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Dear Mr. Dugan:

This responds to your letter requesting clarification of the requirements for segregation of
explosives under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).
Specifically, you ask whether transportation of Division 1.4S detonators in a dromedary box on a
motor vehicle that is also transporting a trailer loaded with Division 1.1, 1.2, and 1.3 materials
satisfies the segregation requirements for motor carrier transportation.

The answer is no. Section 177.835(g) prohibits the transportation of detonators on the same
motor vehicle with any Division 1.1, 1.2, or 1.3 material (except other detonators, detonator
assemblies, or boosters with detonators), detonating cord Division 1.4 material, or Division 1.5
material unless the conditions specified in § 177.835(g)(1), (2), or (3) are met. A “motor
vehicle” is defined as any number of transport vehicles powered by the same motor or engine
(except vehicles that travel by rail or trolley). A “transport vehicle” is a cargo-carrying vehicle,
such as an automobile, van, tractor, truck, or rail car used for the transportation of cargo by any
mode. Each cargo-carrying body (such as a trailer or dromedary box) is a separate transport
vehicle.

You suggest that the term “motor vehicle” as used in § 177.835(g) should be interpreted to mean
“transport vehicle” to permit Division 1.4S detonators to be transported on the same motor
vehicle with Division 1.1, 1.2, and 1.3 material. We do not agree. The clear intent of

§ 177.835(g) is to prohibit such transportation except under the conditions specified. You may
petition for a regulatory change under the procedures established in 49 CFR 106.95 applicable to
petitions for rulemaking.

I hope this satisfies your request.
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Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Dear Sir:

In accordance with the provisions of Title 49, Code of Federal Regulations (CFR), Section 105.20, the
Department of Defense hereby requests interpretation of hazardous materinls regulations as outlined below. The
following file number has been assigned:

File Number: 213-04 (1108)
Re: Request Officlal [nterpretation of standards 49 CFR 177.835(g)

Proponent. Department of Defense

Request interpretation of Para 177.835(g) as it pertains 1o Hazard Class/Div 1.4S detonators, detonator
assemblies, and boosters with detonators. The Class 1 Compatibility Table in Para 177.848 denotes footniote 4 under
the group "S" column. In explaining foomote 4, para 177.848(g)(3)(iv) directs you back to 177.835(g), which states
that detopators may not be ransported on the same motor vehicle with any Division 1.1, 1.2, or 1.3 material (except
other detonartors etc). DOD believes that the term ""motor vehicle' above should actually be "'transport vehicle",
This would allow having 1.4S detonators in a dromedary box arttached to a tractor which was also pulling a trailer
(the second transport vehicle) loaded with other 1.1, 1..2, 1.3 materials.

A further question we have is why should this restriction affect 1.4S detonators, detonator assemblies, and
boosters with detonators in the first place. The hazardous nature of 1.48 material, by definition, is very minimal.
Other hazardous material regulations such as International Meritime Dangerous Goods Code or AFMAN 24-204(7),
Preparing Hezardous Materials for Military Air Shipments, do not make a distinetion, for compatibility purposes,
between 1.48 detonators, detonator assemblies, and boosters with detonators and any other kinds of 1.4S, such as
small arms ammunition. Could the verbiage in Para 177.835(g) be a carryover from the days when most detonators
were 1.1B items? We see no reason for requiring a separate motor vshicle (or even a separate transport vehicle for
that mamer) simply to carry 1.4S detonators, detonator assemblies, or boosters with detonators; while at the same
time 1.4S small arms ammunition can be loaded together with most 1.1,1.2,1.3 material. We believe 1.48
detonators, detonator assemblies, and boosters with detonators should be treated as they are in these other
regulations; the same as any other 1.4S item.

This request {s submitted by Mr. Joseph P. Dugan, phone (757) 878-8294, e/mail dugani@sddc.agny.mil,
Safety Staff:, Military Surface Deployment and Distribution Command, 661 Sheppard Place, Fort Eustis, VA 23604-

1644.

Sincerely,

Made T Waped e

Mark P. Wyrosdick
Lieutenant Colonel, US Air Force
Chief of Safety



