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General Dynamics - OTS
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Marion, IL 62959

Dear Mr. Wells:

This responds to your May 5, 2004 letter requesting clarification on §173.56 of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) regarding new explosive approvals.
Specifically, you ask whether a new explosives approval is required for any of the following
revisions/changes to a current explosives approval: (1) part number of an explosive device
changes; (2) revisions levels to a drawing; and (3) suffix numbers are added to a part number.

Your questions are paraphrased and answered as follows:
Q1. Part number of an explosive device changes. If our engineering department changes the part

number of our currently approved device, would this require a new DOT approval? There are no
changes to the design, components, or energetic materials of this device.

Al. A new approval is not required. However, you must submit a request to the Office of
Exemptions and Approvals in writing to include the new part number in your current approval.

Q2. Revision levels to a drawing. If a part number for a drawing was changed to JW9000
Revision A, would this require a new approval? The revision may be as simple as a change in ink
color used to mark the item. In addition, there are no changes to the design, components, or
energetic materials of this device.

A2. You must request in writing that the Cffice of Exemptions and Approvals review this
change to make a determination as to whether the revision is significant enough to warrant a new
testing and approval review process or is a minor editorial revision request.
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Q3. Suffix numbers added to a part number. (Due to design change, with no energetic material
change). If a minor change to a device, such as number of threads or angle of chamber, and the
new part number is now changed, would a new approval be required? There are no changes to
the energetic materials or the functionality of this device.

A3. See answer A2 above.
I hope this answers your inquiry.

Sincerely,

Jo'{mA G{ﬂe / (/

/ Chief, Standards Development
( Office of Hazardous Materials Standards
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Subject: Request for Clarification
Reference: 49 CFR 173.56

Dear Mr. Mazzullo:
General Dynamics, OTS, Marion, is requesting a letter of interpretation.
Would any of the following conditions would require a new DOT approval:

1. The part number of an explosive device changes. If we currently had a competent authority
approval for theoretical part number JDW-500, and our engineering department changes the part
number of this device to theoretical part number 6009854, would this require a new DOT approval?
Note that there are no changes to the design, components, or energetic materials of this device.

2. Revision levels to a drawing. If we currently had a competent authority approval for theoretical part
number JW9000, and the item is revised to JW93000 Revision A, would this require a new DOT
approval? The revision may of been as simple as color change of the ink used to mark the item.
Note that there are no changes to the design, components, or energetic materials of this device.

3. Suffix numbers added to a part number cue to design change, bur no energetic material change. If
we currently had a competent authority approval for theoretical part number 6292300, and
engineering made a minor change to the device, such as number of threads or angle of chamfer, and
the new theoretical part number becomes 6292300-10, would this require 2 new DOT approval?
Note that there are no changes to the energetic materials or the functionality of this device.

If the answer 10 any of the above three questions is no, is it necessary 1o note on the shipping documents
either or both part numbers?

Repards

Wells
Environmental Specialist

General Dynamics - OTS

Environmental and Regulatory Compliance
John Wells, Environmental Specialist
8820 Route 148 South,

Marion, IL 62959
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