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Mr. Paul Shelton Ref No.: 05-0033

Hazmat Seminars
Post Office Box 6122
Oak Ridge, Tennessee 37831

Dear Mr. Shelton:

This responds to your January 26, 2005 letter requesting clarification of the packaging
requirements for explosives contained in § 173.62 of the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask if shippers are free to
utilize any option provided in the referenced packing instruction for an explosive,
assuming there is no packaging specified in the approval letter, even when that option
differs from the configuration in which classification testing was conducted.

The competent authority approval issued by the Associate Administrator for Hazardous
Materials Safety is the definitive statement of proper shipping name, identification
number, and classification code for new explosives. The approval document may also
contain additional stipulations, including packaging requirements. Any packaging
information contained in the approval document takes precedence over the requirements
contained in the Table of Packing Methods in § 173.62. If the approval does not contain
specific packaging requirements, the explosive must be packaged as prescribed in the
Table of Packaging Methods found in § 173.62. In these instances, you may utilize any
packaging configuration authorized by the packing instruction for the explosive.

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance.

¢/ John A. Gale
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Chief, Interpretations

Re: 49 CFR 173 Subpart C:
Packaging of Explosives

I am an instructor in hazardous materials transportation regulations, including the DOT
Regulations applicable to the classification, packaging, and transportation of explosives.
An issue has arisen in several classes concermng the flexibility provided by the Table of
Packing Methods in §173.62.

It is clear that the new explosive classification document issued by the Associate
Administrator is the definitive statement of proper shipping name, identification number,
and classification code. It is also routine for the Associate Administrator to include
additiona’ requirements or limitations in the document, frequently stipulating packaging
which much be utilized for commercial transport. Where such stipulations differ from
provisions in the Table of Packing Methods in §173.62, it is understood that the
classification document takes precedence over the Table.

The question concerns those situations in which the new explosive classification
document is silent on packaging requirements, and the identification number is used to
reference a packing instruction in §173.62. In such situations, are shippers free to utilize
any option provided in the referenced packing instruction, even when that option differs
from the configuration in which classification testing was conducted?

It would appear from the plain language of the Regulations that, absent a prescription or
limitation in the classification document, unrestricted use of the Table of Packing
Methods is allowed. If this is not correct, please advise of the correct interpretation.

Thank you for your assistance.
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Paul Shelton
HAZMAT SEMINARS
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