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Michael Fox, Ph.D. Ref. No. 04-0143
Chemical Accident Reconstruction
Services Inc.
9121 E. Tanque Verde Road # 105
Tucson, AZ 85749

Dear Dr. Fox:

This is in response to your May 24, 2004 letter and subsequent
telephone conversation with a member of my staff concerning the
classification of a material in accordance with the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).

Under 49 CFR 173.22, it is the shipper’s responsibility to
properly classify a material in accordance with the hazard class
definitions in part 173 or to determine that the material does
not meet a hazard class definition and does not meet the
definition in § 171.8 of a hazardous substance, hazardous waste
or a marine pollutant. If a material meets a hazard class
definition, or meets the definition of a hazardous substance,
hazardous waste or a marine pollutant but is not listed by name
in the § 172.101 table, then selection of a proper shipping name
must be made from the generic descriptions or n.o.s. entries
corresponding to the specific hazard class, packing group, and
subsidiary hazards of the material.

I hope this satisfies your request.
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Chemical Accident Reconstruction Services, Inc.

May 24, 2004 Via First Class Mail
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Re: Emergency Response Information

Dear Director:

It is my understanding from reviewing the DOT Regulations (49 CFR 172.602) and
letters of clarification that the requirement for Emergency Response Information (ERI) is
fulfilled if the bill of lading contains the appropriate information along with the UN
number for the hazardous material and the DOT Emergency Response Guide (ERG) is
also available.

In many instances the hazardous materials are listed by name in the DOT table 172.101.
However, in many other instances the materials are not listed by name.

My question is, when the material is not listed by name, what steps or procedures must be
followed to assign the “appropriate” UN number? In other words, is an “educated guess”
at the UN number acceptable, or are there specific steps and procedures that must be
followed? What if the material is relatively new and has not been fully characterized?
What if toxicity has not yet been determined? What sort of documentation and record

keeping are required?
Thank you for your assistance.
Sincerely,

Mitttact Ry

Michael Fox, Ph.D.
Founder

9121 E. Tanque Verde Road #105, Tucson, Arizona 85749
800-MIKE-FOX (645-3369) Fax: 520-749-0861



