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400 Seventh St., S.W.
Washington, D.C. 20590

Mr. James Bandstra Ref. No. 04-0144
Environmental Manager

Hammond, Group, Inc.

1414 Field Street

Hammond, IN 46325-6408

Dear Mr. Bandstra:

This is in response to your May 5, 2004 letter regarding classification of certain lead
compounds destined for export transportation under the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask whether your company is allowed to
classify your product as "Lead compounds, soluble, n.o.s., Division 6.1 for export
transportation when it is known by testing not to meet the Division 6.1 criteria for
poisonous materials. You state the material is a soluble lead compound and contains a
reportable quantity of lead metal.

The shipping name “Lead compounds, soluble, n.o.s."” may not be used for a material that
does not meet the criteria for a Division 6.1 material as specified in § 173.132 of the
HMR. If you wish to apply for an exemption, the application for exemption procedures is
found in § 107.105 of the HMR, or you may contact the Office of Hazardous Materials
Exemptions and Approvals at 202-366-4511.

I hope this information is helpful.

Sincerely,
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May 19, 2004
Office of Hazardous Materials Standards, DHM-10
400 7th Street, SW, Room 8430

Washington, DC 20590

Dear Sir or Madam:

| have been directed to your office to pose a question concerning the proper shipping description
for certain lead compounds destined for export.

in discussions this week with Shane Kelley of the RSPA Internationail Standards office, |
explained that our company ships a lead compound known by testing not to meet the Division 6.1
criteria for poisonous materials. It is also a soluble lead compound and has an RQ for lead metal.
The question before: us was whether the “Lead compounds, soluble, n.o.s. Division 6.1” category
is required to be used for our product. The following opinion was provided by Mr. Kelley on May

17, 2004:

“In our opinion the assumption that a material failing the solubility test (i.e. exhibiting a
>5% solubility) is toxic is incorrect. The Division 6.1 testing is the primary method of
determining whether a material is toxic. The solubility test is a secondary (and less
expensive) means of determining whether a lead compound is soluble. However in
order to be transported as Lead compounds, soluble, n.o.s., the material must not only
be soluble, it must be toxic. If a lead compound has been tested and does not meet the
definition of a toxic material, it should not be transported as a Division 6.1 material
irrespective of the results of the solubility test.”

It is clear from the above response that our material should be shipped for domestic transport as
a Class 9 Environmentally Hazardous Substance (RQ lead metal) and not as a Division €.1

poison.

According to IMDG lead solubility test procedures, however, European producers are calling
these materials (possibly in error) Div. 6.1 poisons. Our EU customers expect to have our
products labeled in a similar manner. The question | pose here, then, is can our company ship
this product for export labeled as Division 6.1 hazardous material rather than as Class 9 and stili
be in compliance with DOT regulations, since we know the material is not a Division 6.1 material?

If you have any questions, feel free to contact me anytime.

Sincerely,
James Bandstra
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ironmental Manager
Hammond Group, Inc.

1414 Field Street - Post Office Box 6408 - Hammond, IN. 46325-6408
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