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U.S. Depantment 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and
Hgmlrdous Materials Safety MAY 18 2005

Administration

Mr. Mark Hawk Ref No.: 05-0093
Oak Ridge National Laboratory

National Transportation Research Center, Rm. A14

2360 Cherahala Blvd

Knoxvil e, TN 37932

Dear Mr. Hawk:

This responds to your June 4, 2004 letter and previous email correspondence with Jim
Williams, Health Physicist, Office of Hazardous Materials Technology (DHM-20)
requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts
171-180). Specifically, you ask for assistance in determining when the drop test
specified in § 173.465(c) and the hypothetical accident condition test specified in

§ 173.467 are required for packages intended for Type A quantities of fissile, radioactive
material (RAM). You request clarification of the regulations in effect prior to the final
rule published on January 26", 2004 under Docket No. RSPA-99-6283 {(HM-230),
which became effective October 1, 2004. In your letter, you incorporated a list of
conclusions that were based on your understanding of the testing requirements in

§§ 173.465(c) and 173.467 as they apply to fissile material packages authorized for use
by § 173 417(a). The list of conclusions you provided in your letter has been
summarized and revised below to accurately reflect the requirements of the HMR in
effect prior to October 1, 2004:

. 49 CFR 173.417(a)(1) — For a DOT Specification 6L:
The free drop test specified in § 173.465(c) does not apply.

. 49 CFR 173.417(a)(2) - For a DOT Specification 6M:
The free drop test specified in § 173.465(c) does not apply.

. 49 CFR 173.417(a)(3) — For any packaging listed in 49 CFR 173.415, limited
to the Class 7 (radioactive) materials specified in 10 CFR part 71, Subpart
C:
The free drop test specified in § 173.465(c) does apply, and the package must
meet the initial drop test requirements for fissile material specified in
§ 173.465(c)(2).

. 49 CFR 173.417(a)(4) — For any other Type A or Type B, Type B(U), or Type
B(M) packaging for fissile Class 7 (radioactive) materials that also meets
the applicable standards for fissile materials in 10 CFR Part 71:
The free drop test specified in § 173.465(c) does not apply because these
packagings are subject to the tests prescribed in 10 CFR Part 71.
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o 49 CFR 173.417(a)(5) - For any other Type A or Type B, Type B(U), or Type
B(M) packaging that are foreign made and for which the US Competent
Authority has revalidated the foreign competent authority certificate:

The free drop test specified in § 173.465(c) does not apply. However, these
packagings must comply with the requirements of the country of origin and
applicable requirements of the International Atomic Energy Agency “Regulations
for the Safe Transport of Radioactive Materials, Safety Series No. 6,”
(incorporated by reference, see § 171.7).

¢« 49 CFR 173.417(a)(6) — For a 55-gallon 1A2 steel drum, meeting the
applicable packaging testing requirements of Part 178, Subpart M at the
packing group | performance level; and meeting the eight (8) conditions of
§ 173.417(a)(6), including 49 CFR 173.417(a)(6)(v) that requires an
appropriate primary, inner containment meeting the Type A provisions of

49 CFR 178.350:
The Type A inner packaging must satisfy the requirements of the free drop test
specified in § 173.465(c) and the initial drop test requirements for fissile material

specified in § 173.465(c)(2).

Section 173.467 requires packaging for fissile material to meet the hypothetical accident
condition test requirements prescribed by the Nuclear Regulatory Commission (NRC) in
10 CFR part 71. The applicability of the hypothetical accident condition test to the
packagings listed above must be determined in accordance with 10 CFR part 71.
Requests for guidance on 10 CFR part 71 should be addressed to the NRC.

Note that, the DOT specification 6L, 6M and 1A2 packagings referenced in this letter are
only authorized to be used for fissile material through October 1, 2008 (§ 173.417).

Also, in your letter you state that §§ 173.465(c)(3) and (c)(4) allow the use of separate
specimens for the corner drop test. That statement is incorrect. The regulations actually
require taat you “must” use separate specimens for the corner drop test specified in

§§ 173.465(c)(3) and (c)(4).
I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance.

Sincerely,

John & Gale
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Williams, James <PHMSA>

From: Hawk, Mark B. [hawkmb@ornl.gov] - '
Erchenlaunb

Sent: Thursday, April 14, 2005 4:16 PM
To:  Williams, James <PHMSA> § /73 , 4é (. @J@
Subject: FW: Fissile Drop Testing for Type A Quantities of RAM - / 7

73 #
.. iy
Frome tonk, Vs, 0S 00%Z3

Sent: Friday, June 04, 2004 8:51 AM

To: 'james.williarn@rspa.dot.gov'
Subject: FW: Fissile Drop Testing for Type A Quantities of RAM

Jim:

Thanks for your gssistance in determining when the fissile drop testing of 49 CFR 173.465(c)(2) is required for
Type A quantities of fissile, radioactive material (RAM), and the difference between the NRC requirements and
DOT requirements. Below is my summary of our discussions concerning this matter. Please let me know if there

are any inaccuracies in my summary.

Originally | contacted you to determine when the DOT 49 CFR 173.465(c)(2) fissile drep testing is required for
packagings with Type A quantities of fissile RAM. During our discussions, it appeared that the NRC requirernent
per 10 CFR 71.71(c)(8), called a “Corner drop”, is not consistent with the DOT Type A packaging tests described
in 49 CFR 173.465(c)(2). You contacted NRC to determine their opinion. The results of your discussion with NRC
concluded that the DOT 49CFR173.465(c)(2) fissile drop testing is a precondition test that is performed prior to
the normal free drop test of 49 CFR 173.465(c)(1). The 10 CFR 71.71(c)(8) “Corner drop” is one of the normal
condition tests of 10 CFR 71.71(c) “Conditions and tests” and the sequencing of this test is not addressed.

In addition, the NRC 10 CFR 71.71(c)(8) “Corner drop” is limited to, or only applies to, specific fiberboard, wood,
or fissile material rectangular packages not exceeding 50 kg (110 Ibs.), and fiberboard, wood, or fissile material
cylindrical packages not exceeding 100 kg (220 Ibs). Where as, the DOT 49 CFR 173.465(c)(2) test applies to all
fissile packages (i.e., 55-gallon, steel drums). DOT 49 CFR 173.465(c)(3) and (4) does aliow for separate
specimens (other than those going through the full Type A packaging tests) to be used per for fiberboard or wood
rectangular packages with a mass of 50 kg (110 Ibs.) or less, or cylindrical fiberboard packages with a mass of
100 kg (220 Ibs) or less. :

In determining when the DOT 49 CFR 173.465(c)(2) fissile drop testing is required versus the NRC 10 CFR 71.71
(c)(8) “Corner drop”, we can use the list of “Authorized fissile materials packages” for Type A quantities of fissile
materials per DOT 49 CFR 173.417(a). It is my understanding that the following is appropriate as addressed in
the current regulations (not HM-230):

e 49 CFR 173.417(a)(1) — For a DOT Specification 6L — neither test is applicable as the DOT Specification
6L can be used “as is” for Type A quantifies of fissile RAM

e 49 CFR 175.417(a)(2) - For a DOT Specification 6M — neither test is applicable as the DOT Specification
6M can be used “as is” for Type A quantifies of fissile RAM

» 49 CFR 17:.417(a)(3) — For any packaging listed in 49 CFR 173.415, limited to the Class 7 (radioactive)
materials specified in 10 CFR part 71, Subpart C, the DOT 49 CFR 173.465(c)(2) fissile drops apply as
these are packages to be used under an NRC general license and are not subject to the packaging
approval process and package testing requirements of 10 CFR71 Subparts E and F, respectively. (No
hypothetical accident tests need to be performed.)

o 49 CFR 173.417(a)(4) — For any other Type A or Type B, Type B(UJ), or Type B(M) packaging for fissile
Class 7 (radioactive) materials that also meets the applicable standards for fissile materials in 10 CFR Part
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71, the NRC 10 CFR 71.71(c)(8) “Corner drop” would apply as these packages are subject to the
packaging approval process and package testing requirements of 10 CFR 71 Subparts E and F,
respectively. (Both the normal condition and hypothetical tests need to be performed.)

49 CFR 173.417(a)(5) - For any other Type A or Type B, Type E(U), or Type B(M) packaging that are
foreign made and for which the US Competent Authority has revalidated the foreign competent authority

certificate, neither DOT or NRC test is applicable.

49 CFR 173.417(a)(6) — For a 55-gallon 1A2 steel drum meeting the eight (8) provisions of this section,
including 49 CFR 173.417(a)(6)(v) that requires an appropriate primary, inner containment meeting the
Type A provisions of 49 CFR 178.350, the DOT 49 CFR 173.465(c)(2) fissile drops apply only to the inner

Type A packages. (No hypothetical accident tests need to be performed.)

| appreciate your persistence in obtaining this information. If any corrections to the above need to be made,
please advise accordingly.

Sincerely!

Mark Hawk

Oak Ridge National Laboratory
Phone: 865-946-1275

Fax:  865-946-1279
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