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Dear Chief Warrant Officer Zagurski:

This is in response to your letter regarding the applicability of the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to the transport of compressed gases solely for
military purposes in Department of Defense-owned and-operated vehicles.

The transport of hazardous materials in military or government vehicles operated by military or
government personnel solely for noncommercial purposes is not subject to the HMR. However,
if the purpose is commercial, or if the government entity offers hazardous materials for
transportation to commercial carriers, then the HMR would apply.

[ hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance.

Sincerely,

uoe Ay
6/\/ John A. Gale

Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Dear Ms. Parson:

This letter addresses the applicability of 49 CFR parts 170-180, the Hazardous
Materials Regulations (HMR), for DOD-owned and operated vehicles. Mobile Diving
and Salvage Unit TWO uses government owned or contracted vehicles to transport
compressed gases (Oxygen, Helium, and Air). These military transported items are used
solely for military purposes during routine training and operational activities.

The vehicles are not limited to transportation on DOD installations; they also travel
over public roads/highways in the accomplishment of their mission. Questions have been
raised as to weather or not these regulations apply to military entities. Does the HMR
regulation apply under these conditions?

Please provide a written response to this question for our records. If there is a

requirement for additional information, I may be reached by telephone at (757) 452-4331
or by email at Jeffrey.Zagurski@navy.mil.
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