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DEC 28 2004

Vincent R. Hill, Ph.D., P.E. Ref. No. 04-0270
Parasitic Diseases Branch

Division of Parasitic Diseases

Centers for Disease Control and Prevention

4770 Buford Highway, MS/F-36

Atlanta, GA 30341-3724

Dear Dr. Hill:

This is in response to your letter requesting clarification of the applicability of the

Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to water samples that
will be transported for testing. You state that the samples are potentially contaminated
with biological agents and ask whether such samples should be transported as Division

6.2 materials.

Section 172.101(c)(11) permits the shipment of a sample material to a laboratory for
testing by the assignment of a tentative proper shipping name based on the shipper’s
knowledge of the material. If you determine that the water sample is likely to contain an
infectious substance, then the material is subject to the HMR. In this case, you must
tentatively assign the most appropriate proper shipping name and packing group from the
§ 172.101 Hazardous Materials Table (HMT) based on the hazard class and packing
group criteria in Part 173 and your best knowledge of the material (see § 173.22 for
shipper’s responsibility). For a water sample suspected of containing an infectious
substance, the material must be described as “Infectious substance, affecting humans,”
classed as a Division 6.2 material, and assigned to UN 2814. In addition, the sample
must be transported in accordance with all HMR requirements applicable to the
transportation of Division 6.2 materials. Note that under § 172.101(c)(11), the word
“sample’” must appear as part of the proper shipping name or in association with the basic
description on the shipping paper, and the sample may not exceed a net mass 5.5 pounds

per package.

If there is no reason to know or strongly suspect that the samples contain an infectious
substance, the material is not considered a Division 6.2 material under the HMR.
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Provided the samples are also not strongly suspected of meeting the definition of any
other hazard class, the material is not subject to the HMR. ’

I hope this information is helpful. Please contact this office if you have additional
questions.

Sincerely,

- o
Kll - /Q,-jt/)/.
Hattie L. Mitchell

Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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INFOCNTR
From: LaValle, Diane WZ;? 7[;.‘3,,2
Sent:  Tuesday, November 23, 2004 3:20 PM § / 7§ /3

To: INFOCNTR /73’ /qé

Subject: FW: CDC Request for Interpretation of DOT Regulations
173199

TpLcticus Substances

From: Hill, Vincent [mailto:VEH2@CDC.GOV] -
Sent: Tuesday, November 23, 2004 2:50 PM 0 ‘./ 0 él’ 70

To: Exemptions@rspa.dot.gov
Cc: Popovic, Tanja; Nicholson, Janet; Eberhard, Mark L. (Atl); Juranek, Dennis D.; Holt, James D.; Hughes,

James M. MD
Subject: CDC Request for Interpretation of DOT Regulations

Dear Associate Administrator for Hazardous Materials Safety,

| am submitting this email to your office as an agent of the Centers for Disease Control and Prevention (CDC),
U.S. Department of Health and Human Services to request that your office provide CDC with an interpretation of
DOT regulations that may be applicable to the shipment of 10-L water samples from drinking water systems that
_are potentially contaminated with biological agents. Based on our reading of the Hazardous Materials
Regulations (49 CFR Sections 173.134, 173.196, and 173.199), such water samples might be considered Class
6, Division 6.2 materials containing or suspected to contain pathogens. CDC is requesting clarification as to
whether there are controlling DOT regulations that prescribe requirements or standards for shipping 10-L water
samples from drinking water systems that are being investigated for possible contamination with biological
agents. We are requesting this interpretation from your office based on aclvice that we received from Susan
Gorsky during her recent visit to CDC.

As preparedness for potential attacks on U.S. drinking water systems is a critical concern for CDC, we would like
to receive guidance as soon as possible as to whether there are DOT regulations that apply to shipment of 10-L
water samples by CDC during such investigations. Thank you for your consideration and help with this matter.

Sincerely,

Vincent R. Hill, Ph.D., P.E.

Parasitic Diseases Branch

Division of Parasitic Diseases

Centers for Disease Control and Prevention
MS/F-36

4770 Buford Highway

Atlanta, GA 30341-3724

770-488-4432 (phcne)

770-488-4253 (fax)

vhill@cdc.gov

11/23/2004



