with CGA Pamphlet C-6.

In C-6 section 5.3.1 the statement is made that all rust, scale, caked paint, caked
coatings, etc. shall be completely removed from the exterior surface.

In 49 CFR 180.205 (f) (2) the statement is made that the exterior coating shall be
removed if it would inhibit the visual inspection of the cylinder.

Does the Office have a position on what level of paint constitutes “inhibiting
visual inspection"? We are unclear on the position of the Office concerning the
level of removal of surface paint prior to external visual inspection.

Your assistance with this matter is most appreciated.
Sincerely,
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Les Musselman, P.E.
Mgr. of Product Technology
Taylor-Wharton
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