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of Transportation
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Hazardous Materials Safety
Administration

400 Seventh Street, S.W.
Washington, D.C. 20590

Ms. Jolynn Farchen \ef. No. 04-0285
Safety and Benefits Manager

Human Resources

The Field Museum

1400 S. Lake Sore Drive

Chicago, Illinois 70605-2496

Dear Ms. Parchen:

This responds to your letter dated December 17, 2004 regarding the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR parts 171-180 as they apply to the shipment of museum artifacts
preserved with arsenic dust. Specifically, you ask if shipments of artifacts treated with arsenical
dust are not subject to the HMR. You provided information, as follows:

From the 1890s into the1940s, natural history museums, like the Field Museum,
used arsenical dust as a pesticide to help preserve certain artifacts in their
collections. Generally, these artifacts are made of organic materials such as hides,
feathers, fur or wood. The residue of this arsenical dust remains on the surface of
treated artifacts.

The Merckoquant® Arsenic Test is used to determine whether or not the artifact
has been contaminated with arsenic. Using the Merckoquant® Arsenic Test, the
museum determined that the most contaminated artifacts tested at less than 0.003
grams per liter arsenical dust from 1 cm? area swab. This is equivalent of 0.014
grams per square foot of arsenical dust on the entire artifact surface. For example,
the largest contaminated object tested to date is a New (Guinea mask of maximum
dimersions 20' x 4'x4', having a surface area of 320 square feet. A total of 4.9
grams arsenical dust would be present on the surface area of the mask if the whole
surface were equally contaminated.

The Field Museum receives numerous requests each year from other institutions
to loan artifacts to them for research and public exhibition. For preservation
reasors, artifacts that move in transportation are packed in multiple layers of
impact, shock, and vibration absorbing materials. The custom-made crates are
made of 5/8" plywood and 1" by 4" wood battens that are lined with at least 2"
thick planks of medium to high density closed cell polyester foam. Each artifact is
in its own custom-made internal compartment that is made with lower density
polyester foam and lined with Tyvek™ polyethylene sheet.
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Under the HMR, tests to determine if a material meets the definition for a Division 6.1
(poisonous) material are found at § 173.132, which specifies oral, dermal or inhalation toxicity
criteria. If a material does not meet the criteria for a Division 6.1 (poiscnous) material or any
other hazard class, it is not subject to the requirements of the HMR.

Although a residue of the arsenical dust remains on the surface of the artifacts, it is our opinion
that the packaging you utilize for shipment of the artifacts is sufficient to mitigate the minimal
hazard that may be present during transportation. Therefore, shipments of artifacts with surface
residues of arsenical dust that are packaged as described in your letter are not subject to
regulation under the HMR.

I hope this satisfies your inquiry. If we can be of further assistance, please contact us.

Sincerely,

Chief, Stancards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Mr. Edward T. Mazzullo

Director, Office of Hazardous Materials Standards
U.S. DOT/RSPA (DHM-10)

400 7th Street S.W.

Washington, D.C. 20590-0001

Re: Letter of Interpretation

Dear Mr. Mazzullo,

We are writing to obtain a letter of interpretation conceming the shipment of museum
artifacts preserved with arsenic dust. We hope that by providing you with technical
information and the results of our arsenic testing, you could determine if we would need
to meet the hazardous materials shipping requirements of HMR 49 CFR.,

From the 1890s into the 1940s, natural history museums, like the Field Museum, used
arsenical dust as a pesticide to help preserve certain artifacts ‘in their collections.
Generally, these artifacts are made of organic materials such as hides, feathers, fur or
wood. The residue of this arsenical dust remains on the surface of treated artifacts, We
use the Me:rckoquant® Arsenic Test to determine whether or not an artifact in our
collection has been contaminated with arsenic.

Using the Merckoquant® Arsenic Test, we were able to determine that the most
contaminated artifacts tested at less than 0.003 grams per liter arsenical dust from 1 cm’
area swab. This is the equivalent of 0.014 grams per square foot of arsenical dust on the
entire artifact surface. As an example, the largest contaminated object tested to date 1s a
New Guiriea mask of maximum dimensions 20°x 4°x4’, thus a surface area of 352 square
feet. This would be a total of 4.9 grams arsenical dust, if the whole surface were equally

contaminated.

In November 2001, we contracted with an environmental hazard consulting firm, The
Raterman Group, to determine if our staff members were being exposed to elevated levels
of arsenic dust while handling our collections. The Ratermar. Group performed personal
air exposure tests on a group of our collections staff. During this sampling period,
exposure-monitoring pumps were placed on individual collection staff while they
performed their routine work activities. This included cataloging and moving artifacts,
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vacuuming shelves and taking inventory of the collections. These work activities were
organized to represent an above average load of work for one day.

These monitoring tests determined that the seven-hour (seven hours represent a full
Museum work day) time-weighted average exposures for these staff members were well
below OSHA’s action level and the permissible exposure lirnits allowed for staff during a
workday. Through this sampling, we know that staff handling or moving artifacts in our
collections are not exposed to elevated levels of airborne arsenic dust.

The Field Museum receives numerous requests each year from other institutions to loan
artifacts from our collection for the purposes of research and public exhibition. For
preservation reasons, artifacts that travel are packed in multiple layers of impact, shock
and vibration absorbing materials. These constitute custom made crates made of 5/8”
plywood and 1" by 4" wood battens that are lined with at least 2” thick planks of medium
to high density closed cell polyester foam. Each artifact is nested in its own custom made
internal compartment that is made with lower density polyester foam and lined with
Tyvek™ polyethylene sheet. In short each artifact that is shipped by the Field Museum is
packed in multiple layers of protective materials.

Based ori our test results and current shipping procedures, are we subject to the
requirements of HMR 49 CFR 173.132(d), if we need to ship artifacts from our collection
that have been treated with arsenic dust? If you need further information to make a
determination, please feel free to contact me at (312) 665-7278.

Thank you very much for your time and I look forward to ycur response.

Jolynn Parchen
Safety and Benefits Manager
Human Resources



